Water is in veel gevallen ook een goed blusmiddel. Maar let wel op! Gebruik water nooit bij een vlam in de pan (brandend vet) en ook niet bij een brandend elektrisch apparaat. Een vlam in de pan kunt u doven door voorzichtig het deksel op de pan te schuiven.
Snel zelf blussen
Beginnende brandjes in huis kunnen zelf snel geblust worden. Het is raadzaam een blusdeken en een sproeischuimblusser van 6 liter in huis te hebben. Met de blusdeken kunt u kleine brandjes snel afdekken en smoren. Bijvoorbeeld in de keuken.
Door de extreem hoge temperaturen is het risico groot dat het water gaat ontleden, waardoor het zeer brandbare en explosieve waterstofgas (knalgas) kan gevormd worden. Deze branden mogen we nooit blussen met water.
Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Brandklasse B betekent dat de blusser een blusstof heeft om vloeistofbranden te blussen, zoals olie, benzine, alcohol, sommige kunststoffen, vetstoffen en bitumen. Blusstoffen die gebruikt worden zijn: Poeder, CO2 en Schuim, zoals FFF (triple F) en AFFF (A triple F).
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
Een ABC blusser kan worden gebruikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Maar ook voor elektrische branden.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt. Dat geldt niet alleen voor een frituur, maar voor elke pan waar olie in verhit wordt.
Algemene regels bij het blussen van een brand Bij elke bluspoging geldt: eerst kijken, dan denken en dan pas doen. Let op eigen veiligheid. Neem een blusmiddel mee. Benader een brand met twee BHV-ers.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
- Verdrijvende werking: Doordat schuim zich ophoopt in kleine ruimtes wordt zuurstof hier verdreven. - Isolerend effect: Schuim heeft een lage thermische geleiding, dit zorgt ervoor dat brandstof die nog niet ontbrand is, geïsoleerd raakt en vervolgens beschermd wordt tegen de hitte.
Zodra het vet een temperatuur van ongeveer 350°C bereikt zal het spontaan ontbranden en kan het met normale blusmiddelen niet geblust worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de directe omgeving. Het vuur kan snel om zich heen grijpen en zich verspreiden via het afzuigkanaal of omliggende kastjes.
Voor het blussen van brand in haarden, kachels of barbecues kan zand gebruikt worden. Belangrijk is wel dat je ermee rekening houdt dat het zand de vlammen wel kan doven, maar de hitte niet wegneemt.
De onderzochte blusdekens hebben zowel tekortkomingen in de constructie als in de gebruiksaanwijzingen. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlamvatten. In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen.
Blus nooit een vet- of oliebrand met gewoon blusschuim, want daar zit te veel vocht in. Nog erger is met water blussen! Water maakt een vetbrand alleen maar groter. Daarnaast leidt het vaak tot nare brandwonden door opspattend brandend vet.
Blus een brandende pan vet of frietketel nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Zorg dat er een blusdeken in de keuken hangt. Zo kan je een brandende frietketel of vlam in de pan doven.
Om branden van klasse A of B te bestrijden, kun je je toevlucht nemen tot een schuimblusser, een poederblusser of een CO2-blusser. Er bestaan twee soorten schuimblussers: een gewone schuimblusser en een sproeischuimblusser. Een schuimblusser werkt met een mengsel van water en schuim.
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Dit gebeurt in een expansiekoker. Bij dit proces wordt veel warmte onttrokken en daarom kan de koker afkoelen tot wel -80°. Daarom is het belangrijk alleen het handvat van de blusser vast te pakken. Doet u dat niet dan loopt u een grote kans op derdegraads brandwonden en is tevens verstikkend voor mens en dier.