Wijn en kaas uit dezelfde regio gaan meestal goed samen. Stevige rode wijnen kan je beter vermijden, kies je hier toch voor dan combineren ze het best met een oude harde kaas. Tannine in rode wijn combineren bij erg weinig kazen goed. Zoete wijnen combineren goed met pikante kaas.
Paar door Compliment & Contrast
Zoete wijnen zoals Riesling balanceren prachtig met de zoutste kazen zoals harde Grana Padano, blauwe kazen of oude Goudse kaas, waardoor de kaas hartiger lijkt en de wijn zoeter. Probeer als alternatief wijnen en kazen met vergelijkbare kenmerken te combineren.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
De algemene regel is om te combineren op basis van sterkte: champagne/mousserende wijnen met bries, en krachtigere/smaakvollere wijnen met meer smaakvolle kazen . Een zeer sterke wijn zal een delicate kaas overheersen, en vice versa voor een sterke kaas en een delicate wijn.
De tegengestelde smaken van vet en eiwit in kaas versusde zuurgraad en tannine in wijn zijn de reden waarom deze twee voedingsmiddelen zo goed samengaan. De primaire kenmerken van wijn, tannine en zuurgraad, hebben aangetoond dat ze vette eiwitten van de tong schrapen, waardoor wijn een ideale smaakreiniger is voor eiwitrijke voedingsmiddelen.
Fruit, groente en noten
Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels.
Zorg voor een variatie aan biscuits en havermoutkoeken voor elke smaak – dit assortiment Extra Special Biscuits For Cheese zou je moeten dekken. Rooster sneetjes stokbrood of fruit- en notenbrood en voeg groentecrudites toe als een andere begeleidende optie.
Rode wijn bevat tannines (waar je mond van samentrekt), en tannines gaan niet goed samen met het romige karakter van de meeste kazen. Jonge, harde koemelkkazen zijn wel goed gezelschap voor rode wijn. Witte wijn is de betere keuze bij de meeste kaassoorten. Ook zoete witte wijn is in veel gevallen een ideale match.
Witte wijn is doorgaans een betere optie.
Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
WITTE WIJN & KAAS
Zoete wijnen passen goed bij de meeste kazen, en hieronder staan een aantal veilige keuzes: Duitse Riesling, zoals Feinherb, Spätlese of Auslese. Deze specifieke witte wijnen zijn zowel zoet als vrij zuur – en smaken vaak gewoonweg goddelijk.
Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Zoute kazen, zoals geitenkaas of de verschillende blauwe kazen, passen bijzonder goed bij zoete wijnen , omdat de zoute smaak de zoetheid nog meer naar voren brengt. Moscato en Sauternes staan bekend als uitstekende combinaties met deze hartige zwaargewichten.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Mozzarella en Pinot Grigio
De droge zuurgraad van Pinot Grigio wordt getemperd door zachte, lichtzoete mozzarella. Terwijl tegengestelde smaken een match zijn, zijn kaas en wijn van dezelfde leeftijd ook ideale metgezellen. Pinot Grigio is jong en licht van lichaam, terwijl de meeste mozzarella minder dan een maand rijpt.
Maar als je ze samen consumeert, afwisselend slokjes wijn en hapjes kaas , spelen de tannines tegen de vetten om een aangenamere, gebalanceerde mondervaring te creëren. Hoewel wijn of kaas op zichzelf misschien wel lekker zijn, versterken de twee elkaar om een nog betere ervaring te creëren.
Wil je toch een kaasschotel met rode wijn combineren, kies dan voor niet te sterke of uitgesproken kazen. Of ga voor een rode wijn met weinig tannine, zoals Beaujolais en enkele pinot noir wijnen uit de Elzas. Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past.
Combineer een selectie van vleeswaren zoals prosciutto, salami en chorizo met olijven, noten en gedroogd fruit voor een smakelijke en hartige snack die uitstekend combineert met zowel rode als witte wijn.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Over het algemeen gaan zachte kazen goed samen met lichtere wijnen, terwijl harde kazen beter samengaan met vollere, krachtigere wijnen. Een goede combinatie is bijvoorbeeld een zachte geitenkaas met een frisse Sauvignon Blanc, terwijl een rijpe Cheddar perfect samengaat met een stevige Cabernet Sauvignon.
Speel de kenmerken van de kaas uit en probeer smaken te matchen: mild gaat bij mild en sterk gaat bij sterk . Gebruik ook hier je reukzin en combineer nootachtige smaken met elkaar, of fruitigere kazen met fruit en jam. Contrasterende smaken. Tegenpolen trekken elkaar aan, net als overeenkomsten.
Sommige sceptici zullen misschien besluiten dat alleen Amerikaanse kaas of chedderkaas geschikt zijn voor een gegrilde kaassandwich, maar ik zal zeggen dat mozzarella en feta ook het overwegen waard zijn ! Sterker nog, samen zorgen gesmolten mozzarella en romige, zoute feta voor de perfecte smaakbalans en textuur in deze kaaspita's!