Het is heel erg belangrijk om een band met je paard op te bouwen. Als je die band eenmaal hebt, dan zal je paard vrijwel alles voor je doen, zolang je hem of haar in zijn waarde laat natuurlijk. De eerste stap naar een goede band met je paard is vertrouwen.
Een paard moet jou, als mens, leren vertrouwen en de tijd krijgen om jou te leren kennen. Jouw manieren, jouw stemgeluid, jouw reacties op de omgeving en op het paard zijn bepalend voor het opbouwen of afbreken van vertrouwen.
Praat rustig en doelbewust tegen je paard. Aai en verzorg hem rustig, maar laat hem jou niet respectloos behandelen. Als hij tegen je aan wrijft, dan toont dit dat hij ofwel houdt van wat je doet, of dat hij je uit zijn ruimte duwt, verwissel ze dus niet. Laat je paard niet merken dat je bang voor hem bent.
Grondwerk zorgt ervoor dat het paard gehoorzaam en gemotiveerd met de ruiter meewerkt. Het paard leert om te luisteren naar de hulpen en ontwikkelt de juiste spieren. Zo wordt het paard voorbereid op het longeren, werk aan de hand en het rijden en het rechtrichten in vrijheid.
Met je rechterhand pak je het touw een klein stukje onder het halster. Met je linkerhand houd je het uiteinde vast, zodat dit niet over de grond sleept. Draai het uiteinde van het touw NOOIT om je hand. Als een paard schrikt en wegrent, zit het touw vast om je hand.
Bij het longeren sta je in het midden van een cirkel terwijl je paard in rondjes om je heen beweegt. Het voordeel hiervan is dat je je paard onbelast, dus zonder ruiter op de rug, kan trainen. Je kan de opleiding en africhting van een jong paard beginnen met grondwerk.
Bedenk dat je paard dat doet omdat hij dat geleerd heeft van ons (in al die andere situaties). Het gedrag DICHTBIJ JE STAAN OF LOPEN komt WORDT NIET VEROORZAAKT door DOMINANTIE OF RESPECT.
Loswerken is letterlijk 'los' aan het werk zijn met je paard. In vrijheid dus. Bij voorkeur in eerste instantie in een ruimte van 15 bij 15 meter. Wanneer men er meer ervaren in wordt kan dit in principe naar iedere veilige ruimte uitgebreid worden.
Hoeveel een paardencoach per maand verdient is heel lastig te zeggen, omdat dit er natuurlijk vanaf hangt hoeveel cliënten jij onder je hoede hebt en hoeveel sessies jij per week of per maand doet. Wel kun je ervan uitgaan dat een individuele sessie van 1,5 uur tussen de €50 en €250 ligt.
Al kan het ook een kalmerend signaal van je paard zijn wanneer je het te snel of te energiek benadert. Zoals gezegd zijn paarden gevoelige dieren en houden ze vaak niet van plotse bewegingen.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
“Als je een paard iets leert, dan zal hij dat voor vele jaren onthouden, zelfs als je in de tussentijd niet geoefend hebt”, zegt Lansade. “Dit betekent ook dat een paard slechte ervaringen niet makkelijk vergeet. Jaren later kan zo'n ervaring weer de kop opsteken.” De onderzoekers deden bij 26 paarden testen.
Van het gedomesticeerde paard en de pony zijn vele rassen erkend. Bovendien worden er per ras soms meerdere kleurslagen en tekeningen erkend. Er is ook een lijst van paardenstamboeken waarop de verschillende stamboekorganisaties van enkele erkende rassen terug zijn te vinden. Er bestaan ongeveer 300 rassen.
Bij het losrijden worden de spieren opgewarmd. Begin met stapwerk, daarna een rustige draf en korte stukjes galop. Rijd wat oefeningen, zoals voltes en overgangen, waarbij je test of je paard goed op je hulpen reageert. Stap tussendoor regelmatig aan een lange teugel, zodat je paard even op adem kan komen.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Als de oren een beetje slap opzij en naar achter staan, is het paard een beetje doezelig. En wanneer de oren plat in de nek staan kun je maar beter oppassen; het paard is dan erg kwaad en neemt snel maatregelen wanneer iets hem niet bevalt. Deze merrie staat te doezelen.
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
“Longeren is een hoog-belastende training voor een paard. Longeer daarom maximaal twee keer per week en kort, 20-25 minuten is al lang voor een jong paard. Ook is een stabiele en vlakke bodem érg belangrijk om blessures te voorkomen.”
Het doel van het longeren is het paard op beide zijdes te gymnastiseren. Het paard wordt gevraagd in de juiste lengtebuiging te lopen, waarbij het zijn binnenachterbeen onder de massa plaatst en door het stretchen van de buitenkant van zijn lijf zijn rug loslaat en voorwaarts neerwaarts gaat lopen.
Paardentrainers kunnen jou laten zien hoe het werkt!!
Zodra jij dit hebt geleerd, kan je de functie gebruiken door van je paard af te klimmen, naast het hoofd te gaan staan en op de 'Leid'-knop te drukken, dat komt te staan bij jouw paardenhoef-menu komt te staan, makkie toch!
bestuurder. Iemand die met een paard of een pony loopt, is een bestuurder. ders, maar onder de categorie voetgangers. de hand is geen bestuurder, maar een voetganger.
Ken jij de belangrijkste verkeersregels? Als er een ruiterpad is, dan moet je dat gebruiken. Is er geen ruiterpad, dan houd je zoveel mogelijk rechts op de rijbaan, als het kan in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt.
Volgens Ellen Roelfsema van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.