Er zijn verschillende manieren om om je airco buitenunit te beschermen tegen weer en wind. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een waterdichte PVC hoes voor de momenten dat je geen gebruik maakt van het systeem. Natuurlijk kun je ook zorgen voor een omkasting.
Niet alleen onderhoud en het bijvullen van je airco is belangrijk. Ook je basisinstellingen en temperatuurregeling maken het verschil. Te droge lucht in je kamer is niet gezond; dat irriteert de slijmvliezen in neus en keel en veroorzaakt droge ogen en hoofdpijn.
Keelpijn door airco
Tegelijkertijd condenseert het vocht in de lucht, waardoor deze droog wordt. Droge lucht irriteert je slijmvliezen waardoor je een zere keel kan krijgen. Om die reden raden we je aan om voor een goede luchtbevochtiging te zorgen.
Het is ook mogelijk om spierpijn te krijgen van de airconditioning. Als u voor langere tijd direct in de luchtstroom zit, kunnen uw spieren kou vatten waardoor u spierpijn krijgt.
"Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid." "Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Er is één echt gevaarlijke ziekte die zich makkelijk via de airco kan verspreiden, en dat is legionellose. Deze ziekte, die soms ook de legionairsziekte genoemd wordt, ontstaat door een bacterie die in het water leeft. Wanneer het water verneveld wordt, kunnen mensen deze legionellabacterie inademen.
Een moderne airco – en dat geldt zeker voor de lucht-lucht warmtepompen – voor particulieren is helemaal niet ongezond in je slaapkamer. Integendeel zelfs, de geluidsarme airco zorgt voor een optimaal binnenklimaat waar het heerlijk is om te slapen.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
De meest voorkomende gezondheidsklachten
De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Een andere en eenvoudige manier voor een optimale luchtvochtigheid is een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
Meer water drinken is doorgaans een goede richtlijn; de meesten onder ons zijn sowieso constant in een staat van milde dehydratatie. - Een airco die rechtstreeks op een werkpost naar de werknemer blaast, geeft verhoogde hinder. Een gewijzigde opstelling van het systeem of van de werkpost kan dan soelaas brengen.
Het aanzetten van de verwarming of een airco zorgt tevens voor droge ogen. Dit door de lage luchtvochtigheid wat het veroorzaakt. Ook na een laserbehandeling heeft u vaak last van droge ogen. Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor droge ogen.
Voor mensen met COPD en astma biedt airconditioning niet per se verlichting, omdat die de lucht vaak te droog maakt. Droge lucht kan ook luchtwegirritatie veroorzaken, zegt Bresser. Wat altijd helpt: een ventilator. Die zorgt voor verkoeling en voor een ontspannen gevoel, waarmee klachten afnemen.
De airco kan leiden tot uitdroging, hoofdpijn en misselijkheid. De hoofdpijn en misselijkheid ontstaan door de grote temperatuurschommelingen. Dit vraagt veel energie van het zenuwstelsel dat uw lichaamstemperatuur regelt.
Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de 5 jaar.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.
Deze keer: is slapen met de airco of ventilator aan ongezond? Daar is het antwoord makkelijk op: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar: dat geldt alleen als je de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt.
Wij adviseren u om de luchtfilters van uw airconditioning 4 keer per jaar te controleren en (indien nodig) schoon te maken. Het filter wordt bij het onderhoud aan uw airconditioning ook altijd gecontroleerd en gereinigd door de monteur.
Hoe koud mag ik de airco zetten? Het verschil tussen buiten- en binnenlucht mag idealiter niet meer dan zo'n 8 graden Celsius zijn. Mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen zelfs flauwvallen als de overgang tussen warm en koud te groot is.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.