Heb je zelf riet in je tuin dan weet je dat de plant zich enorm snel kan verspreiden. Het is daarom van belang om regelmatig riet te verwijderen anders groeit je vijver helemaal dicht en kan er ook verlanding ontstaan. De wortels zitten echter soms wel een meter diep in de grond.
Riet is nogal hardnekkig, snelgroeiend en heeft lange wortelstokken die zo sterk zijn dat ze dwars door folie heen groeien. De beste manier om riet te verwijderen in de vijver is daarom snoeien. Knip het riet af onder het wateroppervlak.
Omdat ook riet gewoon een plant is die wortelt in de bodem van de sloot kan het verwijderen hiervan vaak beginnen het riet op wortelniveau los te steken met een scherpe schoffel. Verwijderen uit de sloot kan dan verder met een hark of slootschep.
Riet kan zich op drie verschillende manieren verspreiden. Door zaad dat verspreid wordt door de wind en vogels. Door diep in de onderwaterbodem doordringende wortelstokken. En door forse, soms wel meterslange, uitlopende horizontale stengels waarbij op de knopen nieuwe planten omhoog schieten.
De rietstengels, ook wel halmen genoemd, staan stijf rechtop. Nieuwe scheuten komen in april tevoorschijn en zijn in augustus volgroeid. De bladeren aan de halmen zijn grijsgroen van kleur en hebben een ruwe rand. De bloeiwijzen van riet zijn paars- tot goudgele pluimen.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
De voordelen van bamboe versus riet
Doordat ze wat zwaarder en dus ook sterker zijn, gaan ze aanzienlijk langer mee. Bamboe is daarom zeker een duurzaam product en tevens eenvoudig te bevestigen.
Alle soorten riet staan bekend om hun snelle en sterke groei, daarom is het goed elk jaar terug te snoeien. Het bekendste soort riet is prachtriet (Miscanthus). In het najaar sterft de Miscanthus helemaal af. Snoei riet daarom in maart, wanneer de winter op zijn einde is.
In april kunnen de jonge scheuten uit de wortels en wortels samen worden gegeten als groente. Van de scheuten verwijder je de buitenste bladeren en de scheuten zonder bladeren zijn rauw te eten in salade, te stoven of in te maken.
Toch zijn er naast mensen ook andere dieren die dol zijn op riet, en dat kan een probleem worden als u er niet tegen optreedt. Er zijn in Nederland een aantal vogelsoorten die erom bekend staan rieten daken te kunnen beschadigen. De hoofdverdachten zijn de houtduif, de ekster, de kauw en de roek.
Wortelonkruiden zoals riet, zevenblad en heermoes voorkomt u met antiworteldoek onder tegels en straatstenen. Zorg er voor dat tegels goed op elkaar aansluiten en gebruik grof zand tussen tegels of klinkers. Daardoor zakt het regenwater sneller weg en krijgen planten nauwelijks kans om te groeien.
Riet breidt zich op drie manieren uit: door zaad, door wortelstokken en door uitlopers, dat wil zeggen bovengrondse, horizontale stengels waarbij op de knopen een nieuwe plant ontstaat. De plant komt als exoot in Noord-Amerika voor. Daar wordt de plant als invasieve soort of onkruid gezien.
Het maaien van riet is noodzakelijk om dichtgroeien door overmatige wilgenopslag tegen te gaan. Bomen nemen veel licht weg waardoor de kwaliteit van riet afneemt. Het maaisel wordt afgevoerd om een voedselarm systeem te creëren, zodat ook kritische oeverplanten meer kansen krijgen zich te ontwikkelen.
Voorts laat riet zich in ondiep water stekken. Hiertoe worden heel jonge hal- men met nog pas een of enkele bladen zonder meer in een gat in de grond gestoken. Het werken met bewortelde rietpijlen houdt het midden tussen stekken en planten.
Siergrassen kan je het beste verplanten in het (vroege) voorjaar. Ze zullen dan sneller aanslaan op de nieuwe plek en vervolgens mooi uitgroeien. Voordat je het siergras verplaatst, snoei je dit eerst. Bij soorten met stugge halmen, kan je helemaal terugsnoeien tot vlak boven de grond.
Zet oeverplanten en moerasplanten aan de rand van de vijver. Verder van het water af zet je braamstruiken en bloeiende struiken. Nog wat verder weg zet je bomen. Die moeten niet te dicht bij de vijver staan, want je wilt niet dat de bladeren in het water vallen.
Een aantal honden scheurt soms riet met wortel en al uit het water. Daarna wordt er op de wortel gekauwd en soms geheel opgegeten. Even op internet snuffelen en daar vind je dat het een veelzijdige plant is.
Riet wordt jaarlijks gemaaid en wordt gebruikt als dakbedekking of als grondstof voor manden, penpunt, papier, hengels, matten en schermen.
Paarden en koeien eten riet als het nog groen is. Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten. De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.
Als je van een uitdaging houdt, kun je het riet ook zelf zaaien. Dit wordt echter niet altijd met succes bekroond en vereist een extreem uitgesproken groene duim. Kiest u voor deze variant, dan is het aan te raden de zaden in de zaadtrays te laten ontkiemen en de voorkeursplanten in mei te planten.
Siergrassen splitsen of verplanten
Na het terugknippen is het mogelijk een pol siergras te splitsen. Neem een pol die ongeveer drie jaar oud is. Hak de plant met een scherpe spade in twee of drie stukken. Maak de stukken niet te klein.
Laat ze rechtop drogen op een donkere en warme plaats. Professionele droogbloemmakers hebben hiervoor een droogkast. De ideale omgeving voor luchtdrogen is een donkere, warme, schone, stofvrije, goed geventileerde droge ruimte.
Vooral rotan en riet worden vaak met elkaar verward. Rotan is een harde soort liaan dat groeit in tropische regenwouden. Riet is een waterplant en in principe niet geschikt om meubels van te maken. In tegenstelling tot rotan en riet, is bamboe hol van binnen en daarom een stuk lichter.
Een rieten dak wordt in Nederland al eeuwenlang toegepast, vroeger was het goedkoop en praktisch, nu is het een duurzame dakconstructie met hoge isolatiewaarden in het hogere segment. Riet wordt algemeen hoog gewaardeerd, geeft meerwaarde aan de woning en is geliefd bij velen.
Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes en verdraagt maar liefst 25° C vorst en blijft mooi wintergroen in de winter. De bamboe Fargesia is een mooie plant die op elke grondsoort kan staan, maar wel houdt van een vochtige ondergrond.