Waterpest is een winterharde zuurstofplant en kan ongeveer 1 meter lang worden. Geschikt voor vijver en aquarium. Te planten op een diepte van maximaal -120 cm in zone 2, 3 of 4. Deze plant kan ook direct zonder te planten het water in en vindt vanzelf een plek in de vijver om aan te hechten.
waterplanten: afhankelijk van de soort tussen 10 en 80 cm diep. zuurstofplanten: afhankelijk van de soort tussen 40 en 80 cm diep. waterlelies: van dwerglelies (vanaf 30 cm) tot grote soorten (>60cm). drijfplanten: blijven op het wateroppervlak drijven.
Het vermeerderen van Waterpest is erg simpel. Deze waterplant groeit zo snel dat het ook niet uitmaakt of er wat ruwer mee om wordt gegaan. Breek simpelweg een stuk van 10-15 cm af en stop deze in combinatie met vijf tot acht andere stekken in het grind.
Als vuistregel geldt, dat zuurstofplanten het beste groeien op een plantdiepte van circa 50 cm. Lelie-achtigen staan meestal op 80-100 cm diepte, maar kleinere soorten kunnen beter op 50-60 cm gezet worden. Moerasplanten worden, afhankelijk van de soort, tussen de 0 en 40 cm diep in de vijver gezet.
Allen kunnen op een diepte tussen de -40 en -110 cm, maar het Glanzend fonteinkruid heeft een sterke voorkeur voor de diepste plek (tot -120 cm) of een plek die in de schaduw ligt (onder een lelie of een vlonder). -80 Cm is ideaal voor de twee andere planten.
Zuurstofgevende waterplanten zoals waterpest, hoornblad, fonteinkruid en vederkruid, groeien geheel ondergedoken in het water. Het zijn ook flinke groeiers die veel voedingsstoffen opnemen, onmisbaar dus voor een gezonde vijver.
Waterpest zorgt voor zuurstof in het water en werkt algengroei tegen. Wanneer waterpest nog onder water groeit, dan geven de blaadjes zuurstof af aan het water. De kale stengels doen dat niet, dus het is beter om de waterpest tijdig te snoeien. Daarbij heeft de waterpest ook behoefte aan veel voeding.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
De plantdiepte hangt af van de soort waterlelie. De grotere soorten groeien het beste op een diepte van 80 cm, terwijl de wat kleinere soorten op 50-60 cm diepte kunnen staan. Een jonge waterleliestek kun je het eerste jaar het best wat ondieper wegzetten dan de uiteindelijke plantdiepte.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
In veel gevallen wordt de GH waarde als probleem gezien. Deze is veel te laag en zuurstofplanten groeien niet meer. Als u langere tijd niets veranderd aan de GH waarde – waterhardheid – sterven de zuurstofplanten zelfs af en gaan dood.
als de plantjes (ik gok op Hoornblad en Waterpest) groeien hoef je ze echt niet te vervangen. Soms eten vissen wel eens waterpest maar deze plant geeft ook veel zuurstof af. Wat je wel kan doen als de plantjes naar jouw zin te lang worden is toppen. Gewoon een stukje eraf halen en dan opnieuw planten.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
Voor het planten van waterplanten heb je (soms) vijvermanden en speciale vijvergrond nodig (Dcm Vijverpotgrond) op basis van klei, hierdoor krijg je geen uitspoeling en blijft het water helder. Soms zijn de planten al in kant en klare manden ingeplant, en kun je deze gewoon in de vijver plaatsen.
De meeste waterplanten hebben een zeer voedselrijke bodem nodig. Op het eerste gezicht lijkt drassige grond of rivierklei een goede keus, maar deze producten bevatten meestal weinig voedingsstoffen en produceren vaak schadelijke gassen die het water verzuren en giftig zijn voor de vissen.
De snelle groei zorgt ervoor dat, net als bij snelgroeiende zuurstofplanten, veel nutriënten uit het water worden opgenomen. Vooral nitraat is favoriet bij deze oeverplant. Hierdoor concurreert watermunt effectief met algen en is het ook uitstekend toe te passen in een helofytenfilter of plantenfilter.
Het nut van waterlelies
De planten bezorgen je vissen een plaats om onder te schuilen bij gevaar. De schaduw van de waterleliebladeren zorgt bovendien dat het water niet te warm wordt tijdens hete dagen.
Op een schaduwplek worden er wel bloemen gevormd, maar die gaan dan meestal niet open. Ook bij slecht weer opent een waterleliebloem zich niet. Waar een waterlelie ook niet van houdt, is voortdurend spetterend water op het blad. Hij houdt van een verstilde omgeving met weinig waterbeweging.
Elke vis eet plantjes om groenvoer binnen te krijgen. De blaadjes van waterpest schijnt goed voor hun buik te zijn, tegen verstoppingen. Het is moeilijk te zeggen welke vis het precies kan zijn, hoewel je meteen de grootste zou verdenken, de Ancistrussen.
De voornaamste reden waarom waterplanten niet goed groeien is de hardheid van het water. Hierbij gaat het om de kH- en de gH-waarde. In de meeste gevallen kan deze waarde simpelweg verhoogd worden door het toevoegen van mineralen, met als resultaat waterplanten die opnieuw groen worden.
Per vierkante meter wateroppervlak heb je een plantmandje met 4 tot 5 bosjes zuurstofplanten nodig. Fonteinkruid (Potamogeton) is geweldig voor de waterkwaliteit, maar zet ook andere zuurstofplanten in de vijver zoals hoornblad (Ceratophyllum), waterpest (Elodea) en gewoon blaasjeskruid (Etricularia vulgaris).
Onderhoud: De waterpest bloeit met kleine bloemetjes aan het wateroppervlak en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Als ze te lang worden kan de mand eenvoudig met een hark of een drietand uit het water worden gevist, waarna de stengels tot zo'n 15 cm boven de mand ingekort kunnen worden.
Wat kost waterpest? Waterpest hebben wij al vanaf 5 bosjes voor € 14,95. Speciale aanbieding voor waterpest is € 24,95 voor 10 bosjes.
Eetbaarheid. Niet eetbaar voor de mens.