De voornaamste oorzaak dat je haar beschadigd en afbreekt komt door zeer droog haar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid en te veel hitte. Zorg ervoor dat je warm en niet heet water gebruikt wanneer je haar wast, want dit leidt tot verdere uitdroging.
Afgebroken haar herstellen: waarom breekt haar af? Mensen met een gezonde haardos verliezen gemiddeld zo'n 100 haren per dag. Dat lijkt misschien veel, maar toch valt dit goed mee! Wanneer je gezonde haren hebt, merk je er niet eens veel van.
Gebroken haar kan eruitzien als: gespleten punten, droog of beschadigd haar. Extreem breekbaar haar kan ervoor zorgen dat je haar er pluizig uitziet met veel gespleten punten of met veel korter, kapot haar.
Neem biotine
Biotine is een B-vitamine die een versterkende werking heeft op je haar, maar ook op je huid en nagels. Een onmisbare vitamine dus bij breekbaar haar. Je haalt het uit voeding, maar je kan het ook in je haarproducten vinden. Verzorging die is aangevuld met biotine is dus een aanrader.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Het antwoord: Ja, afgebroken haar groeit weer terug. Er zijn alleen wel een aantal belangrijke dingen die je moet weten over afgebroken haren. Wat zijn de oorzaken van afgebroken haar?
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Door vaak het haar te verven wordt de haargroei niet verminderd, maar het kan wel leiden tot het afbreken van het haar. Het haar wat nog in de hoofdhuid zit kan niet door de verf worden bereikt, waardoor de verf in feite geen haarverlies kan veroorzaken.
Ook bij veel stress vindt haaruitval plaats. Dit komt door een grote aanwezigheid van stresshormonen cortisol en adrenaline. "De eiwitten in de haren worden dan aangetast. Melkzuur hoopt op, waardoor het haar zwakker wordt en sneller uitvalt", legt Moorman uit.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Lifehack 2 Spoel je haar goed door met water om de rest van het vuil te verwijderen. Zorg er voor dat je haar goed nat is zodat het de shampoo straks goed op kan nemen. Lifehack 3 Gebruik een shampoo die vriendelijk is voor je haar én je hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid = een gezonde coupe.
Even snel in een knot of een staart zodat je er geen last van hebt, lijkt dan misschien een hele goeie oplossing. Maar zeker slapen met een knot in, moet je eigenlijk nooit doen. Je haren worden op deze manier afgekneld én breken af.
Het structureel dragen van een knot 's nachts kan dan ook zorgen voor ernstige beschadiging van je haar. De gezondheid van je haar kan achteruit gaan en de dikte van je haar kan verminderen. Dat wil je natuurlijk niet. Ga daarom voor het slapen altijd voor een kapsel waarbij geen spanning op je haren komt te staan.
Vast dragen
Zo kunnen er geen haren in het eten komen en tijdens het sporten belemmert je haardos je zicht niet. Ook overdag vinden velen het makkelijk om hun haar vast te dragen, maar dit is helemaal niet zo heel verstandig.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.
In mayonaise zitten eieren en zoals je hierboven al las, zijn eieren goed voor je haar. Dat is dus al het eerste voordeel van de mayonaise als haarmasker! Het tweede voordeel is dat mayonaise olie en azijn bevat. Azijn gaat bacteriën, schimmels en jeuk tegen.
Olie versterkt je haar: Olie voor het haar verhoogt de elasticiteit van het haar, waardoor het minder snel breekt. Een goede haarolie beschermt je haar tegen hitteschade: Door elke haarlok te bedekken met een beschermend laagje olie voor haar, kunnen oliën helpen om je haar te beschermen tegen hitte.