Neusapen zijn apen van 75 centimeter hoog, met een staart van 65 centimeter. Ze hebben een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Maar het meest opvallende aan de neusaap is, niet geheel verrassend, zijn neus!
De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes, maar beide zijn gewoonlijk tussen de 105 en 130 cm lang. Ze hebben een staart van 60 tot 70 cm en wegen tussen de 40 en 65 kg.
Biologie
De soort is genoemd naar de uitzonderlijk grote neus van de volwassen mannetjes, die 17 cm lang kan worden en voor de mond hangt. De mannetjes zijn veel groter zijn dan de vrouwtjes, wegen gemiddeld ruim 20 kg en zijn van kruin tot staartaanzet 66-76 cm lang.
Hun gezicht is roze, ze hebben een roodbruine rug en kruin en hun schouders, wangen, keel en nek zijn licht oranje. Hun benen, buik, romp en staart zijn lichtgrijs. Jonge neusaapjes hebben een zwarte vacht en een blauw gezicht. Als ze ongeveer één jaar oud zijn lijken ze op hun ouders.
In het wild worden neusapen volgens haar 15 tot 25 jaar.
De vijand van de neusaap is het luipaard, de krokodil en de mens. Tegenwoordig wordt veel bos gekapt voor oliepalmplantages, waardoor veel van het leefgebied van de neusaap en andere inheemse dieren (o.a. orang oetan)is verdwenen. De grootste afnemer van deze palmolie is Nederland, maar ook Engeland importeerde veel.
Neusapen verdedigen hun groep fel tegen indringers. Daarbij slaken ze een toeterend gebrul. De neus die gewoonlijk slap naar beneden hangt, staat bij het schreeuwen recht vooruit. Waarschijnlijk versterkt hij ook het geluid.
De brullen dienen voornamelijk om andere groepen brulapen erop te wijzen waar de groep zich bevindt. Door hun locatie bekend te maken, kunnen groepen elkaar mijden, waardoor territoriale gevechten worden voorkomen. Brulapen zijn polygaam en de meeste soorten planten zich het gehele jaar door voort.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram.
De Engelse naam voor deze guitige aap is proboscis monkey, terwijl de Latijnse naam nasalis larvatus is.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti. Die weegt ongeveer zestig gram.
Waar leven chimpansees? Het leefgebied van de chimpansee bestaat vooral uit bossen in Centraal- en West-Afrika. Hij leeft bijna altijd in wouden, maar soms ook in bergbossen en bossavannes.
Toch zit hun spijsverteringsstelsel, met vier magen, heel anders in elkaar dan dat van de apen. De neusapen lijken qua spijsvertering meer op koala's, aldus de onderzoekers. Ze hebben geen extra magen, maar halen halfverteerde bladeren soms wel omhoog voor een tweede ronde van kauwen.
Het leefgebied van leeuwen bestaat uit open bossen, savannes en grasvlakten in Afrika. Ze leven voornamelijk in Centraal- en Oost-Afrika. Hier is hij het grootste roofdier. Dit geldt voor de Afrikaanse leeuw.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
Als ze een vogelnestje vinden, dan eten ze ook graag de eieren op. Insecten zijn ook een echte lekkernij voor apen. Sommige apensoorten eten af een toe ook wel een hagedisje of een lekkere kikker. Voor dwergaapjes is het sap van lianen en de hars van bomen ook belangrijk voedsel.
Rode brulapen eten het blad en de vruchten van bijna 200 soorten planten. Soms staan ook bloemen, zaden en twijgen op het menu. Blad is moeilijk te verteren en het levert weinig energie. Met hun puntige kiezen kunnen rode brulapen het blad echter goed kauwen.
Ze kunnen enorme sprongen maken van wel tien meter ver!
De lach van apen lijkt het meest op die van mensen. Jan van Hooff bestudeerde jarenlang gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van chimpansees, bonobo's en gorilla's. Vooral als de dieren met elkaar stoeien, openen ze hun mond wijd en krullen hun mondhoeken iets op.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.