De zandbak moet minstens 30 centimeter diep zijn, zodat kinderen goed kunnen graven en met hun schopje niet de bodem raken. Gevuld met het juiste zand biedt de zandbak urenlang speelplezier en blijft hij de kinderen boeien.
Ideaal is een rechthoekige zandbak. Een oppervlakte van 2m lang op 1,5m breed is voldoende. Aan u de keuze om een vierhoek in plaats van een rechthoek op te bouwen en zo de afmetingen aan te passen. Voor het gemak duidt u de afmetingen best aan met behulp van een spade een spantouw.
Dat klinkt misschien niet veel maar als je de houten zandbak boven de grond uit laat komen is het echt genoeg. Je kinderen moeten er natuurlijk wel zelfstandig uit kunnen komen. Zorg dat het uitgegraven gat een vlakke bodem heeft zonder stenen, onkruid etc. Daarna kun je een worteldoek plaatsen.
Om vuil in de zandbak te weren, kun je hem afdekken met een deksel of afdekzeil wanneer er niet in de zandbak gespeeld wordt. Daarmee zorg je voor veilig en schoon speelzand en voorkom je dat (huis)dieren de zandbak voor iets anders gebruiken.
Kies je houtsoort en bewerk je hout zodat het bestand is tegen vocht. Het is wel belangrijk dat je kiest voor hardhout of geïmpregneerd hout. Vooral soorten als lariks, douglas, cederhout, hardhout of steigerhout worden het meest toegepast.
Worteldoek. Zorg ervoor dat de ondergrond mooi vlak wordt en verwijder wortels en stenen met een schop. Leg worteldoek in het uitgegraven gat. Het grote voordeel van worteldoek is dat het regenwater laat doorsijpelen, maar onkruid tegenhoudt.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. Maak drollen begraven onmogelijk met stekelige takken of ondiep ingegraven kippengaas. En doe een deksel op de zandbak. Zet op plekken waar je de kat echt niet wilt hebben planten die katten vies vinden ruiken.
Bewaren en weggooien
Speelzand voor buiten is gewoon zand. Je kunt het als je kind er niet langer in speelt, uitstrooien in je tuin bijvoorbeeld. Speelzand voor binnen hoort bij het restafval.
Dek de zandbak niet af met een plank of deksel. Het zand blijft hierdoor erg vochtig waardoor bacteriën en schimmels gaan groeien in het zand. Als de zandbak met een plank afgedekt wordt, zorg dan voor kieren of gaten in het deksel voor ventilatie.
Bepaal hoe diep u het zand in de zandbak wilt hebben - bijvoorbeeld enkele decimeters hoog of helemaal tot aan de rand van de zandbak. Over het algemeen is zo'n 20 cm hoogte voor kinderen voldoende. Gebruik de lengte, breedte en hoogte van de zandbak om het volume te berekenen (L x B x H).
Aangeraden wordt om minimaal één keer per jaar het zand van een zandbak met deksel te vervangen.
Je zandbak kopen bij HORNBACH
HORNBACH biedt verschillende zandbakken aan. Of je nou op zoek bent naar een zandbak met afdak of een zandbak van plastic, bij HORNBACH ben je aan het juiste adres! Natuurlijk kan je je zandbak zand ook bijbestellen.
In de Little Tikes Schildpad past ongeveer 70 kg zand. Montage vereist: Ja. Gewicht: 5.2 kg.
Mik het oude speelzand niet in de container. Het hoort niet thuis in de groene container: deze is bedoeld voor afval wat kan composteren. Zandbakzand composteert niet. Kleine partijen kun je wegbrengen naar de milieustraat in je gemeente.
Je kan zand gewoon brengen naar het grofvuil, of vuilverzamelplaats in uw gemeente. Daar wordt al het afval gesorteerd, Zand valt geloof ik onder bouw- en sloopafval, maar goed, daar wijzen ze je verder naar je juiste plek.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Lariks hout is een veelzijdig houtsoort met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Er wordt vaak voor dit houtsoort gekozen om te gebruiken voor een overkapping, schutting of terras. Lariks hout lijkt qua kenmerken erg veel op Douglas hout, daardoor worden beiden soorten vaak door elkaar heen gebruikt.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.