De RDW controleert met een herkeuring (steekproefsgewijs) of u de APK op een juiste manier uitvoert. Bij het afmelden van een voertuig krijgt u de melding of het voertuig in een steekproef is gevallen en wij het dus moeten controleren. U ziet ook gelijk tot welk tijdstip het voertuig hiervoor beschikbaar moet zijn.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
Denk aan de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie en alle andere auto-onderdelen die betrekking hebben op de verkeersveiligheid. Verder wordt ook de uitstoot van uitlaatgassen gecontroleerd. Daarnaast checken we alles dat met registratie te maken heeft.
De RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dat gebeurt door een registervergelijking. Daarbij worden de keurings- en de verzekeringsgegevens met het kentekenregister vergeleken.
De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) heeft een controlerende taak op de APK-keuringsstations en voert daarvoor ook steekproeven uit. Mocht uw auto in de steekproef vallen dan MOET de auto bij het keuringsstation blijven totdat de steekproefcontroleur de auto heeft gekeurd.
Wat is een steekproef? Bij het afmelden van een auto bij de RDW, kan er willekeurig een steekproef vallen. Op een steekproef heeft ServiceOnly geen invloed. Als dit het geval is moet de auto 90 minuten blijven staan.
De RDW controleert alle apk-garages gemiddeld 25 keer per jaar en constateerde bij die steekproeven in acht procent van de gevallen onregelmatigheden. "Dat kan iets kleins zijn, een kapotte lamp die niet vervangen is, of grote, ernstige fouten, zoals remmen die het niet goed doen.
Wij kunnen feitelijk de keuring van uw auto bij het RDW binnen 24 uur geregeld hebben. Dit houdt in dat u geen 4-6 weken hoeft te wachten en dus vaak al binnen 5-10 werkdagen de auto op Nederlands kenteken bij ons kunt afhalen.
Dit kentekenbewijs sturen wij binnen 4 werkdagen naar het adres van de persoon die het voertuig op naam heeft. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan ontvangt u van ons een kentekencard en tenaamstellingscode .
Wat jij met je auto mag trekken, staat op je kentekenbewijs. Tenzij je een bedrijfsauto hebt, dan vind je het trekgewicht op het conformiteitsbewijs. Heb je een papieren kentekenbewijs, dan staan de trekgewichten vermeld als 'maximum massa (on)geremd'.
Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen: de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie) het milieu (uitstoot van uitlaatgassen) de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)
Een afkeurpunt is een gebrek aan het voertuig waardoor dit niet aan de APK-eisen voldoet. Heeft het voertuig een reparatie- en/of een afkeurpunt?
Je hebt twee maanden de tijd nadat jouw APK is verlopen om jouw voertuig APK te laten keuren. Dit betekent echter niet dat je die tijd rond kunt blijven rijden met jouw voertuig. Het rondrijden met een verlopen APK is namelijk strafbaar.
Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt.
Heb je een eigen auto? En staat deze op jouw naam? Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is.
Wanneer uw rijbewijs binnenkort verloopt of wanneer u bijna een nieuwe APK moet laten uitvoeren, dan ontvangt u daarvoor een herinneringsbrief van de RDW. De RDW stuurt deze brief om ervoor te zorgen dat u veilig en vertrouwd de weg op kunt.
Benieuwd naar de toekomst van Nederlandse kentekens? In 2024 wordt de GBB-01-B serie geïntroduceerd, een verfrissende verandering na de X-609-RJ serie van 2023. Lees alles over de evolutie van Nederlandse kentekens sinds 1951 en ontdek waarom het eerste kenteken van de nieuwe serie mogelijk halverwege juni verschijnt.
Kosten voor de RDW keuring
De RDW rekent €64,00 voor het heractiveren van je scooter en daarnaast moet je nog €10,10 betalen om de scooter weer op jouw naam te laten zetten. Op de dag van de keuring mag je met je scooter de openbare weg op, zolang je maar niet van de route naar en van het keuringsstation afwijkt.
De hofauto's hebben een standaardkenteken dat begint met de letters AA. Deze kentekens zijn uitsluitend bestemd voor de auto's van het Koninklijk Huis.
Volgens de RDW pagina; "De gegevens worden dagelijks vernieuwd. De informatie is dus minimaal één dag oud."
Welke punten worden gecontroleerd en hoelang duurt het? De APK-keuring neemt doorgaans een half uur tot een uur in beslag. Bij een RDW-steekproefcontrole kan de APK-keuring tot anderhalf uur meer tijd in beslag nemen.
Wij sturen het kentekenbewijs met tenaamstellingscode naar het laatst bekende adres zoals u staat ingeschreven bij de BRP (gemeente) . Dit adres kan afwijken van het adres dat op het kentekenbewijs staat.
Controle van de distributieriem is geen onderdeel van de APK.
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Zet na elke APK afspraak even een reminder in je agenda voor de volgende verplichte keuring.