De breedte van voertuigen is maximaal 255 centimeter op verharde wegen.Op onverharde wegen mag de breedte maximaal 220 centimeter zijn. Er is echter een uitzondering voor gekoelde voertuigen, deze mogen een maximale breedte hebben van 260 centimeter. Dit zijn de maximale afmetingen voor het voertuig zelf.
Breedte personenauto's: 2.55 meter op verharde en 2.20 meter op onverharde wegen. Breedte aanhangwagens: 2.55 meter, met uitzondering van geconditioneerde voertuigen ( koelwagens), welke 2.60 meter breed mogen zijn.
Regels voor een auto met ondeelbare uitstekende lading
Aan de beide zijkanten mag de lading 20 centimeter uitsteken. Aan de achterzijde mag het tot 1 meter uitsteken zonder markeringsbord. Met een markeringsbord mag de lading maximaal de helft van de lengte van je auto uitsteken en niet meer dan 5 meter.
Wat zijn de maximaal toegestane afmetingen van de meest voorkomende (motor) voertuigen en aanhangwagens? In het algemeen geldt voor personenauto's, bedrijfsauto's, autobussen en aanhangwagens op de Nederlandse wegen een maximale breedte van 2.55 * meter en een maximale hoogte van 4 meter.
Een landbouwtrekker met een ploeg in de hefinrichting en een vorenpakker in de fronthef, mag daarom niet langer zijn dan 12,00 meter. Een voertuigcombinatie met aanhangwagen(s) mag maximaal 18,75 meter lang zijn. Ook een combinatie van tractor met dolly en oplegger mag maximaal 18,75 meter lang zijn.
Veel middenklasse auto's zijn vandaag de dag zelfs breder dan 2 meter, terwijl de parkeervakken sinds de jaren 70 geen centimeter zijn gegroeid. De afmeting blijft gereguleerd op 2,30 breed en 5 meter lang en daar wil de club verandering in zien.
Soorten strepen op de weg
geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.
De passagiers- en laadruimte moeten hier volledig van elkaar zijn afgesloten. Dit betekent dat deze twee ruimten over de volledige breedte en hoogte van elkaar gescheiden moeten zijn door een niet afneembare, ononderbroken scheidingswand uit een hard materiaal.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Fiscale voordelen
De Nederlandse overheid voert voor ieder type bedrijfswagen een eigen regelgeving. Pick-ups staan te boek als een 'bestelauto met open laadbak'. De overgebleven laadruimte moet tenminste tweemaal de lengte van de cabine bedragen.
De breedte van voertuigen is maximaal 255 centimeter op verharde wegen. Op onverharde wegen mag de breedte maximaal 220 centimeter zijn. Er is echter een uitzondering voor gekoelde voertuigen, deze mogen een maximale breedte hebben van 260 centimeter. Dit zijn de maximale afmetingen voor het voertuig zelf.
Lange (deelbare) lading
Aan de achterzijde mag lading niet meer dan 1 meter uitsteken, maar nooit meer dan 5 meter achter het hart van de achterste as. Verder mag lading niet meer dan 60 cm achter de bumper uitsteken, als de afstand tussen het wegdek en de lading meer bedraagt dan 55 cm.
Vervoer je een lading op het dak van je auto? Dan mag deze aan de voorkant uitsteken. Maar alleen als het ondeelbare lading betreft en deze niet meer dan 3,5 meter voor het stuurwiel uitsteekt. Je moet bovendien ook deze lading markeren met een markeringsbord.
149a, 2e lid van de Wegenverkeerswet en het Besluit ontheffingverlening exceptioneel vervoer. De wettelijk toegestane afmetingen voor het vervoer van ondeelbare lading (hiervoor is dus geen ontheffing nodig) zijn: lengte ≤ 22 m. breedte ≤ 3 m.
Veel auto's zijn echter in werkelijkheid inclusief spiegels ca. 2.20m breed (Tesla, BMW5, etc). En vrachtwagens doorgaans 3.15m.
De wettelijke maximale breedte van een landbouwvoertuig (exclusief de spiegels) bedraagt 3 meter. Met ontheffing van de wegbeheerder mogen landbouwvoertuigen maximaal 3,50 meter breed zijn.
Een grijs kenteken wordt alleen afgegeven voor bestelauto's. Een bestelauto is niet bedoeld voor het vervoer van personen. In kleine bestelauto's kunnen maar twee personen mee: de bestuurder en één passagier (wordt je betrapt op een meerijder in de laadbak dan riskeer je een fikse boete!)
Omdat de overheid ondernemerschap wil stimuleren, betaal je als zzp'er of ondernemer bij aanschaf van een nieuwe bestelauto geen BPM: Belasting Personenauto's en Motorrijwielen. De BPM op bestelauto's is standaard 37,7% van de netto catalogusprijs.
Let op: een bus met dubbele cabine moet wél aan een aantal harde eisen voldoen om als grijs kenteken geregistreerd te worden. Denk hierbij aan het beschikken over: een gesloten laadruimte of open laadbak. maximaal één extra rij zitplaatsen.
Om een grijs kenteken te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent zzp'er of ondernemer met een btw-nummer; De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon; Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.
Een dubbele cabine geeft zitruimte aan vijf of zes personen, als de eerste rij een zitbank voor twee personen bevat dan spreek je van zes zitplaatsen. De populairste merken met een dubbele cabine zijn: Volkswagen, Ford, Opel, Renault en Mercedes-Benz.
GEEN MIDDENSTREEP EN ONDERBROKEN ZIJSTREPEN
Is er geen middenstreep en staat langs de weg een bord met 60 km/uur dan mag u maximaal 60 km/uur. Staat er geen snelheidsbord dan mag u 80 km/uur. Houd daarom goed de verkeersborden in de gaten, die blijven bepalend!
50 km/h is de standaard binnen de bebouwde kom. Zoals aangegeven merk je dat aan het plaatsnaambord dat je voorbij rijdt. De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen jou en de tegenligger.
Om je te waarschuwen voor een gevaarlijk punt worden soms zigzag-strepen op het wegdek aangebracht. Dit kan zijn een voetgangersoversteekplaats, gevaarlijk kruispunt of een ander gevaarlijk punt.