Tips plaatsen hanglampen boven kookeiland Een tip hierbij is om de afstand tussen de hanglamp en het kookeiland, niet kleiner te laten zijn dan een centimeter of 70. Zorg ervoor dat je goed onder de hanglamp door kunt kijken en dat je niet verblind wordt door het licht als je eronder staat om eten te bereiden.
De hoogte van een hanglamp boven het kookeiland
En dat is zonde van de met zorg uitgezochte keuken. Zorg ervoor dat je onder de lampen door kunt kijken. Hang de lampen dus op minimaal 175 cm vanaf de grond, en indien je langer bent nog wat hoger.
Zorg voor praktische verlichting boven het keukeneiland
Een lamp boven het kookeiland moet dus eenvoudig schoon te maken zijn. We raden je dus af om te kiezen voor een stoffen kap of kristallen kroonluchter. Kies voor een lamp die makkelijker schoon te maken is. Zoals een glazen lamp of lamp van metaal.
Landelijk, industrieel en modern: kookeiland spots zijn er in alle stijlen. Hoeveel spotjes boven het kookeiland? Wij adviseren om minimaal 2 spotjes te plaatsen bij een afmeting van 150 x 90 cm. Let op; hoe groter het kookeiland, hoe meer licht er nodig is!
Rijst de vraag: hoeveel lumen heb je nodig voor de juiste hoeveelheid licht en dat het nog wel een sfeervolle plek blijft? Ga voor 5000 lumen voor een klein kookeiland van ongeveer 12 m2. Hoeveel lampen hangt natuurlijk ook af van de grootte van je kookeiland, maar ga niet voor te weinig licht.
Voor de eetkamer moet u op 3000 à 6000 lumen rekenen. In het algemeen moet u voor een goede verlichting in de woonkamer op zo'n 500 à 700 lumen per vierkante meter rekenen.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Als vuistregel geldt: hanteer in de keuken een waarde van 300 lumen per vierkante meter. Voor een ruimte van 15 vierkante meter heb je dus een helderheid van 4500 lumen nodig, die over verschillende lichtbronnen kan worden verdeeld.
Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Werkoppervlak van keuken of bijkeuken
Om de beste omstandigheden te creëren, moeten lampen 75-80 cm boven het werkoppervlak van uw keuken hangen.
Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede.Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is. Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat.
Kies daarom voor een lichtkleur van 3000 tot 4000 kelvin. Zeker boven je fornuis en werkblad is goed licht erg belangrijk. Om iets meer sfeer te creëren kun je de plafondlamp(en) een tintje warmer doen. Bijvoorbeeld 2200 tot 2700 kelvin ledlampen.
De vuistregel is maximaal de helft van de breedte van de tafel. Boven een eettafel van 100 x 200 cm hang je een lamp met een maximale breedte van 50 cm. Boven een ronde eettafel van 90 cm hang je dus een lamp met een maximale diameter van 45 cm. Wanneer je voor een grotere lamp kiest zal de lamp gigantisch voelen!
Hoeveel inbouwspots je in het keukenplafond plaatst is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Houd als leidraad één spot per drie vierkante meter aan. Verdeel de spots evenredig over de ruimte zodat de lichtinval gelijk blijft. Zo kun je overal goed zien wat je doet.
Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende.
Voor de verlichting van het kookeiland en de werkbladen kunnen verschillende soorten armaturen worden gebruikt. Pendelarmaturen zijn hier een populaire oplossing. Maar ook plafondlampen, spots en andere armaturen zorgen voor goed licht boven uw kookeiland.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Om de lichtopbrengst van een lamp te meten, gebruiken we de term lumen. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp uitstraalt. LED-lampen worden steeds energiezuiniger, ze hebben een lager wattage dan traditionele lampen maar geven evenveel of meer licht.
LED verlichting keuken: de juiste lichtkleur
Wanneer het doel is om goed zicht te hebben (bijvoorbeeld voor tijdens het koken) dan raden wij de lichtkleur 'helder wit (4000K)' aan. Vind je een warme, gezellige sfeer belangrijk, dan kan je beter kiezen voor 'warm wit (3000K).
Wanneer je wilt zitten aan het keukeneiland, houd dan rekening met 140 centimeter afstand. Een bar is het meest gebruikelijk bij een werk- of spoeleiland. Wordt er gekookt aan het eiland, zorg dan voor genoeg afstand vanwege het spetteren. De breedte van een kookeiland is afhankelijk van het aantal keukenkastjes.
Een kookeiland biedt alle ruimte om de groenten te snijden en het vlees te marineren en zorgt daarnaast voor meer opbergruimte in de keuken. Naast dat je de ruimte goed voor het koken kan inzetten, is er genoeg ruimte over voor de kinderen om huiswerk te maken.
Afmeting kookeiland met bar
Een zitgedeelte aan een kookeiland kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Voor een kookeiland met bar moet je voor de breedte rekening houden met ongeveer 60 cm per kruk. Daarnaast is voor de diepte van het zitgedeelte een maat van 30 cm gewenst.