De standaard breedte van een voorlader wasmachine is 60 centimeter. Dit is handig om te weten als je de wasmachine bijvoorbeeld tussen twee kastjes wilt plaatsen.
Wasmachines hebben vrij standaard afmetingen. Het verschil zit hem vooral in de diepte. De standaard hoogte van een wasmachine is 85 centimeter en de standaard hoogste is 60 centimeter. De diepte is deels afhankelijk van hoe groot je de trommel wil hebben, maar varieert van ongeveer 60 tot 70 centimeter.
Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij: zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.
De breedte van een standaard voorlader wasmachine is 60 cm, bij een bovenlader wasmachine is dit 40 cm, een stuk kleiner dus! Mocht je een kleine ruimte hebben dan is een bovenlader wasmachine dus ideaal, let er alleen wel op dat je met een kleine wasmachine dus ook minder veel wasgoed in een keer kunt wassen.
Bijna alle drogers hebben een standaard breedte van 60 cm en zijn 84 tot 85,5 cm hoog. De diepte varieert van 57,5 tot 68 cm.
Een was- droogcombinatie is klein wanneer hij ongeveer 55 centimeter breed is (inclusief behuizing). Je hebt daarbij meestal een vulgewicht tussen de 6 kg en 8 kg voor wassen en tussen de 4 kg en 5 kg voor drogen.
Minder geschikte type vloeren voor de plaatsing van een wasmachine zijn hout, laminaat, tapijt of gladde tegels. Op deze vloeren staat de wasmachine minder stabiel, of kan het apparaat tijdens het centrifugeren verschuiven. Een minder stabiele vloer uit zich in meer vibraties en geluid.
Van kast tot washok
Ze kunnen naast elkaar geplaatst worden, maar als het een smalle ruimte is dan zouden ze ook op elkaar gestapeld kunnen worden. De meeste wasmachines hebben een diepte tussen 55 – 60 cm. Heb je een vaste kast die minstens 60 cm diep is, dan zou je die ook kunnen inrichten als een washok.
Als u de wasmachine in een kast plaatst, is het belangrijk dat de machine niet kan schuiven. Controleer goed of u de machine niet kunt verschuiven. Als u de machine wel makkelijk verschuift in de kast, kan het helpen om een slip mat onder de machine te plaatsen.
Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende.
Als je alleen woont is ons advies om een wasmachine voor 1 persoon aan te schaffen, met een vulgewicht van 7 of 8 kg. Deze verbruiken minder water en energie per wasbeurt dan een grote wasmachine. Wasmachines met een vulgewicht van 9 kg of meer, zijn beter geschikt voor een gezin met 1 of 2 kinderen.
Hoe lang gaat een wasmachine mee? De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Een wasmachine met voorlader heeft een deur aan de voorkant waardoor je het wasgoed in de trommel legt. Bij deze wasmachines is het mogelijk om er een droger boven op te plaatsen. Een wasmachine met een bovenlader heeft een deksel op het apparaat waar je het wasgoed in stopt.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Kies dan voor een wasmachine met een vulcapaciteit van 15 kilo. Wasmachines met een trommelinhoud van 15kg hebben de grootste capaciteit die we vandaag de dag bij voorlader wasmachines. Ideaal voor grote gezinnen, maar ook voor mensen die zo min mogelijk de wasautomaat willen laten draaien.
Vaak op de zolder, de bijkeuken, in de badkamer of een apart 'was en droog' kamertje. Ondanks dat je vele uren in je leven bezig bent met wassen is de wasruimte vaak maar een rommelig en verwaarloosde plek in huis. Tijd voor wat leuke woonideeën voor het praktisch en stijlvol inrichten van jouw wasruimte of hoek.
De gemiddelde afmeting van een droogkast bedraagt zo'n 85 cm hoogte, 60 cm breedte en 60 cm diepte. Heeft je droger een hoger vulgewicht, zal het toestel meer plaats innemen.
Trillingen kunnen worden veroorzaakt door een hard voorwerp dat vastzit in het pompfilter. Het filter voorkomt dat vreemde voorwerpen, zoals knopen en munten, in de afvoerslang terechtkomen. Het pompfilter zit rechtsvoor, onder in de wasmachine. Om het pompfilter te reinigen, verwijdert u eerst het afdekplaatje.
Controleer met waterpas of het apparaat waterpas afgesteld. Stel eventueel de voetjes opnieuw af. Controleer de ondergrond waar het apparaat op geplaatst is. Wanneer het apparaat op laminaat geplaatst is, kan men het beste een gedeelte uit het laminaat halen waar het apparaat is opgeplaatst.
Wanneer er een lekkage is, voelt de waterstop dat er te veel water door de slang stroomt. Zo schiet de waterstop op slot en is de watertoevoer afgesloten. Om je vloer extra te beschermen, raden we aan dat je een lekbak bij je waterstop koopt.
Een smalle was- droogcombinatie is ongeveer 55 cm breed. Dit is 10 á 15 cm kleiner dan een normale was- droogcombinatie, die zijn namelijk tussen de 60 en 65 cm breed.
Onderbouwen met afneembaar werkblad
We spreken in dat geval van 'onderbouw', waarbij het afneembare werkblad op de wasmachine ervoor zorgt dat het gewicht op een nette manier verdeeld wordt. De wasmachine kan het gewicht uitstekend dragen en zorgt bovendien voor voldoende stabiliteit om daar de droger op te plaatsen.