Wanneer je wordt gewezen op de negatieve dingen, naast de positieve dingen, dan kun je van echte vriendschap spreken. Bij iemand die je nog niet lang kent of bij een oppervlakkige kennis is die eerlijkheid er vaak niet. Het beste cadeau dat een vriend kan geven is aandacht en een oprecht luisterend oor.
Een goede vriendschap betekent elkaar ook accepteren zoals je bent. Ook al ben je nog zo gek op je beste vriendin, jullie hebben allebei eigenschappen die jullie minder leuk vinden aan elkaar. Maar juist omdat jullie zo goed bevriend zijn, accepteren jullie elkaar honderd procent.
Een vriendschap wordt geboren uit de klik die er is.
Het gaat om het gevoel dat er tussen twee mensen is. Het is dan ook niet iets waar je de vinger op kunt leggen, je voelt het of je voelt het niet. Het komt namelijk ook voor dat mensen elkaars tegenpolen zijn maar toch die beroemde klik met elkaar hebben.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Hierbij speelt het geslacht geen rol en daarnaast seksualiteit vaak ook niet. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.
Je voelt je op je gemak
Je bent écht jezelf bij je beste vriend of vriendin en je voelt op je gemak. Het gaat verder dan oppervlakkige verhalen over je werk of vakantie, ook je dromen, wensen en zorgen kan je bij hem of haar kwijt. Als je het vraagt, vertrouw je erop dat je beste vriend dit voor zich houdt.
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.
Een van de kenmerken van een hechte vriendschap is dat je naar elkaar kunt luisteren zonder te oordelen over elkaar. Misschien vertelt je vriend(in) een keer over een bepaalde keuze die hij gemaakt heeft, waar jij het eigenlijk niet mee eens bent of die je niet begrijpt.
Kijk maar eens rond, want: 'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
“Mensen kunnen in een andere relatie zitten wanneer ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten. Wanneer ze dan later vrij zijn, kan de liefde komen. Ook een voorgaande negatieve liefdeservaring kan het tempo van de relatievorming bepalen.”
Vrienden helpen elkaar om problemen op te lossen. In vriendschap is eerlijkheid ontzettend belangrijk. Al is de waarheid nog zo hard, deze vriend durft het tegen jou te zeggen als hij het er niet mee eens is. Een meningsverschil is helemaal niet erg, daar kan je juist van leren.
Verwateren kan namelijk alleen als beide personen geen contact meer zoeken. Maar wat doe je nou als jij de klik niet meer voelt en de ander wel contact blijft zoeken? Dan heb je een beetje een probleem. Dan moet je namelijk óf de vriendschap opzeggen óf tegen je zin in deze persoon blijven zien.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we hebben. Erg is dit niet, want je weet namelijk steeds beter wie je bent én welke mensen bij je passen. Bovendien blijkt uit onderzoek gedaan door Robin Dunbar, een evolutionaire antropoloog dat de gemiddelde persoon uiteindelijk maar een paar échte vrienden nodig hebt.
De Britse Antropoloog Robert Dunbar heeft een theorie ontwikkeld die suggereert dat je brein maar een beperkt aantal vriendschappen 'aan kan'. Volgens deze theorie kun je maximaal vijf beste vrienden hebben en tien goede vrienden.
De onderzoeksresultaten toonden aan dat de volwassen deelnemers gemiddeld 'maar' 4 beste vrienden hadden. Op één hand te tellen, dus. Deze vriendschappen zouden volgens dit onderzoek allemaal tot stand zijn gekomen rond het 21e levensjaar van de deelnemers. Het totaal aan goede kennissen zou rond de 20 liggen.