Professionals – vooral in de industrie – maken gebruik van een formule om het toerental te berekenen: ω = v * 1000 / (π * d). In deze formule is v de snelsnijheid. Dit is de gewenste draaisnelheid van de boor, uitgedrukt in meters/minuut.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Bij deze boren is er een kleine hoeveelheid cobalt aan de gewone HSS legering toegevoegd. Door deze toevoeging hebben deze boren een veel betere slijtvastheid bij hogere temperaturen dan gewone HSS boren. De boren blijven dus langer scherp en behouden langer hun stevigheid.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
Door speciale boorolie te gebruiken, koel je zowel materiaal als boor. Het boren gaat effectiever en sneller en - niet geheel onbelangrijk - je boortjes gaan een stuk langer mee doordat de snijvlakken goed scherp blijven. Boorolie vind je in zowel vloeibare vorm als in een spuitbus.
Snijolie of boorolie is een niet-water mengbare verspaningsvloeistof en zorgt ervoor dat het sneller en eenvoudiger wordt om harde en zachte metalen te bewerken. Die olie dient als koel- en smeermiddel bij verspanende bewerkingen zoals boren, frezen, draaien of schroefdraadsnijden.
Standaard boren hebben een vrijloophoek van 11° en een punthoek van 118°, wat voor het meeste boorwerk prima voldoet.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
De rolgewaste boor is de standaard metaalboor. Ze zijn vervaardigd uit sneldraaistaal (HSS) en hebben als eigenschap dat ze een hoge taaiheid hebben. Deze boor is zeer geschikt voor zachte metalen, zoals koper, aluminium, plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Voorboren in metaal
Metaal is vaak glad: sla daarom eerst een klein putje op de plek voordat je de schroef erin boort . Als je een groter gat wil boren is het raadzaam om een klein gat voor te boren met een boortje van 4 millimeter. Pas hier goed bij op, want het boortje kan heet worden.
Aluminium is een relatief zachte metaalsoort , gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.
De hoogste stand gebruik je voor boren, de andere standen voor schroeven, afhankelijk van het materiaal. Schroeven in zachthout of gipsplaat gaat beter op een lage stand, voor hardhout zul je meer koppel nodig hebben.
De periode is de tijd die nodig is voor 1 omwenteling. Er passen 7,62 omwentelingen in één seconde, dus de periodetijd is 1/7,62=0,13 sec. Het aantal toeren per minuut is 60 keer zoveel als het aantal toeren per seconde: 60×7,62=457 omwentelingen per minuut.
Voeding / aanzet per omwenteling Fn
Voor het berekenen van de voeding per omwenteling Fn (mm/omw) zijn de volgende variabelen van belang: fn = Voeding / aanzet per omwenteling (mm/omw) vf = Voedingssnelheid / aanzet (mm/min)
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Wanneer je dan bijvoorbeeld de klopboorfunctie op je boormachine aanzet kan de stompe beitelvormige punt van de boor dan ook functioneren als een bijtel die het steen of beton weg boort en hakt.
Boren is het maken van inkepingen met een halfronde boorvorm, waardoor bolletje ontstaan. Hiervoor gebruik je een Pommes parisienne boor. Uitboren: Is het verwijderen van onbruikbare delen in het midden van producten, zoals klokhuizen in appels en peren of de kern van een ananas.
De Titanium-Nitride (TiN) coating zorgt ervoor dat de boor minder snel warmloopt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. Zeer geschikt om te gebruiken in ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.
Snijolie is wat men noemt een puur koelsmeermiddel. Het behoeft geen verdunning met water en komt in gebruiksklare vorm voor. Het zijn meestal minerale oliën met een aantal additieven. Snijolie wordt vooral toegepast bij handmatige bewerkingen, en in het bijzonder draadsnijden en tappen.