Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Vermijd knikken of scherpe bochten in de kabel, dit kan de binnenste draden beschadigen. Houd het snoer uit de buurt van water of natte oppervlakken. Als je meerdere apparaten tegelijkertijd wilt aansluiten, kies dan voor een verlengsnoer met meerdere uitgangen, maar let wel op de maximale belasting.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Overspanning ontstaat als er een hogere spanning op een elektrisch apparaat komt te staan dan het apparaat kan verdragen. Stekkerdozen met overspanningsbeveiliging beschermen uw apparatuur tegen hoge spanningsverschillen bij o.a. blikseminslag. Extreem hoge spanning kan schade toebrengen aan apparaten en netwerken.
MOET EEN OVERSPANNINGSAFLEIDER VOORGEZEKERD WORDEN? Net zoals alle apparatuur moet ook een overspanningsafleider voorbeveiligd worden zodat deze bij een defect of overbelasting tijdig van het net gekoppeld wordt zonder schade te berokkenen aan de elektrische installatie.
De overspanningsbeveiliging leidt de energie van een overspanning af naar de aarde. Om deze manier voorkom je dat de te hoge spanning bij de apparaten terecht komt en deze de apparaten vernietigd. Ook de leidingen van een elektrische installatie zijn hiermee beschermd.
Gebruik niet meer dan één verlengsnoer tussen een apparaat en een stopcontact: want hoe meer tussenkabels, hoe sneller ze kunnen beschadigen. Daarnaast kan de stekkerdoos hierdoor oververhit raken, met kortsluiting tot gevolg.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Nee, het is niet de bedoeling dat u meerdere stekkerdozen op elkaar aansluit. Gebruik daarom altijd één stekkerdoos, verlengsnoer of kabelhaspel tussen het stopcontact en het apparaat dat u wilt aansluiten. Zo voorkomt u dat er te veel warmte in het elektriciteitscircuit ontstaat.
Wij adviseren het niet. Er dient in elk geval rekening mee gehouden te worden dat de stekker altijd in een geaard stoptcontact wordt geplaatst. En dat het verlengsnoer wel geschikt is voor het vermogen van het desbetreffende aparaat dat erop aangesloten wordt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen.Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Grotendeels van de televisies en andere apparaten staan namelijk vaak in stand-by in plaats van volledig uit. Een stekkerdoos met schakelaar zorgt ervoor dat jij al je aangesloten apparaten met een druk op de knop uit kunt zetten.Beter voor je stroomverbruik en beter voor het milieu.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
Toch is een verlengsnoer niet altijd even veilig en ligt een kortsluiting op de loer, bij onverstandig gebruik van een verlengsnoer. Waar mogelijk is het daarom sterk aan te raden om altijd gebruik te maken van een vast stopcontact, in plaats van een verlengsnoer.
De 230V / 16A verlengsnoeren van AS Schwabe mogen maximaal belast worden tot 3.500 / 3.680 Watt. Dit heeft als voordeel dat er nooit onveilige situaties ontstaan door overbelasting omdat de automaat in de meterkast de stroom onderbreekt als het vermogen van aangesloten apparaten te hoog is.
Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Kabels met draden van 2,5 mm² doorsnede zijn te gebruiken bij verbruikers van maximaal 20A, bij voorkeur 16A. Er zijn ook lichtpunten die iets meer verbruiken en daarom met kabels van 2,5 mm² moeten voorzien worden.
In veel gevallen zou het mogelijk zijn om een vaatwasser en een koelkast op dezelfde groep aan te sluiten, vooral als het niet al te krachtige modellen zijn en ze niet op hun piekvermogen draaien. Toch is het een goed idee om voorzichtig te zijn en, indien mogelijk, advies te vragen aan een elektricien of deskundige.
Stof en beschadiging van kabels zijn vaak de grote boosdoeners als het gaat om kortsluiting. En zeker een föhn, frituurpan en broodrooster zijn hier erg gevoelig voor. Voorkom kortsluiting door deze apparaten regelmatig schoon en stofvrij te maken.
Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. U voorkomt hiermee dat zich plaatselijk veel warmte in het elektriciteitscircuit ontwikkelt. Gebruik stekkerdozen alleen als u tijdelijk extra aansluitpunten nodig hebt.
Defecte bedrading kan een rol spelen wanneer stopcontacten slecht worden, vooral wanneer teruggestoken bedrading (een kortere weg voor het vastzetten van draden) losse verbindingen, uitval van stopcontacten en extra gevaren veroorzaakt.
De meeste schades worden veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem slaat dan niet direct op je woning in, maar bijvoorbeeld in een boom in de buurt. Via leidingen in de grond kan de spanning zich dan naar jouw huis verplaatsen en doorslaan op je elektrische apparaten.
Overspanningsbeveiliging is niet verplicht. Toch is het verstandig om overspanningsbeveiliging in je meterkast te plaatsen. Hierdoor voorkom je namelijk schade aan je apparatuur bij onder andere blikseminslag.
Overspanningsbeveiliging type 3 rondt het beveiligingsconcept af. Als apparaatbeveiliging beperkt hij de laatste impulsen, die tot schade in de gebouweninstallatie of de installatie kunnen leiden. Overspanningsbeveiligingsmodules type 3 worden direct voor het eindapparaat gemonteerd.