Diepploegen kan tot maximaal 2 meter diep. De ploeg heeft twee risters. Een groot rister ploegt de ondergrond naar boven. Een klein rister ploegt de boven- grond in de voor van het grote rister.
Soms besluit een akkerbouwer om de grond te diepploegen. Bij diepploegen ploeg je de grond 100 tot 120 cm diep. Als de grond vrij zwaar is en er is een onderlaag van lichte grond, bijvoorbeeld zand, kun je diepploegen. Met diepploegen haal je iets van dat zand naar boven.
In de praktijk komt dit meestal overeen met een diepte van 20 á 27 cm. Om verdichtingen op diepte te voorkomen, wordt het aangeraden de grond niet dieper dan 30 cm te bewerken. Bepaal voor het woelen de diepte van de storende laag door met een schop in de grond te graven.
Spitten heeft als voordeel boven ploegen dat er geen ploegzool, een verdichte laag net onder de geploegde grond, gevormd wordt. Het voordeel van spitten boven frezen is dat de structuur van de grond beter blijft. Een nadeel is dat spitten meestal langzamer gaat.
Er zijn verschillende redenen om het ploegen te staken. Zo zou dieper dan 20 cm ploegen of spitten – wat veel boeren en tuinders doen – schadelijk zijn voor het bodemleven. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen voor de plant beschikbaar en is meer bemesting nodig. Ploegen zou ook tot versnelde erosie leiden.
De meeste boeren ploegen volgens het boekje: bij voorkeur dieper dan 20 centimeter en met het trekkerwiel door de voor. 'Is dieper dan 20 centimeter ploegen wel nodig', vraagt onderzoeker Derk van Balen van Praktijkonderzoek Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente (PAGV) zich af.
Ploegen van de bodem is al zo oud als de landbouw zelf. Om de bodem losser te maken, de afwatering te verbeteren, en het zaaien en het ontkiemen van het gewas te bevorderen, werd op kleigrond voor de winter en op zandgronden in het voorjaar de ploeg gebruikt. Door ploegen worden gewasresten en onkruiden ondergewerkt.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
De spitmachines zijn gigantisch in omvang. In transportstand bereiken ze een hoogte van 3.5 m. Dit komt alleen al door de spitas die een diameter van ruim 2.70 m heeft.De diepspitmachine die een diepte tot 1.35 m. kan bereiken maakt de grond los, breekt storende lagen en mengt desgewenst diverse grondlagen.
Na ploegen de bovengrond met rotorkopeg of cultivator fijn maken en met drukrol de laag grond tussen 5 en 25 cm voldoende aandrukken.
Met ploegen of diepwoelen bewerk je de grond vrij intensief. Bij ploegen keer je de grond. Niet-kerende grondbewerking (NKG) is een bewerking die veel oppervlakkiger is, of je laat grondbewerking achterwege.
De belangrijkste redenen om de bodem te cultiveren zijn: grond losmaken. onkruid bestrijden. stoppelbewerking.
Ploegen spitten of cultivateren
In de praktijk is ploegen de favoriete hoofdgrondbewerking. Spitten en cultivateren zijn in specifieke gevallen de meest voor de hand liggende hoofdgrondbewerking. Vooral cultivateren lijkt voor de bodem gunstiger. Een beter bodemleven en hoger organischestofgehalte zijn het resultaat.
Wij hebben hier ook zandgrond en een drie schaar ploeg staat 90 pk voor. Dus eigenlijk moet het wel kunnen maar houd het niet over.
Kostprijsverloop voor ploegen met eigen mechanisatie voor twee typen wentelploegen op vijf verschillende grondsoorten. - Gemiddeld loonwerktarief op zand- en dalgronden 95 euro per hectare en op zavel-, klei- en lössgronden 135 euro per hectare. - Eigen arbeid à 15 euro per uur.
Ploegen werden traditioneel getrokken door ossen en paarden, maar bij moderne boerenbedrijven worden ze getrokken door tractoren. Een ploeg kan een houten, ijzeren of stalen frame hebben, met een mes eraan om de grond te snijden en los te maken.
Met een spitfrees wordt een spitmachine bedoeld. De naam spitfrees is afgeleid van het feit dat een spitmachine ook een roterende as heeft vergelijkbaar met een frees. Er is echter een groot verschil en dat is het toerental en de grootte en de vorm van de spitbladen en de armen van de spitmachine.
Spitmachines worden gebruikt om de akker te bewerken voor het planten en zaaien, of na de oogst. Doel van het spitten is de structuur van de bodem te verbeteren, gewasresten en mest onder te werken en onkruid te bestrijden.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Meerdere woelvorken hebben het in de test goed gedaan. Maar de absolute topper is de Cecotec Guérilu. Volgens Lieven David van ecologische tuinvereniging Velt is het een echte aanrader. “Deze woelvork is duidelijk ontworpen en gemaakt door een ambachtsman”, zegt hij.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven. Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Egyptenaren. De bekendste gebruikers van de eerste ploegen waren de oude Egyptenaren rond 3000 voor Christus. Bekend is dat ook Chinezen en de Sumeriërs in het zuidelijk deel van Mesopotamië soortgelijke ploegen kenden.
combinatie, elftal, equipe, kernploeg, negental, peloton, ploeg, spelersgroep, sportploeg. troep (zn) : bende, gang, gezelschap, groep, horde, kring, menigte, ploeg, schaar, schare.
Tussen de oogst en het inzaaien of poten, ploegen de meeste boeren hun grond om. Het omploegen van de grond doen ze om lucht te krijgen in de grond, trekkersporen weg te werken en voor biologische boeren het ook een manier om de groei van onkruid tegen te gaan.