De meeste cactussen zijn dus gewend aan de volle zon en heel veel warmte. Geef je ze een plekje in de volle zon, dan zullen ze het beste gaan groeien. Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus.
Aangezien de meeste cactussen bestand zijn tegen warmere temperaturen, moet je zorgen dat het niet te koud wordt. Hou de minimumtemperatuur altijd boven de 5 graden houden want anders kan de cactus afsterven. De hoeveelheid water is ook belangrijk.
Een cactus die te donker staat, gaat altijd op zoek naar meer licht. En om in de tussentijd energie te besparen, zal de nieuwe groei vervormd en ielig zijn. De groei is niet mooi rond en vol, maar dun en langgerekt, misschien zelfs puntig bij een bolcactus. Dat is een teken dat de cactus op zoek is naar meer licht.
Houd er rekening mee dat cactussen erg langzaam groeien en dat het zeker meer dan 6 maanden gaat duren tot je echt een beetje een cactus hebt. Water geven aan je cactus, hier moet je goed op letten! Let ook heel goed op met water geven aan je cactus!
Ook kan de aarde te lang nat blijven als je jouw cactus of vetplant in een te grote pot zet. Als je dit wel doet let hier dan zeker in het begin op dat je niet te veel water geeft. Het duurt enkele maanden voordat je cactus of vetplant ook een groter en goed wortel gestel heeft ontwikkelt in de nieuwe grote pot.
Jonge cactussen kun je ieder jaar verpotten om de groei te bevorderen. Doe dit tijdens de lente. Oudere cactussen hoef je pas te verpotten zodra dit noodzakelijk is: wanneer de plant echt te groot wordt voor de pot. We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten.
Cactussen zijn gewend aan droogte en kunnen relatief lang zonder water overleven. De duur varieert per Cactussoort, maar over het algemeen kunnen Cactussen en Vetplanten enkele weken tot zelfs 3 maanden zonder water overleven. Dit is te danken aan hun dikke stengels en bladeren waarin ze water opslaan.
De cactus verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Plaats een cactus daarom het liefst direct voor het raam. Donkere soorten zoals de Euphorbia stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit.
Controleer eerst de grond. Als die droog aanvoelt, is het waarschijnlijk tijd om je cactus water te geven. Ten tweede, kijk eens naar de bladeren. Als ze beginnen te verwelken of bruin worden, is dat een ander teken dat je plant wat H2O nodig heeft.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen.In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven. Controleer wel regelmatig.
Standplaats cactus
Zet de cactus op een plek met veel licht, bij voorkeur op een warme plek op de vensterbank. Let er dan wel op dat de plant niet in de felle middagzon staat. Verpot cactussen in kleine potten ieder jaar en cactussen in grote potten om de 2 à 3 jaar. Doe dat bij voorkeur voor de bloei in het voorjaar.
Gewone potgrond heeft niet de juiste bodemwaardes en voeding in zich om de vetplant goed verder te laten groeien. Gebruik daarom speciale potgrond voor cactussen en vetplanten wanneer je je vetplanten gaat verpotten.
Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar.
Een Cactus kan ook teveel water hebben gehad, waardoor er schimmel en rot kan ontstaan. Het beste is dan om de plant voorzichtig uit de aarde te halen en deze in nieuwe grond te zetten, speciaal voor cactussen en succulenten.
Zet uw cactussen en vetplanten daarom, na de groeiperiode, op een koele, droge en lichte plaats, bijvoorbeeld in een niet-verwarmde kamer. Ze mogen absoluut niet in het donker staan.
Cactussen zijn in staat om water op te slaan in hun bladeren, stengels en wortels, wat hen in staat stelt om te overleven in droge en warme omstandigheden. Toch hebben cactussen water nodig om te groeien en te bloeien.
Het beste kun je de mini plantjes in één keer veel water geven. In hun natuurlijke omgeving krijgen ze ook vaak water tijdens enorme hoosbuien. Zorg daarna wel dat er geen water in de pot blijft staan, dit is slecht voor de wortels. Laat dan vervolgens de grond helemaal opdrogen, voordat je weer nieuw water geeft.
De cactus staat symbool voor rijkdom en schoonheid.
Als je kamerplanten zoekt voor een schaduwachtige plek waar maar twee uur per dag zon komt kun je het beste gaan voor palmen of cactussen. Die zijn ook nog eens makkelijk in het onderhoud!
Bij een lage temperatuur kan een cactus wel drie maanden zonder water. Controleer wel of je cactus niet verschrompelt, want door de temperatuur in je huis kan hij toch behoefte hebben aan wat meer water. Geef net genoeg water om te voorkomen dat de cactus verschrompelt.
In de woestijn groeit bijna niets, maar cactussen hebben het er prima naar hun zin. Als het regent, slaan ze het water op in hun stam. En hun stekels beschermen ze tegen dorstige vijanden.
Is je cactus bruin geworden en ingezakt? Dan kun je 'm het beste gelijk even een paar dagen buiten zetten, in de tuin of op het balkon. Ze hebben namelijk hoognodig frisse zuurstof nodig. Maar let op, doe dit alleen in de zomer, als het lekker warm is buiten.
Wij raden aan om in de groeiperiode 1x per maand voeding te geven. Vaker voeding is echt niet nodig bij cactussen en vetplanten. Bij teveel voeding krijgen de planten een opgeblazen uiterlijk.
In tegenstelling tot andere planten groeien cactussen heel langzaam. Als je ze met een universele meststof zou bemesten, zullen ze heel snel ongezond groeien en uiteindelijk afsterven.
Dit kan komen doordat de planten van te weinig licht naar te fel licht worden gebracht. Je herkent het aan de witte tot gele vlekken die bruin worden. Ook kan een cactus bruine en rotte plekken krijgen. Dit ontstaat doordat de plant op te veel tocht staat of in een te koude ruimte staat.