Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Wat is een standaardaansluiting riolering? De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Antwoord. Het belangrijkste advies is dat je de helling niet te sterk mag laten aflopen. Meestal wordt een hellingsgraad van 0,5 tot 1 cm per meter geadviseerd. Met het blote oog is deze afhelling nauwelijks waar te nemen.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Vaak is in het huurcontract vastgelegd of de huurder de kosten zelf moet betalen. Dit is vaak wel het geval als het veroorzaakt is door de huurder zelf. In het geval van bijvoorbeeld een verstopte wc komt dit door de huurder zelf.
Het putje zit onder de grond, vaak 0,7 tot 1,30 meter diep. De ligging van de erfscheidingsput kan op de bouwtekening van uw woning staan.
Meestal ligt het riool buiten vlak bij je voordeur. Heb je een luik bij je deur? Als je dit opent, zie je één of twee buizen. Deze buis (of buizen) lopen van onder je huis door je tuin of onder je oprit naar de weg.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Een septische put (beerput) was steeds verplicht voor woningen die niet op de openbare riolering zijn aangesloten. Sinds 1 januari 2016 geldt dit nu ook voor nieuwbouwwoningen die wel worden aangesloten op de openbare riolering.
Een septische put is niet verplicht in elke gemeente. Een regenput is verplicht voor nieuwbouwwoningen of grondig renovaties.
Als er nog geen riolering ligt in de straat of je zuivert zelf je afvalwater met een IBA, dan loos je het afvalwater ter plaatse in een gracht, waterloop of in de bodem. In alle andere gevallen wordt het afvalwater opgevangen in een riool.
De eigenaar van het terrein waarop het hemelwater valt is primair verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater. Het hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater of wordt in de bodem geïnfiltreerd. Uitgangspunt hierbij is dat hemelwater schoon is.
Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. Ook moet je zelf alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over.
De erfscheidingsput is de grens tussen het gemeentelijke- en uw eigen deel van het riool. Dit zit 70 tot 130 cm onder de grond. Vaak op de rand van uw perceel. Let op: U mag niet zelf in gemeentegrond graven!
Uw verzekeraar vergoedt alleen niet alle waterschade. Waterschade die ontstaat door leidingbreuk, verstopping, neerslag, waterbed, ijskast en aquarium wordt door de meeste verzekeraars wel vergoedt. De gevolgen van uw verstopte of kapotte riool komen dus over het algemeen wel in aanraking voor vergoeding.
Verstoppingen van horizontale afvoerleidingen (zowel bij woningen als appartementen) zijn contractueel gezien voor rekening van de huurder*. Hiervoor dient u dan ook zelf zorg te dragen voor het inschakelen van een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf.
Als je je riolering laat ontstoppen door een loodgieter liggen de kosten tussen de 130 en 170 euro. Gemiddeld kan je dus rekenen op riool ontstoppen kosten van ongeveer 150 euro. Uiteraard zijn er een aantal factoren die deze prijs beïnvloeden.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.