Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt. Je vist ze al stuiterend over de bodem binnen. Probeer hierbij de diepste plekken van het water te bereiken, daar maak je de meeste kans op meerval.
De interessante stukken hebben vaak diepte*, steile taluds, kuilen, obstakels/begroeiing, stroming en afwijkende kribben etc. *Als voorbeeld: op een ondiepere rivier is een diepteverschil van een halve meter voldoende voor de meerval om er te blijven liggen.
De meeste mensen die voor het eerst op meerval vissen doen dit statisch vanaf de kant met pellets. Pellets zijn hard samengeperste vismeel brokken met veel olie en voeding er in. Als deze pellets in aanraking komen met water beginnen ze op te lossen en creëren een enorm sterk geur spoor.
Echt bijten doet een meerval niet, het zijn meer schaafwonden. Waarom maakt de meerval deze vergissing? Een meerval zal normaal nooit mensen aanvallen een watervogel of een klein zoogdier kan een grote meerval makkelijk aan maar een mens word toch een ander verhaal.
De lijnen voor het meervalvissen zijn vanzelfsprekend ook weer een stuk zwaarder dan we gewend zijn, in het overzicht van de hengels kon je al zien waarover we het hebben; Dyneema dus. Minimale dikte is toch echt wel 0,30 mm en maximaal wordt tot wel 0,75 mm gebruikt.
Ongewervelde diertjes, brasem, karper, paling en snoekbaars. In rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
,,Dat moet, want de inheemse meerval staat op de rode lijst, het is een beschermde vis.'' In Duitsland wordt inheemse meerval ook gegeten, maar dan gaat het om gekweekte vissen. De meerval die in Nederland voor consumptie wordt aangeboden, is de Afrikaanse meerval.
,,Ja, maar een meerval is niet gevaarlijk voor de mens. Je kunt gewoon in het water blijven zwemmen. Wereldwijd zijn er geen meldingen bekend van meervallen die mensen aanvallen.
de vis centraal
De meerval kan daarbij ook nog eens snel groeien, al is het groeitempo afhan- kelijk van de watertemperatuur. In Mid- den-Europa is de meerval na één jaar 30 cm lang, in het tweede jaar bereikt hij een lengte van 40 cm en in het zesde of zevende levensjaar is dit al een meter.
Het vissen met onderwaterdobbers is vrij simpel. Je vist met de molen op “vrijloop” en je biedt je aasvis dmv. lood aan een zeeboom op de bodem aan. De crux zit 'm in de onderlijn en rig.
Bij het statisch vissen, presenteer je de aasvis op de bodem. Ook is het mogelijk om jouw aasvis zwevend met een kebab of popup kit boven de bodem te presenteren. Bij het statisch vissen dient gebruik te worden gemaakt van een vrijloop systeem.
Meerval is zacht van smaak en een beetje zoetig. Het visvlees is wat steviger en valt makkelijker in vlokken uit elkaar dan het vlees van andere witvissen en daarom laat de meerval zich op veel verschillende manieren klaarmaken. Er is zelfs gepekelde meervalfilet verkrijgbaar die je zó kunt eten, net als haring.
Deze mega boilies zijn perfect om in te zetten als haakaas bij het vissen op meerval.
Omdat steuren goed kunnen ruiken, zijn de volgende aassoorten ook zeer geschikt om de vis te lokken en te vangen: stukjes zalm, stukjes (zure) haring, kaas, kleine dode visjes zoals voorntjes, garnalen of speciale steurboilies.
Groothandelaars in Nederland hebben het voor meer dan €13/kg liggen en in Duitsland is het zelfs niet onder de €20/kg te krijgen. Muscle Meat zorgt ervoor dat deze vis nu ook bij jou thuis beschikbaar is voor een super prijs van €11/kg!
Meerval schoonmaken
Spoel de buik van de meerval goed schoon. Ik heb zelf ook de kieuwen verwijdert en dan kom je nog wat proppen tegen die boven in de kop achter het visvlees zitten. Het vel en de vinnen voelen nogal slijmerig aan en met zout krijg je dat weg. Dit is je eerste laag zout die je erop doet.
Het visvlees is stevig en heeft wel wat weg van vlees. De smaak zacht en wat zoetig. Door deze zachte smaak neemt het vlees gemakkelijk de smaak van de gebruikte kruiden of sauzen over. De filets bevatten geen graten.
Daardoor kan hij zonder water vervoerd worden. In Afrika weet de meerval zich in tijden van droogte soms maandenlang in de modder in leven te houden. Als ze maar wel vochtig blijven kunnen meervallen prima zonder water leven.
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
Het heeft de neiging om sterker te zijn dan andere vislijnen, het kan meer gewicht aan en het is ook gewoon heel duurzaam. Als het op de juiste manier wordt bewaard, kunt u verwachten dat gevlochten vislijn gemakkelijk 8 tot 12 jaar meegaat. Het heeft de langste houdbaarheid van alle soorten vislijnen.
Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.