Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.” “Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”
Is natuurwijn gezond? Net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.
Wijn is natuurwijn als hij aan bepaalde eisen voldoet
Die moet zich voltrekken met behulp van de gisten die op de druivenschillen en in de kelder aanwezig zijn; de wijnmaker mag geen enzymen toevoegen om de vergisting op gang te helpen of te versnellen.
Organic wijn wordt volgens biologische werkwijze geproduceerd. Dit houdt in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt, zonder daarbij chemicaliën of kunstmest te gebruiken.
Verschil natuurwijn en 'gewone' wijn
Bij natuurwijn mag er geen kunstmest worden gebruikt om de druiven beter te laten groeien. Dierlijke of plantaardige mest mag wel. Ook zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan. Het op een natuurlijke manier tegengaan van ziekten en ongewenste insecten mag uiteraard wel.
Organic is letterlijk vertaald biologisch. Alleen wordt in het Nederlands iets anders bedoeld met organisch. Hiermee wordt namelijk bedoeld: afkomstig van planten en dieren. Een organisch product is dus niet altijd biologisch!
Een geopende fles wijn blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Een wijn die afgesloten is met een schroefdop gaat vaak iets sneller achteruit dan een geopende fles met een kurk. Tip: wanneer je een geopende rode wijn in de koelkast bewaard gaat hij minder snel achteruit dan wanneer je de fles op kamertemperatuur bewaard.
Hoe smaakt het? Natuurwijnen smaken behoorlijk freaky. Het gaat om de pure, ongefilterde smaak: vaak zijn ze aards en stallig, wat zuurder en wranger dan gewone wijn. En dan verschillen ze onderling ook nog eens enorm.
Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn.
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Sulfieten zijn stoffen die zwavel bevatten. Deze worden toegevoegd aan conventionele wijnen (de niet-natuurwijnen). Het bevordert de houdbaarheid, doordat de wijn minder snel oxideert en doordat bacteriën geen kans krijgen.
Natuurwijn is een zo natuurlijk mogelijk product, gemaakt met minimale interventie en geen of minimale toevoegingen. Alle natuurwijnen zijn minimaal bio-wijnen (dan wel met óf zonder keurmerk), maar slechts een klein gedeelte van de bio-wijnen zijn natuurwijnen.
Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het 'blaadje met de sterren') gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld.
Een natuurwijn, of vin nature zoals de Fransen het noemen, is zonder enige chemische of dierlijke middelen tot stand gekomen. Dat moet dus vegan zijn.
Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen.
Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.
Er bestaan gefilterde en ongefilterde wijnen. De meeste wijnen worden gefilterd om de kleine vaste deeltjes (zoals dode gistcellen) die in de wijn zweven eruit te halen. Bij ongefilterde wijn laat de wijnmaker de wijn rusten zodat de vaste deeltjes uit zichzelf naar de bodem zakken.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biologische thee wordt namelijk verbouwd zonder dat er pesticiden aan te pas komen. De organische theeplanten worden bewerkt met koemest, boombladeren en snoeisel in plaats van met giftige bestrijdingsmiddelen om ze op een natuurlijke manier te laten groeien.
Organische stoffen zijn afkomstig van organismen of van producten van organismen. In het molecuul moeten zeker een H-atoom en een C-atoom zitten om de stof organisch te noemen. Veel organische stoffen bevatten ook een O-atoom. Elke stof die geen C of H bevat is zeker een anorganische stof te noemen.