Het Kanaal is de zee of zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, die de zuidelijke Noordzee verbindt met de Atlantische Oceaan. Het smalste gedeelte heet ook het Nauw van Calais of de Straat van Dover. In het dagelijks spraakgebruik wordt met 'het Kanaal' vaak dit gebied tussen Calais en Dover bedoeld.
Voor solo zwemmers is dat 6 uur zwemmen en voor team zwemmers is dat 2 uur zwemmen in water van 16 graden of kouder. Donker. De vertrektijd voor een oversteek is afhankelijk van de weersvoorspelling en het tij.
Niet toevallig wordt het Kanaal als een van de moeilijkste overtochten beschouwd. De strook van 33 kilometer tussen de kusten van beide landen wordt gezien als een ultrazwaar parcours, omdat in een rechte lijn zwemmen nauwelijks mogelijk is. Daardoor kan de tocht tot 55 kilometer lang worden.
De afstand tussen Dover en Calais is hemelsbreed 33 kilometer. Wanneer je al zwemmend het kanaal oversteekt, kan de afstand echter meer dan vijftig kilometer zijn.
De afstand oost-west bedraagt 167 km. De minimale breedte is 33,1 km, tussen de rots van South Foreland bij Dover en Cap Gris-Nez in Frankrijk. Het bevaarbare gedeelte is daar echter niet breder dan 28 km.
Hoe diep is de Kanaaltunnel? Op zijn diepste punt ligt de Tunnel 75 meter onder de zeespiegel. Daar merk je trouwens weinig van als je in de trein zit.
Even ten zuiden van Calais ligt Cap Blanc Nez en dat is de beste plek in Frankrijk om Engeland te zien. Samen met het even zuidelijker gelegen Cap Girs Nez vormt het Les Deux Caps. Cap Blanc Nez is dus de noordelijkste van de twee caps en is ook de bekendste.
De noordgrens wordt gevormd door een denkbeeldige lijn tussen de Schotse Shetland- en Orkney eilanden en het Noorse vasteland. De zuidgrens van de Noordzee is de lijn tussen Calais in Frankrijk en Dover in Engeland.
Vanaf Den Haag, over het water, naar Lowestoft aan de Engelse kust is 178,91 kilometer.
Het Kanaal is niet gegraven door de mens, maar ontstaan in de eerdere IJstijden. De naam: 'het Engelse Kanaal' wordt gebruikt sinds het begin van de 18e eeuw. Waarschijnlijk is deze naam ontstaan doordat op Nederlandse zeekaarten al in de 16e eeuw stond: Het Engelse Kanaal!
Jo Struyven, amateurfotograaf en architectuurliefhebber, heeft de 65 kilometer lange Belgische kust nauwgezet gefotografeerd.
AMSTERDAM - Zes estafettezwemmers hebben dinsdagmiddag een Nederlands record gevestigd door in iets minder dan negen uur van Frankrijk naar Engeland te zwemmen. Het oude record stamde uit 1969 en stond op 9 uur en 29 minuten.
Niet langer dan dertig seconden, anders zou ze te ver afdrijven. Na uren zwemmen bereikte ze de kust van Frankrijk. Daarmee hoort ze nu tot de groep van krap tweeduizend mensen die het Kanaal over hebben gezwommen.
WESTLAND - Ex-stuntman Hans Weeber uit Ter Heijde gaat van Nederland naar Engeland zwemmen. De Westlander wil dit doen kort voorafgaand aan de Olympische Spelen die op 27 juli in Londen worden geopend. Weeber denkt de ruim 300 kilometer in tien dagen te kunnen overbruggen.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
De diepte is 8 meter.
'De naam "Noordzee" stamt uit het Middelhoogduits. Men vermoedt dat de Noordzee zijn naam heeft gekregen van de Friezen die destijds aan de zuidelijke kust woonden. Ten zuiden van Friesland lag destijds de Zuiderzee, de inmiddels geheel ingepolderde zeearm in Friesland in heette Middelzee.
De rit door de tunnel duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens de rit door de tunnel kunt u in de auto blijven zitten of u kunt uw benen strekken in de trein. De terminal van de Kanaaltunnel is zowel in Calais als in Folkestone vanaf de snelweg gemakkelijk te bereiken.
In 1999 begon Zwitserland aan de bouw van de langste tunnel ter wereld, de Gotthardbasistunnel, die nu eindelijk in gebruik wordt genomen. Op een diepte van 2300 meter leggen hogesnelheidstreinen het 57-kilometer lange traject door de Zwitserse Alpen af.
Hee veel korte tunnels, maar ook de allerlangste autotunnel ter wereld vind je in Noorwegen. De Laerdaltunnel is een overweldigende 24,5 kilometer lang en de bouw van de tunnel heeft meer dan 130 miljoen dollar gekost. Dat komt neer op meer dan 5000 dollar per meter.