Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Pup bijt uit zelfverdediging
Meestal is dit het geval als je pup echt aanvalt en bijt. Dit gebeurt vaak als je pup iets heeft gedaan wat niet mag en je gaat je pup bestraffen op een manier die hij niet begrijpt. Als voorbeeld; je pup heeft een schoen van je te pakken.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong. Dat maakt hem rustig en brengt de adrenaline-spiegel omlaag. Waarschijnlijk valt de pup in slaap. Laat hem slapen tot hij zelf weer wakker wordt voor een volgende actieve periode.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Natuurlijk zijn er nauwelijks hondenbezitters, die hun hond zouden belonen als deze gromt of bijt, maar toch proberen de meeste hondenbezitters hun hond rustig te krijgen door zacht op hem in te praten („alles is goed, blijf maar rustig! “) of hem te aaien.
Wanneer een puppy overprikkeld is, zeg dan geen 'nee', 'uh! ' of 'foei', maar zeg niets. Zorg voor meer rust. Geef de pup iets om zich op uit te leven zoals een kluif waar hij op kan kluiven (kluiven en kauwen maakt endorfine aan en zorgt ervoor dat prikkels beter verwerkt worden) en zorg dat de pup kan gaan slapen.
Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder 'blij' dan 'gelukkig.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
'Omdat de coördinatie van de hond nog in ontwikkeling is, is het niet ondenkbaar dat hij van de trap af kan vallen. Een misstap is met zijn soms wat slungelige poten al snel gemaakt. Blessures door een val kunnen uiteindelijk resulteren in afwijkende groei van botten', aldus Kranenburg.
Komt uw pup naar u toe en bijt hij in uw handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat u op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Verstijven, met een harde, doordringende blik aanstaren, besluipen, opjagen, bestormen, grommen, de lippen optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), blaffen, bijten. Het zijn allemaal vormen van gedrag die vallen onder de populaire (en soms ietwat verwarrende) parapluterm agressie.
Echt “agressief” in je enkels of in je arm kunnen gaan hangen? Dit is in 99% van de gevallen niets anders dan normaal pupgedrag en is onderdeel van het spel. Als je pups bekijkt die opgroeien in hun eigen roedel dan zie je dat de pups onderling best heel venijnig en hard met elkaar om kunnen gaan.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Probeer er voor te zorgen dat het niet druk met visite is, maar dat je pup in een rustig huis de boel eerst eens kan verkennen. Als er meteen veel drukte om hem heen is dan kan de pup niet alle informatie die binnenkomt verwerken en zal het hem te veel worden.