Leef met de ouders, familie en vrienden mee
Spreek daarom uit dat je niet weet wat je moet zeggen, dat je het ontzettend verdrietig vindt en dat je met ze meeleeft. Dit lijkt misschien overbodig om te zeggen maar voor iemand met veel verdriet is het fijn om te horen dat anderen meeleven.
Tips om je kind te helpen bij het rouwen
Laat je kind spelen: dat helpt je kind ongewone ervaringen te verwerken. Geef eerlijk antwoord op vragen: dat geeft je kind houvast en versterkt jullie band. Luister en benoem emoties: dat helpt je kind gevoelens te begrijpen en ermee om te gaan.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
De woordgroep van harte betekent 'oprecht, gemeend'. Wie van harte gecondoleerd zegt of schrijft, wil haar of zijn medeleven dus iets nadrukkelijker en persoonlijker overbrengen. Alleen gecondoleerd zeggen komt op sommigen wat kort en afstandelijk over.
Een aai over zijn bol, een zoen op zijn voorhoofd, een knuffel of een paar lieve woorden: je kind troosten doe je vaak instinctief. Meestal zijn deze gebaren voldoende om je kleine te troosten. Laat je kind merken dat je met hem meeleeft.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Een kind dat zijn ouders verliest is een wees. Een man die zijn vrouw verliest een weduwnaar en een vrouw die haar man verliest een weduwe. Het zijn allemaal gebeurtenissen die helaas in het leven en in de natuur voorkomen. Iemand die qua leeftijd boven je staat kan overlijden.
Wanneer een vrouw haar man verliest wordt zij een weduwe.Wanneer een man zijn vrouw verliest wordt hij een weduwnaar.Wanneer een kind zijn ouders verliest noemen wij hem of haar een wees.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot.Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Je kan je heel verdrietig en boos voelen, of het voelt zelfs alsof je je hele ondergrond kwijtraakt. Er komen veel emoties bij kijken, zoals eenzaamheid, somberheid en schuldgevoelens. Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen.
Een kind geniet.
Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen. Een kind straalt van levenslust: de blik is levendig, het gelaat expressief.
Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Er is niks mis met het woord 'gecondoleerd', maar doordat het zo vaak wordt gebruikt, heeft het een beetje aan betekenis verloren. Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.