Aardbeien houden van organische meststoffen met weinig stikstof en veel kalium (Dcm Organische meststof voor aardbeien & kleinfruit). Plant de planten in de rij op 25 cm, de rijen op 70 cm en niet té diep. Té diep planten veroorzaakt een slechte groei. De planten worden daarna goed aangedrukt en aangegoten.
Plant ze nooit te diep, zorg dus dat alleen de wortels onder de grond zitten en dat het hart boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem altijd met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen en gaan rotten.
Wanneer je je aardbeien in je moestuin gaat planten, hou je ongeveer 30 cm aan tussen de planten en ongeveer 60 cm tussen de verschillende rijen. Eventueel kan je de planten reeds onderdompelen in water voordat je ze in de grond plaatst. Maak een voldoende breed plantgat en zorg ervoor dat de plant niet te diep staat.
Over het planttijdstip van aardbeiplanten bestaat soms wat onduidelijkheid. Wij hopen dit hier voor u op te helderen. In principe zijn er 2 tijdstippen van planten: in augustus met verse planten of in het voorjaar met de zogenaamde gekoelde planten.
Een aardbeiplant wordt ongeveer 35 centimeter breed en 30 centimeter hoog. Je kunt kiezen voor één plant per pot met een inhoud van minimaal 12 liter, of voor een grotere pot met daarin 3 tot 5 planten. Aardbeien houden van een humusrijke en lichtzure grond (pH 5,5 tot 6,0).
U kunt het beste potgrond gebruiken. Potgrond bestaat namelijk uit verschillende soorten veen, is luchtig en is qua voeding goed in balans. Plant zeker niet in pure compost of in bemeste tuinaarde. Beide zijn prima geschikt om door de grond in de tuin te mengen, maar niet voor aardbeiplanten in bakken of potten.
Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen? Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht. Geef de eerste weken na het planten geregeld water.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Aardbeien: bloemkool, broccoli, komkommer, koolsoorten, spruiten. Bieten: aardappels, mais, stokbonen.
Goede combinatieteelt
Aardbei – knoflook, kropsla, radijs, spinazie, wortel. Rode biet – kool, radijs, raap, sla, ui. Radijs – aardbei, erwt, kool, wortel, tomaat, sla, rode biet.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 aardbei planten laten groeien in de volle grond.In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 aardbei planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Verzorging van aardbeienplanten
Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest ideaal. De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen.
Aardbeienplant snoeien
Na de oogst, rond midden juli, kun je de aardbeienplant gaan snoeien. Snoei de uitlopers en oud/ lelijk blad weg. Wanneer je bruine bladeren in de herfst ziet aan de plant, haal deze er niet af. De bladeren bieden bescherming voor de winter.
Aardbeien gaan goed samen met knoflook, borage (komkommerkruid) en tijm. Aardappelen met sjalotten en goudsbloem. Bieten met uien en knoflook.
Aardbeienplanten houden namelijk wel van een plens water. De vruchten zelf bestaan tenslotte voor een groot deel uit water dus voor de vorming van mooie grote aardbeien is het nodig om bij droogte regelmatig te gieten. Als de planten te weinig water krijgen, zullen de vruchten logischerwijs kleiner blijven.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Ook een barrière maken met droog materiaal (zoals koffiedrab, kalk, cacaodoppen, hazelnootschelpen of eierschalen) helpt om slakken te mijden, aangezien ze steeds in een vochtige omgeving willen vertoeven zullen ze ook niet snel over deze barrières kruipen.
Om je aardbeien te beschermen tegen flinke regenbuien kun je rond de planten een bed van stro aanbrengen. Zo voorkom je dat de aardbeien op de natte bodem liggen en dat er zand opspat.
Plant je aardbeien, maak de grond dan goed los en verrijk met compost of bodemverbeteraar, maar vermijd kalk. Plant je in potten, leg dan een laag hydrokorrels op de bodem of meng watergelkristallen door de potgrond voor een goede drainage en vochthuishouding.
Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje. Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien.