Haarzakjes worden vrijwel over de hele lichaamshuid teruggevonden met uitzondering van de handpalmen, voetzolen, lippen en oogleden. Door de verschillende soorten cycli in de haarzakjes ontstaan verschillende haarsoorten.
Een haarzakje - ook wel haarfollikel genoemd - bevindt zich in de huid en het is de plek vanuit waar een haar groeit. Haarzakjes vind je op je hele lichaam, van je tenen tot aan je hoofdhuid. In totaal zijn het er maar liefst vijf miljoen. Niet gek dus eigenlijk dat er weleens eentje ontstoken raakt.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
Je herkent een ingegroeid haartje doordat er een klein pukkeltje kan ontstaan die erg kan jeuken. Het kan zelfs zo zijn dat je het haartje onder je huid kunt zien groeien.
Met slechts een paar simpele trucjes kan jij je ingegroeide haar gewoon zelf behandelen. Zo is het handig om een warm kompres te maken dat je op je huid legt. Dit kompres zorgt ervoor dat de poriën in je huid geopend worden, waardoor de huid mogelijk vanzelf vrij komt. Het scrubben van je huid is ook verstandig.
De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt.
Hoe kan ik slapende haarzakjes activeren? Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
Haren verwijderen
Zo kun je haren epileren. Hierbij wordt de haar onder het huidoppervlak verwijderd en uit het haarzakje weggehaald. Dit wordt gedaan met een pincet, epileerapparaat, hars of suikermengsel. Ontharen kan ook door de haar vanaf de huidoppervlak te verwijderen door het te scheren.
Een graft is een 'haarzakje' dat op uw hoofd groeit, en waarin één of meerdere haren kunnen groeien. Hoeveel haren een graft bevat, verschilt per persoon. Bij de ene graft zal dit slechts een enkele haar per haarzakje/graft zijn, terwijl andere grafts/haarzakjes wel tot vier haren per graft bevatten.
Een haarzakje of haarfollikel is de functionele eenheid van een haar met omringende structuren. Daartoe behoren de haarpapil met zenuw en verzorgende bloedvaatjes, een talgkliertje en een spiertje waardoor de haar zich op kan richten bijvoorbeeld bij kou (kippenvel).
"Deze uitspraak is een fabel. Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Normaal gesproken groeien uw haren na enige tijd weer terug. Het verloop daarvan verschilt per persoon en situatie; afhankelijk van de plaats, waar u ze heeft uitgetrokken, de groeifase van de uitgetrokken haren en eventuele schade aan de hoofdhuid. In een normale situatie groeien haren ongeveer 1 cm per maand.
Omdat een mens 100.000 tot 150.000 haarzakjes heeft, is het heel normaal dat er wel vijftig tot honderd haren per dag uitvallen. Pas als het er echt veel meer zijn spreek je van overmatige haaruitval oftewel Alopecia. De meest voorkomende vorm van haaruitval is Alopecia Androgenetica (erfelijke haaruitval).
Het aantal haarzakjes op je hoofdhuid bepaalt dus hoeveel haren je op je hoofd hebt. Gemiddeld zijn dit er ongeveer honderdduizend, maar dit verschilt per persoon. Aziatische mensen hebben de meeste haren en blonde mensen hebben weer meer haar dan roodharigen.
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf. Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen.
De ontwikkeling van de haren
Elk lichaam is bedekt met donshaar oftewel vellushaar. Donshaar is doorgaans dun, zacht, kleurloos en nauwelijks zichtbaar. Bij de geboorte hebben we alleen terminaal haar op het hoofd.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen. Maar er zijn ook veel mensen die later opnieuw (voor korte tijd) kale plekken krijgen. Soms groeit het haar niet helemaal terug.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Je kunt het beste met de haargroei mee scheren. Dit voorkomt ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes. Neem de tijd en gebruik je andere hand om de huid van je vulva strak te trekken.
Probeer eerst de ingegroeide haren voorzichtig te verwijderen door het huidoppervlak te peelen of zachtjes te scrubben. Je kunt ook crèmes met salicylzuur gebruiken. Ze maken de buitenste laag van de huid los en daarmee ook de ingegroeide haren.
Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking van het haarzakje. Een haar die onderhuids groeit kan namelijk de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor komt het haarzakje onder druk te staan en kan er een ontsteking ontstaan. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken. Smeer niets op uw huid.