Om de broncode van websites te bekijken in Google Chrome, Firefox en Microsoft Edge kan je in alle 3 de browsers dezelfde handeling uitvoeren. Houd Ctrl ingedrukt en klik op U (Ctrl + U) en je ziet de broncode van de website. Dit is geschikt voor een Windows computer.
Een broncode laat zien uit welke elementen een website bestaat. Aan de hand van HTML-, CSS- en Javascript- codes kun je terugzien hoe een website precies is opgebouwd. HTML-codes: HTML laat het fundament van de website zien. Dus dat de pagina bijvoorbeeld begint met een titel en dan tekst.
De broncode is de basis van je website. Vaak hoor je ook de Engelse vertaling, source code. Het laat zien hoe pagina's eruit komen te zien. Je kunt het zien als een soort vertaalmachine die de webbrowser gebruikt om jouw website op de juiste manier en in de goede lay out te laden en op het scherm te tonen.
Druk op Ctrl+U (Windows) of ⌘-Option-U (Mac).
Ga naar de Editor. Sleep het Embed Code-element vanuit de linkerkant van het scherm naar je pagina. Klik op het element en vervolgens op Embed aanpassen om het te kunnen bewerken en klik het tabblad Eigen HTML aan.
HTML broncode is een stuk tekst waarin alle statische elementen van een website bevat. In deze code staan bijvoorbeeld de teksten die te zien zijn op een website. Maar ook de afbeeldingen en indeling van de website.
HTML leren is niet moeilijk. Het beste is vooral om eenvoudig te beginnen met het opzetten van een website met behulp van een HTML document. Deze website kan je steeds verder uitbreiden. Hierdoor kom je er ook achter wat alle HTML tags en attributen betekenen.
Ga in Google Chrome naar de pagina die je wilt aanpassen en doe ergens in het venster een rechter muisklik. In het optiemenu staat Element Inspecteren helemaal onderaan. Zoek de regel met de code voor datgene dat je wilt aanpssen. Hieronder is de regel geselecteerd in het venster van Element Inspecteren.
HTML is de afkorting voor Hyper Text Markup Language. Van de HTML codering zelf zul je op een website niets zien. De browser herkent automatisch dat het bestand in HTML is geschreven en zal de codering omzetten naar koppen, lettertypes, afbeeldingen of hyperlinks. Dit noem je ook wel de statische kant van de website.
Meld u aan bij de openbare website en ga naar de pagina die u wilt bewerken. Klik op Pagina -> Bewerken en klik vervolgens op het tabblad Tekst opmaken op Bron bewerken. Voer de HTML-code in. Belangrijk: De HTML-code wordt niet gevalideerd wanneer u deze aan uw pagina toevoegt.
Een andere handige functie voor webdevelopers is de mogelijkheid om elementen op een webpagina te inspecteren. Dit doe je om op een onderdeel van de website met je rechtermuisknop te klikken en voor de optie Inspecteer element te kiezen. Je kunt dit webinfovenster overigens ook openen met Alt-Cmd-I.
U begint met het inspecteren van de pagina die u weergeeft in de desktopbrowser of de desktop-app voor Windows door in het bovenste menu de opdracht Inspecteren te kiezen of de sneltoets Ctrl+Alt+F1 in te drukken.
Er zijn verkorte cursussen die je in slechts een paar dagen of een maand de basis van HTML kunnen leren. Je zult echter niet van de ene op de andere dag een softwareontwikkelaar worden. Een diepgaand begrip van HTML kan maanden of jaren duren voordat je alles weet wat je erover moet weten.
Voor beginnende programmeurs en mensen die net beginnen met WordPress development, kan PHP één van de beste startpunten zijn. Het is een eenvoudige en logische taal, waardoor het vrij makkelijk is om te leren, en het is de ruggengraat van online development.
CSS staat voor Cascading Style Sheets en is net als HTML eigenlijk ook niet echt een programmeertaal. CSS kan eerder gezien worden als een 'stijlbladtaal'.
Het gebruik van het BODY element wordt toegelicht in het onderdeel Structuur document in de Handleiding HTML. Het BODY element markeert het begin en einde van dat deel van een HTML-document (de body), dat de weer te geven inhoud van het document bevat.
CSS staat voor Cascading Style Sheets
Cascading Style Sheets, afgekort CSS is een programeertaal die zorgt voor de opmaak van HTML bestanden. Aan de basis van elke pagina op een website zit een HTML bestand, dat zorgt voor alle inhoud die je te zien krijgt (tekst, afbeeldingen, links..) .
JavaScript is een scripttaal waarmee je webpagina's interactief kan maken. Een stukje van een scripttaal bestaat uit een aantal opdrachten die de browser uitvoert. De browser ontvangt deze opdrachten als een HTML-pagina wordt ingeladen. De scripttaal staat namelijk in de HTML-code.
Via 'Snelle instellingen' kun je de instellingen bekijken en wijzigen vanaf elk scherm op je telefoon. Je kunt de instellingen die je vaak wijzigt, toevoegen aan of verplaatsen naar 'Snelle instellingen'. Voor sommige van deze stappen moet je het scherm aanraken.