Veel borders worden aangelegd met een breedte van 50 cm. Dit zorgt er echter voor dat de keuze van planten beperkt is. Wenst u veel variatie in bloemen, zorg dan voor minimaal een border van 5 m2.
De border is te klein.
Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten.
In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium.
Vermeng schrale grond met een 40 cm dikke laag goede tuinaarde of compost. Maak van tevoren een plattegrond met hierop aangegeven de gewenste planten met hun hoogten en bloeitijden om de bloeiperiode te kunnen spreiden.
Een gazon of border
Gras en planten hebben veel voedingsstoffen nodig, die ze normaal uit vruchtbare grond halen. Hierdoor is het altijd aan te raden de grond af te graven en naderhand met tuinaarde op te vullen. Een stuk tuin bestemt voor een gazon of border graaf je 10 tot 25 cm diep af.
Hoewel er dus geen vaste afmetingen kunnen opgegeven worden, moet U toch wel de lengte ten minste vijfmaal de breedte nemen. De grootste breedte die we zouden willen aanraden bedraagt met het oog op schoonheid en onderhoud twee meter.
– Teken op schaal je border uit. Teken hierin eerst de structuurplanten en blikvangers; duid ze aan met een rondje in de kleur van de bloeikleur. – Teken vervolgens de begeleidende planten, eveneens in de kleur van de bloemen. Hoe hoog en breed de planten uitgroeien, kun je opzoeken in tuinboeken of op internet.
Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig. Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.
Globaal zijn er per m² 11 planten nodig. De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm. Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant. Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.
Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
De meest voorkomende hoogte van een borderrand is 15 cm hoog en is ideaal voor doorgangen, bloemperken, gazons, paden, en vijvers.
Hoeveel gele/witte grond je moet afgraven is afhankelijk van je wat wilt planten. Voor gazon hoef je niet zoveel grond af te graven als voor bomen en struiken. Deze laatste gaan met hun wortels meer de diepte in en dan is 1 meter noodzakelijk. Voor gazon en kruidachtige vaste planten zou ik het op 40-50 cm houden.
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
Gemiddelde groeiers: 7 tot 9 stuks vaste planten per m2. Grote vaste planten: 3 tot 5 stuks per vierkante meter. Grassoorten: 1 tot 5 stuks per vierkante meter (dit is een ruim begrip, maar is afhankelijk van de toekomstige grootte van het gras) Bodembedekkers 8 tot 12 stuks per m2.
Om het beste uit uw borders te halen, is het - naast aandacht voor de planten zelf - belangrijk dat de borders goed bemest worden. Het bemesten van borders gebeurt bij voorkeur met organische meststoffen en kalk. Het bemesten van de tuin nemen wij altijd mee tijdens het tuinonderhoud in het voorjaar.
Een border is een strook met beplanting erin, waarin vaak wordt gebruikt in verschillende planten en hoogteverschillen. Door de verschillende planten en hoogteverschillen krijg je een erg speels en een tuin vol dynamiek.