Aftrekposten bijvoorbeeld, zoals giften en zorgkosten. Vult u deze posten in?Dan kijken we of de bedragen logisch zijn en redelijkerwijs kunnen kloppen. Als er iets niet helemaal duidelijk is voor ons, dan kunnen wij u om een toelichting vragen.
De Belastingdienst houdt steekproeven. Ze kijkt dan of jouw registratie compleet is en voldoet aan de eisen. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst jou vraagt om inzage in jouw agenda of e-mail, om zo te checken of jouw rittenregistratie klopt. Andere instrumenten zijn het controleren van de tankpasgegevens.
Wij controleren door te vergelijken
U geeft uw loon, uitkering of pensioen aan ons door. Uw werkgever, UWV of pensioenmaatschappij doet dat ook. We vergelijken de bedragen. Als ze niet hetzelfde zijn, dan krijgt u daar misschien een vraag over.
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de Belastingdienst klein, met 0,4% voor kleine ondernemingen en 2,5% voor middelgrote ondernemingen. In dit artikel leggen we uit hoe je aan de beurt kan komen voor een controle.
Bij een controle gaat de fiscus na of jij alles correct hebt aangegeven, geen fouten hebt gemaakt, en ook geen private onkosten in je boekhouding hebt ingeschreven. Nu zijn er kosten die heel duidelijk gelinkt zijn aan je bedrijf, terwijl de link voor andere uitgaven minder uitgesproken is.
Als je wordt gecontroleerd door de Belastingdienst en je boekhouding klopt niet, kan dat ernstige gevolgen hebben. De Belastingdienst kan extra belastingheffingen opleggen als ze vermoeden dat te weinig belasting is betaald.De Belastingdienst kan tot vijf jaar terug belasting heffen.
Vergrijpboete: aangifte opzettelijk onjuist of onvolledig
Dan kunt u een vergrijpboete krijgen. Dit kan ook als u opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet. Wij kunnen u ook een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag, die wij u sturen als een eerdere aanslag te laag was.
De belastingdienst zal extra controles uitoefenen op de volgende onderwerpen: eerste jaar kosten eigen woning. studiekosten/ scholingsuitgaven. hypotheekverhogingen.
De Belastingdienst controleert alle 12 miljoen aangiftes inkomstenbelasting die elk jaar binnenkomen. Want controleren behoort tot onze kerntaak. Dat moeten we doen, zodat we juist en volledig belastingen kunnen heffen en innen.
Wij controleren álle 12 miljoen aangiftes die elk jaar bij ons binnenkomen. Controleren behoort namelijk tot onze kerntaak. Door dat zorgvuldig te doen, zorgen we ervoor dat we juist en volledig belastingen kunnen heffen. Bovendien waken we erover dat iedereen het juiste bedrag aan belasting betaalt.
De fiscus kan bankrekeningen van individuen raadplegen om achterstallige schulden (belastingen) te innen. In realtime kan de belastingdienst echter niet volgen welke transacties er allemaal plaatsgrijpen op je bankrekening.
Dat de Belastingdienst bank- en inkomensgegevens bekijkt om aangiftes te controleren, is bekend. Maar belastinginspecteurs kijken voor het bestrijden van fraude ook verder, bijvoorbeeld naar gegevens van lease-auto's of creditcards. Experts zetten hun vraagtekens bij deze steeds grotere informatiehonger van de fiscus.
Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt die gegevens onder andere om je belastingaangifte eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA).
Tot wanneer kunt u een navorderingsaanslag krijgen? U kunt een navorderingsaanslag krijgen binnen 5 jaar na het einde van het belastingtijdvak (meestal het kalenderjaar) of binnen 5 jaar na afloop van het tijdstip waarop uw belastingschuld is ontstaan.
Het kan gaan om een onderzoek over een periode of om controle van bepaalde onderdelen van uw aangiften en administratie. Een boekenonderzoek wordt altijd van tevoren aangekondigd. Net als bij een bedrijfsbezoek wordt bij een boekenonderzoek een rapport opgemaakt en krijgt u het openbare deel toegezonden.
In de brief vragen we u om een rekeningnummer door te geven. Daarna kan het nog 3 weken duren voordat het geld op uw rekening staat. Die tijd hebben we nodig om te controleren of het rekeningnummer op uw naam staat. Want we willen voorkomen dat uw geld bij de verkeerde persoon terechtkomt.
Doe de fiscale steekproef
Als bedrijf kunt u op ieder moment belastingcontrole krijgen van de Belastingdienst. Steeds vaker wordt een controle uitgevoerd met behulp van statistische steekproeven. Dit betekent dat de Belastingdienst uw fiscale gegevens op een beperkte set transacties toetst.
Op grond van de bepalingen in de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen mag de belastingdienst gegevens opvragen die voor de heffing van belasting van belang kunnen zijn. Op die manier kunnen zij controleren of de gegevens in een aangifte inderdaad juist zijn.
Door middel van een boekenonderzoek kan de Belastingdienst dus controleren of je bedrijf zich aan alle belastingregels houdt. Je ontvangt altijd van tevoren een schriftelijke aankondiging van de Belastingdienst dat ze langs zullen komen voor een boekenonderzoek.
De Belastingdienst kan niet alle aangiften controleren. Op jaarbasis signaleert de Belastingdienst circa 1 miljoen meldingen van mogelijke fouten in de aangiften, terwijl er daarvan uiteindelijk 350.000 door een belastinginspecteur nader bekeken kunnen worden.
Banken zijn wettelijk verplicht om bepaalde gegevens van klanten door te geven aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld gegevens die nodig zijn om vast te stellen of en hoeveel iemand belasting moet betalen. Maar ook: in welk land iemand belasting moet betalen.
De Belastingdienst is streng voor wie geen aangifte doet. Bij hen maakt de fiscus - als een herinnering en aanmaning om aangifte te doen niets opleveren - zelf een schatting wat er aan belasting betaald zou moeten worden. Dat wordt de 'ambtshalve aanslag' genoemd.
Spaargeld moet altijd worden opgegeven aan de Belastingdienst. Het maakt niet uit of dat een heel groot of juist een heel klein bedrag is. De eerste €57.000 euro is vrijgesteld van belasting (2023). Wanneer u uw spaargeld opzettelijk verzwijgt aan de Belastingdienst, moet het verschuldigde bedrag alsnog betaald worden.
Ik heb een foutje gemaakt in mijn aangifte, maar ik heb hem al verstuurd - wat nu? Dat kunt u zelf in orde maken. Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen.
De Belastingdienst kan u om verschillende redenen een boete opleggen. Zo kunt u een boete krijgen indien u geen, onvolledige, onjuiste of niet tijdige aangiftes doet. Er zijn verschillende soorten boetes mogelijk, namelijk de verzuimboete en de vergrijpboete.