Zet de palen minimaal 70 cm in de grond.Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen. Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden.
Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras af. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.
Gebruik dan balken van Europees of Tropisch hardhout. Geïmpregneerd Douglas of Lariks wordt steeds meer toegepast, maar is minder geschikt voor een vlonder. De palen worden namelijk vochtig en hier is hardhout beter tegen bestand.
Plaats tussen de palen een dikke laag schelpen. Dit zorgt er voor dat het water goed wordt afgevoerd. In de video zijn 3 zakken per vierkante meter gehanteerd, zodat je een mooie laag krijgt. Onze tip is om rondom de vlonder een worteldoek aan te leggen, zodat u geen last krijgt van onkruid.
Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren. Om die reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
Plaats over de tegels anti-worteldoek om onkruid te voorkomen onder de vlonderplanken. Leg het doek goed strak, door samen het worteldoek als een tentzeil strak te trekken.
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Bekende hardhoutsoorten zijn Bankirai, IPE en Mukulungu. Dit hout heeft diverse voordelen ten opzichte van zachthout. Zo is hardhout steviger, heeft het minder onderhoud nodig en is de levensduur substantieel langer. Voor het zelf aanleggen van een terras is hardhout ongetwijfeld de verstandige keuze.
Zorg voor een afschot
Als u een vlonder gaat leggen en u legt deze precies waterpas, dan zal het water op de vlonder blijven liggen. Vanwege het bekende natte weer dat in Nederland vaak voorkomt adviseren wij iedereen dan ook de vlonder te leggen met afschot. Over het algemeen hanteren wij hiervoor 1cm per meter.
Het is verstandig om hardhouten steenschotten te gebruiken voor een terras. Hardhout is beter bestand tegen weersinvloeden. Een hardhouten steenschot zal langer in goede staat blijven als een zachtere houtsoort.
Maakt u de vlonder "zwevend" dan slaat u hardhouten piketpaaltjes van 5 x 5 of 6 x 6 met een tussenafstand van max 90 cm langs de liggers. Verbind ligger en piketpaal altijd met een slotbout van 8 mm of zwaarder. Doe dit niet met een schroef ! Het worteldoek mag niet op de liggers direct onder de vlonderplanken.
De kosten van het aanleggen van een vlonder hangen af van het aantal vierkante meters en het type materiaal. Gemiddeld kost een vlonder 60 euro per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder nodig hebt kost dit dus gemiddeld 1.200 euro exclusief montage.
Een steiger is, indien verankerd aan de wal en / of dragend op de grond vergunningplichtig (omgevingsvergunning voor bouwen). In het geval de steiger drijvend wordt uitgevoerd, dan moet bezien worden of er wel sprake is van een bouwwerk en daarmee van 'bouwen'.
Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Palen in het water
Voor een lichte aanlegsteiger achter uw woning adviseren we minimale paaldikte van 8x8 cm en bij voorkeur 10x10 cm Azobe. Beide maten kunnen wij binnen 48 uur leveren. Voor zwaardere steigers aan het water adviseren we onze 12x12 cm Azobe palen te gebruiken.
Het krimpen en uiteenzetten van hout
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
In beide gevallen kies je best voor een ondergrond in stabilisé. Dat stabiliseert (duh) èn is waterdoorlatend (in tegenstelling tot beton). Idealiter loopt de ondergrond 1cm per meter af in de ene richting, en is waterpas in de andere richting.
Pas je fundering aan je omgeving aan
De meeste doe-het-zelvers gebruiken houten paaltjes als fundering. Omdat ze continu verankerd zitten in de vochtige ondergrond, moeten deze paaltjes onder de hoogste duurzaamheidsklasse vallen.
- Werk altijd met hardhout in het water. Geïmpregneerd hout is verboden om toe te passen in het water. Kies bij voorkeur minimaal 10x10 dikte palen voor in het water. - Bespaar niet op balkafstanden, houdt u aan de richtlijnen om doorbuiging en onveilige situaties te voorkomen.
Met deze verstelbare kunststof terrasdragers en stelvoeten kunt u hoogteverschillen in uw houten of composiet terras corrigeren. De verstelbare terrasdragers zijn instelbaar van 3-6 cm en kunnen een maximaal gewicht dragen van 450 kilo per stelvoet.
Het bouwen van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening vindt meestal plaats in een beperkingengebied van een waterstaatswerk. Er zijn rijkswaterstaatswerken en regionale waterstaatswerken. In een beperkingengebied gelden verschillende regels, zoals een vergunningplicht, meldingsplicht of algemene regels.
Soorten goedkope terrastegels
De goedkoopste soorten tuin- en terrastegels zijn vaak vierkante betonnen tegels. Deze zijn geschikt voor het leggen van een middelgroot tot groot terras en kunnen ook worden gebruikt als tegel voor een looppad. Een andere optie is het gebruik van klinkers.
Hardhouten vlonderplanken kun u altijd voorboren met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor en vastschroeven met 5x50 mm vlonderschroeven, bijvoorbeeld van SPAX, DynaPlus of Woodies. Of kies voor de AR Coating schroeven, deze zijn enorm sterk en ook roestvast door de speciale coating.