Forstnerboor. Bevestig je een forstnerboor op je boormachine, dan maak je ondiepe, ronde gaten met een vlakke bodem in zachte houtsoorten. Dit maakt dit type houtboor heel geschikt om scharniergaten in bijvoorbeeld keukenkastjes te maken. Maar ook voor decoratieve klusjes kan een forstnerboor een goed idee zijn.
Gebruik een steenboor
Een steenboor heeft vleugels aan de punt. Zet altijd het klopmechanisme aan als je in een harde steensoort gaat boren. Boor grote gaten altijd voor met een 4 mm steenboor. Gebruik voor boren in beton bij voorkeur een boorhamer.
Bij een boormachine boor je een klein gat waarbij het materiaal uit het gat zich verspaant tot zaagsel. Echter bij een gatenzaag zaag je een ronde schijf uit het materiaal. Het voordeel van het gebruik van een gatenzaag is dat het gat sneller is gemaakt doordat het materiaal zich niet verspaant.
Rechtsom gebruik je voor boren en schroeven, maar wanneer een schroef weer los moet, is linksom wel zo handig. Ook bij het onverhoopt vastlopen van je boor kan de andere kant op draaien een oplossing bieden.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm.
Voor hout- en plaatmateriaal is een houtboor het meest geschikt. Deze boor herken je aan het scherpe puntje. Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Alleen wanneer je gaat werken met een gatzaag, kun je beter kiezen voor een boorhamer. Voor de veiligheid is het namelijk beter om dan een snelle slipkoppeling te hebben.
Een gatenzaag (ook wel een gatzaag of klokboor genoemd) is een hulpmiddel om grote gaten te maken, groter dan met een boor mogelijk is. Terwijl een boor alle materiaal uit het gat verspaant tot zaagsel, laat de gatenzaag een ronde schijf achter, met in het midden een gat.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
Door voor te boren beperk je de kans op scheuren aanzienlijk. Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat.
Als je in hout wilt schroeven moet dit nu met of zonder plug? Gewoon een groter maatje schroef volstaat dus om de losse schroef vast te maken. Pluggen verwijderen gaat goed met een kurkentrekker. Het makkelijkst werkt een model met vleugels.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Een zelftapper snijdt zijn eigen schroefdraad in het geboorde gat. Het is belangrijk dat bij het gebruik van zelftappers (zelftappende plaatschroeven) de juiste boordiameter wordt gebruikt. Als het boorgat te groot is dan zal dat zeker resulteren in het doordraaien van da schroef in het materiaal.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Denk je dat hier misschien een stroomkabel loopt? De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).