Beschut zaaien in een zaaikistje bij 20°C, zaaidiepte 0,5 cm. Verplant de jonge planten in individuele potjes en kweek ze verder op bij 15 tot 20°C op een plaats met veel licht. Plant vanaf half mei uit (plantafstand 70 cm) in volle grond, in de hobbyserre, of in een ruime pot met voedzame grond.
Dieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo'n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.
Tomaten zaaien, vocht en warmte
Je zaait tomaten 5mm diep in goed vochtige zaai- en stekgrond. Je wil tot aan het kiemen geen water meer geven. Teveel water, water dat blijft staan, kan je zaadje doen rotten voor het kan kiemen en dan is het vaak 'game over' voor je teelt en kan je herbeginnen.
Solanum lycopersicum
Cœur de Bœuf (letterlijk: ossenhart. Dit is een verwijzing naar de vruchtvorm) is een tomatentype dat je vooral in zuiderse landen nog wel eens wil vinden in de supermarkt of op de markt. Typisch voor Cœuf de Bœuf is het feit dat de vrucht kleurt van binnen naar buiten.
De Delicious is de houder van het wereldrecord grootste tomaat ter wereld! Het record staat op zo'n 3,5 kilo! Het gemiddelde gewicht van de tomaat is 500 gram. De tomaten zijn zeer smakelijk en hebben weinig zaden.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Uiteindelijk komen er wel wat tomaten, maar veel minder dan wanneer je dieft. En ze verschijnen ook nog eens later, en ze blijven kleiner, en ze rijpen later. Als je niet dieft krijg je dus veel stengels en blad en weinig tomaten.
Aan een plant met grote tomaten, kan je meestal minstens een tros of vier, dus rond de 20 tomaten verwachten. Vaak wordt het echter nog meer, zodat je uitkomt tussen de 5 en 15 kilogram tomaten per plant.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Als een tomatenplant niet of slecht gesnoeid wordt en daardoor heel veel bladeren heeft, gaat de bestuiving ook moeizaam. Ook al heeft deze veel trossen met bloemen, veel of grote tomaten groeien niet aan zo'n plant.
Toppen doe je door de stam te verwijderen boven de 2 eerste bladeren na de laatste tros. Tomatenplanten kunnen echt groeien als onkruid. Het verwijderen van bladeren heeft als voordeel dat de plant beter opdroogt na regen (buitenteelt), maar ook dat er meer licht en lucht aan de plant en zijn vruchten kan.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
Mexico heeft de grootste rol in de wereldwijde export van tomaten. Nederland staat op de tweede plek en verzorgt 15 procent van het totale gewicht aan export van tomaten wereldwijd. Een Nederlander consumeert 5,5 kilo verse tomaten per jaar.
Tomaten horen wereldwijd tot de top van de ranglijst meest geconsumeerde 'groenten'. Wereldwijd werd in 2016 177 miljoen ton tomaten geteeld. Daarmee lag de productie bijna 30% hoger dan tien jaar eerder. Over het hele aardrond is een kleine 5 miljoen hectare beplant met tomaten.
De tomaat heeft zijn oorsprong in Zuid-Amerika, in het gebied rond de Andes. Dat is in het huidige Peru, Bolivia, Noord Chili en Ecuador. Daar werden de tomaten gekweekt door de plaatselijke bewoners zoals de Inca's en Azteken.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.