Er zijn verschillende manieren om je nacho's te bereiden. De beste? Bakken in de oven! Daarbij komt de warmte helemaal tot in de onderste laag van de schaal en blijft de basis lekker knapperig.
Bewaartip voor dit product
Koel, droog, donker en goed afgesloten bewaren.
Oven. Verwarm de oven eerst voor op 190 graden. Doe de chips op een bakplaat en laat het 10 minuten in de oven. Op deze manier worden je chippies weer lekker knapperig.
Welke kaas gebruik je voor nacho's? Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus.
Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door maïs te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger.
Nacho is een Spaanse jongensnaam. Het betekent `vurig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Nacho wordt voornamelijk gebruikt in Spanje.
Nachos worden vaak gezien als een typisch Mexicaanse snack, maar ze zijn uitgevonden in Los Angeles, Amerika. De chips worden niet gemaakt van aardappels zoals gewone chips, maar van maismeel. Het meel wordt gemengd met suiker, zout, zetmeel en nog wat andere ingrediënten tot een deegbal.
Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C.
Cheddar kaas bestellen | Albert Heijn.
Kaas kan worden gesmolten op het fornuis of in de magnetron. Zorg ervoor dat je een kaassoort kiest die echt smelt en voeg wat zetmeel en vloeistof toe om te voorkomen dat de kaas vezelig wordt. Verwarm de kaas op een laag vuur of in kleine stappen in de magnetron tot hij net begint te smelten.
De dag erop verdeel je de chips en kaas over de schotel en zet je hem in de oven. Het gehaktmengsel kun je prima bewaren tot 2 dagen in de koeling (in een afgesloten doos) of tot 2 maanden in de diepvries. Wanneer je de nacho chips hebt toegevoegd kun je de ovenschotel niet meer bewaren en eet je hem meteen op.
Magnetron (800 Watt): zet het bakje op een voor de magnetron geschikt bord en verwarm de nacho kaasdip 1 minuut, roer door en verwarm nog 1 minuut. Oven (180°C): verwarm de nacho kaasdip 8-10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Nacho-kaas kan bijna 6 maanden in de vriezer worden bewaard bij een constante temperatuur van 0 graden. Het is ook een goed idee om ze in afzonderlijke serveerzakken te bewaren, omdat u een grote zak niet hoeft te ontdooien en na gebruik opnieuw hoeft in te vriezen.
Echte cheddar is een wat pittig smakende kaas van koemelk die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorpje in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
Harde kazen zijn het meest geschikt om in te vriezen
Hardere kazen zoals cheddar, gouda, parmezaan en gruyère kun je net doordat ze vaster en dus minder water bevatten wel gemakkelijk invriezen.
Haal de cheddar uit de verpakking. Leg de plakjes op een schaal en smelt ze in de magnetron in ongeveer 2 minuten op vol vermogen. Roer elke halve minuut om zodat het niet gaat aankoeken. Heb je geen magnetron zet dan een grote pan op met heet water waarin je een kleinere pan kan zetten.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Onderzoekers van de universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland hebben wetenschappelijk bewezen wat de Italianen al lang weten: van alle kazen waar je een pizza mee kan beleggen, smelt, bubbelt en bruint mozzarella veruit het beste.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten.
De tortillachips
Nacho-connaisseurs zijn het unaniem eens over de Doritos: die kun je maar beter links laten liggen. De heftige smaak van Doritos overheerst het gerecht. Kies in plaats daarvan voor naturel, zoals maistortillachips. Ze laten je nachoschotel en al zijn ingrediënten beter tot z'n recht komen.
Het gerecht is voor het eerst in 1943 in de Victoria Club bereid door de Mexicaanse ober Ignacio Anaya, die 'Nacho' werd genoemd. Het bestond uit tortilla's, jalapeño en kaas. Een vrouw zou later de naam "Nacho's Especiales" hebben bedacht.
Nacho's (Spaanse spelling nachos, spreek uit: 'NAH-tsjos') zijn, volgens het woordenboek Van Dale, 'gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips'. Kreeg je in de jaren 1990 nog standaard een piepklein bakje tomatensalsa bij de warme chipjes, tegenwoordig pakken we het wat uitgebreider aan.
Nachos = nachos is een gerecht uit de Tex-Mex keuken. Het wordt zowel als hoofdgerecht als ook als snack gegeten. Het gerecht bestaat uit tortillachips, bedekt met vlees (meestal gehakt), jalapeño en daar overheen (Cheddar-) kaas.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.