Ze onderscheiden soortgenoten op basis van kleur (ze zien verschillen in kleur die wij niet zien), grootte, stem en gedrag. Die onderlinge herkenning is essentieel voor het ontstaan van een rangorde in de groep: sommige vogels zijn dominant, andere ondergeschikt.
Zangvogels hebben de mogelijkheid om op een complexe manier met elkaar te kunnen communiceren. Zij kunnen namelijk met hun zogenaamde "syrinx" ingewikkelde klanken en melodieën produceren. De syrinx van zangvogels werkt op een bijzondere manier omdat het beter ontwikkeld is dan bij overige vogelsoorten.
De meeste vogels hoor je in de lente zingen. Vooral wanneer de zon op komt, zingen de vogels uit volle borst. Ze zingen om hun territorium te beschermen of om vrouwtjes aan te trekken. Later op de dag hoor je ze ook, maar minder vaak.
Daarnaast fluiten vogels korte roepen. Zoals een lokroep, eveneens om soortgenoten te lokken en soms om het territorium te verdedigen. Met een alarmroep waarschuwen vogels elkaar voor nakend gevaar. Dit zijn meestal korte, ijle geluiden die moeilijk te traceren zijn door roofdieren.
Papegaaien hebben geen stembanden, maar maken geluiden doormiddel van een orgaan dat voorin de luchtpijp zit: de syrinx. Doordat dit orgaan trillingen veroorzaakt, kunnen de vogels op deze manier verschillende (harde en zachte) geluiden tegelijkertijd maken, waardoor ze woorden kunnen zeggen.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Het knipvlies houdt het oog schoon en vochtig. Net als bij mensen bestaat het netvlies van vogels uit staafjes en kegeltjes. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben.
Baltsende eenden geven signalen af: ze doen aan schijnpoetsen, aan etaleren van hun spiegels (gekleurde veren op hun vleugels), ze pronken, kinikken met hun kop en spetteren met water. Ze hitsen elkaar op, met name het vrouwtje maakt haar vaste partner en bij-minnaars jaloers, door weer andere mannetjes op te hitsen.
Vogels kunnen zeker communiceren met elkaar. Dat doen ze continu bij het fluiten: alarm slaan, vrouwtjes lokken, vijanden of concurrenten verdrijven… Ook het gekoer van de duiven dient om te communiceren. Duiven zijn heel erg sociale dieren, en zoeken elkaars gezelschap vaak op, onder andere ook om te eten.
4/ Zangrepetitie. Merels maken gemakkelijk duidelijk hoe ze zich voelen. Gaande van zacht contact met elkaar houden tot een luide, paniekerige alarmkreet bij potentieel gevaar. Met melodieuze liederen bakenen ze hun territorium af.
'Warblr' is een app voor Android en iOS die vogels automatisch herkent aan hun lied. De manier waarop het werkt? Heel logisch. Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord.
Van zingen is geen sprake omdat vogels geen strottenhoofd hebben, maar de lucht laten trillen met behulp van membranen in de syrinx. De term 'fluiten' is ook niet helemaal correct, aangezien mensen met hun lippen fluiten en vogels geen lippen hebben. Wel speelt de snavel zichtbaar een rol.
Dit zijn bijvoorbeeld kraanvogels, ganzen, zwanen en lepelaars. Door in formatie te vliegen, profiteren ze van de luwten die ontstaan achter hun voorganger. Thermiek-vliegers zijn vogels die opstijgende warmte gebruiken om op te zweven. Ze hebben vaak brede, grote vleugels.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
Guano is een natuurlijke afzetting bestaande uit de gedroogde uitwerpselen van dieren, en is bekend om de zeer hoge concentratie meststoffen die erin zit.
De vogels hebben aan menig wetenschappelijk onderzoek deelgenomen en verrasten vriend en vijand. Onder meer door te laten zien dat ze een fabelachtig geheugen hebben. De dieren kunnen honderden beelden opslaan en zijn zelfs enkele jaren nadat ze de beelden voor het laatst zagen in staat om ze te herkennen.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden. In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt.
Sommige experts geloven dat papegaaieneigenaren hun vogels moeten leren te praten voordat ze leren te fluiten, omdat fluiten in de weg kan staan van het leren van woorden. Grijze Roodstaartpapegaaien hebben een reputatie dat ze de beste sprekers zijn.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).