Moestuinbedden zijn gemiddeld 120 cm breed. Je kunt zo overal makkelijk bij. Moestuinpaden zijn minstens 30 cm (de maat van je voeten) breed. Een breder pad (60 cm) voor jouw kruiwagen kan ook.
Zes bedden of bakken van 1,2m breed zijn dus altijd een goed idee om te beginnen. Hiermee kan je al een grote variatie aan groenten kwijt waardoor je over een hele lange termijn zal kunnen eten uit je moestuin. Hoelang die termijn precies is hangt natuurlijk af van de lengte van de bedden.
Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
wanneer de grond in je tuin niet optmaal is, vormen verhoogde bedden de oplossing omdat ze gevuld kunnen worden met een dikke laag van voedzame grond en de grond kan op een eenvoudige en gemakkelijke manier kan worden verbeterd. de verzorging is gemakkelijker doordat je je minder hoeft te bukken om overal bij te komen.
De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kilo per vierkante meter. Als je er dus in slaagt om twee keer per jaar op 1 vierkante meter een gewas te telen, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon. Reken voor een gezin met twee kinderen dus al snel op 120-130 vierkante meter.
Een hanteerbaar gemiddelde van de opbrengst is 2 kilo per vierkante meter. Daarmee heb je voor een gezin van 4 personen theoretisch gezien 200 vierkante meter tuin nodig. Al kan het ook met iets minder meters: met een koude kas, serre of platte bak produceer je meer kilo's per vierkante meter dan vollegronds.
Bij een vegetarisch dieet dat net voldoende is om in leven te blijven, is is er in Nederland rond de 350 vierkante meter grond nodig om zelfvoorzienend te zijn. Hier is niet de oppervlakte van je huis meegerekend.
De constructie van een moestuinbak is heel makkelijk: schroef 4 houten planken tegen elkaar aan en leg er worteldoek onder. Je moet alleen opletten hoe je de planken met elkaar verbindt zodat je bak lekker stevig wordt. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen die je kunt gebruiken.
De kou die van de winter nog in de volle grond zit heeft minder invloed op verhoogde bakken. Je groeiseizoen begint daarom eerder dan bij kweken in de volle grond. Je heb minder last van inwaaiende onkruidzaden en ander vuil en blad dat over bestrating of grasveld in je moestuin waait.
Vurenhout is een goedkopere houtsoort en gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld douglashout. Douglashout is dan ook een goede keuze als je opzoek bent naar planken voor een houten moestuinbak. In deze houtsoort zit veel hars, waardoor het lang meegaat, zonder dat je het hoeft te bewerken.
Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste gewassen op het juiste moment teelt. Idealiter begin je plannen te maken in januari en februari, de grond zaai-en plantklaar maken doe je begin maart en later die maand gaan de eerste planten al de grond in. Toch is het belangrijk om elk jaar het weer te evalueren.
Kies voor je moestuin een zonnig plekje, liefst aan de west- of zuidkant van het huis zodat de gewassen beschermd worden tegen oosten- en noordenwind. Voor een goede groei hebben gewassen minstens vijf uur zon per dag nodig.
Zaai niet te diep
Ook geldt dat hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het 2 cm onder de grond.
Hoofdgewassen waar geen voor- of nateelt mogelijk is, zijn: winterwortel, witloof, knolselder, pastinaak, schorseneer, rode biet en late aardappelen. Aardbeien worden in het najaar gepland, dit kan na een aardappelteelt.
Voor een optimaal resultaat kun je je moestuin het beste indelen in minimaal vier vlakken. Plant per vlak de soorten uit één gewasgroep bij elkaar. Zorg voor aparte vakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten, of wortels & knollen. Elke groep gebruikt zijn eigen voedingsstoffen.
Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
Voor een vierkantemeterbak van 20 cm hoog gebruik je anderhalve zak bodemverbeteraar van 70 l en anderhalve zak potgrond voor universeel gebruik, ook van 70 l. Voor een vierkantemeterbak van 40 cm hoog gebruik je 2 zakken bodemverbeteraar voor moestuin van 70 l en 3 zakken potgrond voor universeel gebruik van 70 l.
Als je overzichtelijk en 'recht toe recht aan' wilt kunnen schoffelen, dan zijn lijnen in de lengte van het bed handig, met een tussenruimte van 30 cm of 50 cm. Je kan dan lopend, 'naast je' schoffelen. Bij een bed van 120 cm breed heb je dan resp. 1, 3 of 4 rijen en bij een bed van 1 meter: 1, 2 of 3 rijen.
De constructie van een moestuinbak is heel makkelijk: schroef 4 houten planken tegen elkaar aan en leg er worteldoek onder. Je moet alleen opletten hoe je de planken met elkaar verbindt zodat je bak lekker stevig wordt. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen die je kunt gebruiken.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Wat als de wereld een behoorlijk klap staat te wachten? In welk land kun je dan het best vertoeven? Uit onderzoek blijkt dat landen als Nieuw Zeeland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Tasmanië of Ierland zich daar het best voor lenen. En zoals je vast ziet hebben ze iets met elkaar gemeen: het zijn eilanden.
Zaai per persoon 4 tomaten. Net als bij de pepers, bestaan er veel soorten tomaten. Check wat populaire soorten tomaten.