Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Stap 4 | Vriezer ontdooien
Voor je vriezer kun je het beste geduldig wachten, maar we kunnen ons voorstellen dat je het proces wilt versnellen. Je kunt het dooiproces versnellen doormiddel van de volgende tips: Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Omdat water warmte beter geleidt dan lucht, kan bevroren vlees de warmte van het water sneller absorberen , wat resulteert in een sneller ontdooiproces. Deze methode houdt doorgaans in dat u uw verzegelde vlees onderdompelt in een kom of gootsteen vol met koud water, dat elke 30 minuten wordt ververst om een constante temperatuur te behouden.
De zak moet ondergedompeld worden in koud kraanwater, waarbij het water elke 30 minuten ververst moet worden zodat het blijft ontdooien . Kleine verpakkingen vlees, gevogelte of zeevruchten — ongeveer een pond — kunnen in een uur of minder ontdooien. Een verpakking van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren. Voor hele kalkoenen, schat u ongeveer 30 minuten per pond.
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuursschommelingen als gevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel.
Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten. Zet een pannetje kokend water in de vriezer (op een doek, om schade aan de vriezer te voorkomen) en sluit de deur voor een kwartier. Dit proces kun je nog enkele keren herhalen als dat nodig is.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid. Herhaal deze stap indien nodig.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
Vis ontdooien in water
Zorg dat de vis goed verpakt is in een luchtdichte zak, zodat er geen water bij kan komen. Vul een kom of grote schaal met koud water en leg de ingepakte vis erin. Afhankelijk van de dikte van de vis is 'ie binnen 1 of 2 uur ontdooid. Ververs het water halverwege.
Spreid het fruit uit op een bord en ontdooi het in enkele seconden. Let er wel op dat het fruit niet te zacht wordt. In warm water: klein fruit zoals bessen kan je snel ontdooien door het zakje in warm water te leggen.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water. Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.
Hoe snel ijsblokjes smelten hangt af van vele factoren, o.a. het weer. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten. Ik heb geen vriezer om het ijs in de bewaren. Onze tempex dozen houden de ijsblokjes en het crushed-ice 20-24 uur optimaal (mits deksel gesloten blijft).
Koud water ontdooien
Het is essentieel om het water zo nu en dan te verversen om het op een veilige temperatuur te houden. Koud water ontdooit sneller dan in de koelkast, maar wees voorzichtig om voedsel niet te lang op kamertemperatuur te laten staan, omdat dit bacteriegroei kan bevorderen.
De vertikale menging van waterlagen met verschillende temperaturen kan dan beter plaatshebben dan wanneer het water veel in beweging is en de temperatuur gelijkmatiger over de gehele diepte verdeeld wordt. Uiteindelijk zullen ook rivieren bij een watertemperatuur van 0 tot max.1 graden beginnen te bevriezen.
Stromend water is nodig om het voorwerp koel te houden en om voedselresten in de overloop te laten wegspoelen .