Tenzij in geval van verstoppingen of verzakkingen zullen de buizen immers nooit het risico lopen vol water te staan. Verschil maakt de aanzuigdarm (trouwens ook alle aanvoer kraantjeswater). Om vorstvrij te zitten zou deze buiten in theorie 80 cm diep moeten zitten.
Heel belangrijk voor het plaatsen is de diepte van de regenwaterput. De bovenplaat is berekend op een aanvullaag van 50 cm, indien deze dieper geplaatst wordt moet deze bovenplaat ter plaatse versterkt worden.
Een regenwaterput is verplicht bij (her)bouw van een eengezinswoning met een nieuwe oppervlakte groter dan 40 m². De totale minimale inhoud van de regenwaterput(ten) bedraagt 5000 liter. Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m².
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Je regenwaterput mag niet te groot of te klein zijn. Een te grote put loopt niet vaak genoeg over. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van je water vermindert. Een te kleine put staat te vaak leeg als het lange tijd niet meer geregend heeft.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Hoe diep moet je een boren voor drinkbaar water.
De bovenste laag grondwater bevat vaak te veel ijzer of bacteriën om als drinkwater te gebruiken. Het kan dus zijn dat je een put van 30 of zelfs 60 meter diep nodig hebt om goed drinkwater te krijgen.
Hoe werkt het? Onder je oprit of gazon wordt een betonnen of kunststof regenwaterput geplaatst. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de put terecht.
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro. De prijs van een regenwaterput van beton is echter van een aantal factoren afhankelijk. De inhoud van het reservoir speelt een grote rol: hoe groter het reservoir, hoe duurder.
Het principe van een regenwaterput is eenvoudig. Het regenwater van het dak wordt opgevangen in een waterdichte tank. Via een pomp wordt dit water binnen de woning naar de WC of wasmachine gebracht.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
De dompelpomp wordt in de regenwaterput uitgerust met een vlotter zodat de pomp automatisch zal uitschakelen wanneer uw regenwaterput bijna geen regenwater meer bevat. Er wordt een aanzuigslang op de dompelpomp geplaatst zodat het water uit de pomp wordt gebracht en u kunt starten met het regenwater te gebruiken.
De put moet steeds toegankelijk zijn voor onderhoud en/of lediging. Voor een standaard A15 deksel is de grondaanvulling boven de put maximaal 80 cm, ofwel een statische belasting van 1.400kg/m².
Een waterput waarin grondwater op een efficiënte manier wordt opgepompt om te dienen als drink- of proceswater wordt een waterwinput genoemd. De diepte waarop het water wordt gewonnen varieert van 80 meter tot 320 meter. Een waterwinput bestaat uit een filterbuis en een stijgbuis die is geplaatst in een boorgat.
Kosten boren waterput
De kosten voor het boren van een waterput worden bepaald door de gewenste diepte en diameter van de waterput. Daarnaast is het ook afhankelijk van de reisafstand. De minimale kosten voor het boren van een waterput door Daemen Milieutechniek zijn circa €1.500,- exclusief BTW.
Wat kost een waterput slaan? Dit verschilt sterk per bedrijf en hoe diep je moet gaan. Een 30 meter put is een stuk goedkoper dan een 90 meter diepe put. Een put kan variëren tussen de 200 en 400 euro.
De prijs van de putboring hangt af van de diepte en samenstelling van de ondergrond waar je de boring wilt laten uitvoeren. Hiernaast moet je naast de waterput boren ook nog de pompinstallatie voorzien, wat vaak minstens even duur is al de putboring zelf. Reken voor een complete installatie op 3000 à 6000 euro.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
"Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken. Meestal is dat 2000 à 3.000 liter per uur, en zo kan je dan je tuin besproeien met verschillende sproeiers tegelijkertijd."
Ook in geval van beregening, bevloeiing of veedrenking geldt er geen vergunningplicht wanneer de hoeveelheid te onttrekken grondwater minder bedraagt dan 60 m3 per uur. Niet vergunningplichtige onttrekkingen moeten wel gemeld worden.
Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen.
Til de pomp nooit op aan de voedingskabel, maar bevestig bijvoorbeeld een touw aan het handvat om de pomp in de regenwaterput te laten zakken. Installeer de pomp zodanig dat de pompinlaat zich ten minste 1 meter boven de onderkant van de put bevindt om aanzuiging van zand en vuil te voorkomen.
Standaard betaal je op bouwwerkzaamheden 21% btw. Dat is ook zo voor regenwaterinstallaties. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij de renovatie van minstens 10 jaar oude privéwoningen, geldt het 6% btw-tarief. Dan vallen alle werken, waaronder de installatie van een regenwaterput, onder dat verlaagde btw-tarief.