Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren. Richtlijn wat diepte betreft is dat je op een stek in ieder geval diepte in de buurt hebt zitten.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Om grote snoekbaars te vangen gebruiken ze een bijhengel, met hele grote shads (bijvoorbeeld de Spro Mega Shad), met een loodkop van 25 tot 45 gram. Deze wordt 20 tot 30 centimeter boven de bodem aan de mogelijke grote snoekbaars aangeboden. Daarnaast vissen ze met een handhengel om te verticalen.
Het is ook niet onbelangrijk om weten dat grote snoekbaars in de winter soms veel ondieper ligt. Zeker wanneer na een vorstperiode de zon terug begint te schijnen. Snoekbaarzen die niet actief zijn zoeken ook graag de luwte van de rietkragen of de oever op. Hier liggen ze rustig stijf tegen de kant vlak op de bodem.
De snoek is makkelijk herkenbaar door zijn langgerekte vorm en zijn indrukwekkende bek vol tanden. De snoekbaars is een mooie, hardvechtende vis die je op veel verschillende manieren kunt vangen. Ze kunnen bovendien behoorlijk groot worden, tot wel 120 centimeter bij een gewicht van 15 kilogram.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Snoekbaars vissen natuurlijk aas
Dode visjes en stukjes vissen worden door ruim 40% genoemd als het beste aas voor het snoekbaars vissen. Een dood visje is hierbij favoriet en scoort nauwelijks lager dan de nummer 1 aassoort shads en andere softbaits.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
Waar zitten ze dan? In de maand maart (de laatste wintermaand dat het vissen op snoekbaars nog geoorloofd is) zijn veel snoekbaarzen de rivier al weer gaan opzoeken. Op de Maas gebeurt dat als eerste en daarna volgen vrij snel de Rijn, Waal en IJssel.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen.
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik. Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
Op rivieren vind je snoekbaars in de zomer vooral tussen de kribben. In de avond vind je ze daar zelfs tegen de kant. Vergeet deze plekken ook niet als je gaat snoekbaarzen want ze leveren in de zomer mooie vangsten op. Op plassen en kanalen kan je het beste de wat ondiepere stukken opzoeken.
Knoop je onderlijnen met een lengte van ongeveer 80cm. Het voordeel hiervan is dat je er nog een stukje af kunt knippen als de eerste paar centimeters beschadigd raken na een flinke dril.
Reacties. Sportvissers wordt ontraden zelf gevangen zoetwatervissen mee naar huis te nemen en op te eten. Deze vis kan namelijk verontreinigd zijn met stoffen als zware metalen, PCB's en dioxinen. Dit geldt vooral voor zoetwatervissen als paling en snoekbaars.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken. Bij de thans in Nederland en elders in de wereld gangbare methoden gebeurt dat niet: de hersenen van de vissen blijven intact, waardoor het stervensproces erg lang duurt.