Voor katten moet je op https://online.catid.be “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. De chip is wel al gelinkt aan je rijksregisternummer. Voor honden moet je via www.dogid.be de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor anderen.
Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem. Alleen bevoegde personen zoals dierenartsen en politie kunnen die gegevens dan nog lezen. Eigenaars kunnen er wel voor kiezen om die gegevens openbaar te maken, maar dat is niet zo makkelijk, ontdekte "De inspecteur" op Radio 2.
"Asielen en dierenartsen kunnen de gegevens op de chip altijd uitlezen. Maar de politie kan dat niet.
Je dierenarts kan met een chiplezer de chip van je kat lezen en dus het nummer controleren. Dit nummer moet overeenkomen met het nummer op het registratiebewijs van je kat. De juistheid van de registratiegegevens kan je zelf nagaan. Op de website van de databank geef je het chipnummer (15 cijfers) in.
Voor katten moet je op https://online.catid.be “openbaar” aanvinken om alles zichtbaar te maken. De chip is wel al gelinkt aan je rijksregisternummer. Voor honden moet je via www.dogid.be de chip koppelen aan je rijksregisternummer. Enkel op die manier zijn jouw telefoonnummer en naam zichtbaar voor anderen.
Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO.
Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk. Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar de eigenaar terug te herleiden. Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier.
Laat uw dier chippen én meld een vermist huisdier altijd snel bij Amivedi. Hoe eerder gemeld, hoe groter de kans dat uw dier wordt teruggevonden. Controleer op www.chipnummer.nl of de chip goed geregistreerd staat en of alle gegevens nog kloppen.
Als je hond vermist is, kun je je vermiste dier op hun website registreren, maar ook kan je er aangeven als je juist een zwerver gevonden hebt. Het meldpunt van Amivedi bij jou in de buurt werkt nauw samen met lokale instanties als dierenasiels, de dierenambulance, politie en de gemeente. Dierenbescherming.
Wat staat er in een dierenpaspoort? In een paspoort staat een overzicht van de behandelingen die uw hond heeft ondergaan. Het paspoortnummer wordt door de dierenarts geregistreerd in een van de daarvoor aangewezen portalen. Alleen een dierenarts mag een dierenpasoort uitgeven.
Voor huisdiereigenaren zijn de kosten: Nieuwe registratie: eenmalig € 6,50. U krijgt per post de NDG-pas toegezonden. De kosten voor het online wijzigen van houder of adres registratie zijn € 5,00.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Registratie van uw hond in DogID
De dierenarts registreert het chipnummer in de centrale databank DogID samen met de kenmerken van het dier: ras, geboortedatum, geslacht en met de gegevens van de verantwoordelijke: naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres.
Dit kunnen bijvoorbeeld uw woonplaats en telefoonnummer zijn. Ook andere zaken, zoals ras, kleur en andere kenmerken van uw dier kunnen soms worden genoteerd. U kunt zelf kiezen of u bepaalde gegevens wilt openbaren.
Sommige scanner en chips zijn niet compatibel, maar er worden steeds meer universele scanners gebruikt. Microchips zijn geen GPS-trackers, welke de huidige locatie van het dier bijhouden.
De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk!
Meld het bij uw dierenarts en andere dierenartsen in de buurt dat uw dier vermist is. Zoek ook zelf en vraag mensen in uw omgeving of ze uw dier gezien hebben. Vraag of ze hun schuur of garage willen checken, hierin worden soms per ongeluk dieren opgesloten.
Maar, kan je de naam van een hond nog veranderen? Het antwoord is gelukkig “ja”. De nieuwe naam hoeft zelfs niet de oorspronkelijke naam te lijken! Namen zijn belangrijk voor mensen.
Is uw hond al gechipt en geregistreerd? In Nederland is dit verplicht voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren. En voor honden die uit het buitenland komen. Sinds 1 november 2021 zijn er nieuwe regels bijgekomen.
Een hond mag je niet verkopen of (gratis) weggeven zonder chip (identificatie) en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID. Een hond verkopen of weggeven zonder chip of registratie is een overtreding.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
Het oogwit van de hond moet netjes wit zijn, rode ogen duiden vaak op ontstekingen en irritaties (sommige honden hebben echter kortdurend rode ogen van opwinding, dit moet echter snel na de opwinding bijtrekken). Oren: De oren van een hond moeten er aan de binnenkant schoon uitzien.