De binnenunit doet twee dingen: het zuigt warme lucht aan uit de kamer en blaast vervolgens weer gekoelde lucht de kamer in. De afkoeling ontstaat door de lucht door een zogeheten warmtewisselaar (leidingen) in het binnendeel te blazen. Hier zorgen de ventilatoren in de airco voor.
Als de airco wordt gebruikt om te koelen dan wordt de lucht in de ruimte afgekoeld tot de ingestelde temperatuur. Dit gebeurt door de lucht met een ventilator door een wisselaar te blazen. De wisselaar in de binnenunit neemt warmte op uit de langsstromende lucht, waardoor de lucht in temperatuur daalt.
Bij een bepaalde door ons ingestelde temperatuur stopt de airco met koelen. Dan stijgt de temperatuur weer tot een iets hogere ingestelde waarde en bij het bereiken van die temperatuur slaat de airco weer aan en begint opnieuw te koelen. Als de airco niet koelt kan deze alleen warme lucht blazen.
Een airco unit blaast lucht door een ruimte.Er zit namelijk een ventilator in een airco unit. De meeste airco's hebben bewegende luchtkleppen die ervoor zorgen dat de lucht verspreidt wordt in een ruimte. De stroom van lucht kan als vervelend worden ervaren wanneer deze in je richting blaast.
Simpel gezegd produceert een airco geen koude lucht, maar hij koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Hiervoor maakt het systeem gebruik van het natuurkundige feit dat verdamping warmte aan de omgeving onttrekt. Wat verdampt, is de koelvloeistof die door het apparaat stroomt.
Maar ook aan de airco als verwarming kleven nadelen. "Verwarmen met een airco geeft een ander comfort dan verwarmen met centrale verwarming en radiatoren. Doordat de warmte met een luchtstroom wordt verspreid, kun je last van tocht ervaren.Hierdoor kan het nodig zijn de temperatuur hoger in te stellen", zegt Mintjes.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Het rendement van een zonnepaneel ligt op 430 x 0,88 = 378,4 kWh per jaar. Dit zetten we af tegen het stroomverbruik van de airco (1.476 kWh). Dat betekent dat je voor een airco – expliciet voor het afkoelen in huis – tenminste 4 tot 5 extra zonnepanelen moet installeren om je extra stroomverbruik te compenseren.
Koelen: uiteraard is een airco in eerste instantie bedoeld om te koelen. Of tenminste, in warme klimaten wordt het daar voornamelijk voor gebruikt. Het werkt met een thermostaat en het houdt op die manier de temperatuur in de kamer constant. Verwarmen: je kunt met een airco ook je woning verwarmen.
We hebben het hierboven al even kort benoemd, maar verwarmen met een airco is goedkoper dan verwarmen met een CV. Dit komt door het systeem waarmee een airco werkt: het verplaatst de warme lucht van buiten naar binnen. In tegenstelling tot een CV-ketel, die de warmte zelf op moet wekken.
Het koudemiddel neemt de warmte op van de te koelen binnenlucht. Nadat de lucht is afgekoeld en gefilterd, wordt deze weer de ruimte ingeblazen, op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Zodra het koudemiddel, door opwarming in de binnenlucht, gasvormig is geworden, wordt het naar het buitendeel geleid.
In verschillende aircosystemen is een temperatuursensor aanwezig. Deze is dan gemonteerd op het compressorhuis en wordt gebruikt om wrijvingsschade aan de compressor te voorkomen.
Airconditioning wordt niet alleen gebruikt voor koelen, maar ook voor verwarmen. Als de airconditioning wordt gebruikt voor verwarmen dan is het buitendeel aan het koelen; hierdoor blijft vocht aan de verdamper (buiten) plakken. Het vocht dat aan de verdamper plakt kan door de koude temperaturen gaan bevriezen.
Er zijn verschillende redenen waarom je auto airco warme lucht kan blazen in plaats van koude. Een van de meest voorkomende oorzaken is een tekort aan koelmiddel. Het koelmiddel is cruciaal voor het koelproces en als er niet genoeg van is, zal de airco warme lucht blazen.
Met een airco verwarmen bij vorst
Geen zorgen, ook dan verwarmt de airco nog steeds. Het koudemiddel dat in de airco wordt gebruikt, heeft namelijk een kookpunt dat ver beneden de 0° Celsius ligt. Hierdoor zal de airco zelfs bij buitentemperaturen van -15° C nog steeds blijven verwarmen.
Een radiator kan wel 80 graden worden, dit wordt ook wel hoog temperatuur verwarming genoemd. Een airco installatie gaat tot ongeveer 35 graden en daarom wordt het laag temperatuur verwarming genoemd. Doordat de radiator zo warm kan worden ontstaat er stralingswarmte.
Nadelen airco op een rijtje
Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee. Er zijn airco's met een slecht energielabel wat kan resulteren in hoge elektriciteitskosten.
Het doel van een airconditioner is om warmte van een warme omgeving (binnen) naar een koelere omgeving (buiten) over te brengen. Tijdens de wintermaanden wilt u de warmte van buiten naar binnen brengen en moet de airconditioner in de omgekeerde volgorde werken.
Verwarmen met airco is vaak goedkoper dan met gas, want de leveringstarieven van stroom liggen 3 keer lager dan de superhoge bedragen die je nu voor gas betaalt: Gemiddeld betaal je 2,78 euro per m³ gas in 2022 (bron: CBS).
De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft. Naast het koelvermogen uitgedrukt in kilowatt is ook de term BTU gebruikelijk.
Een airco verbruikt ongeveer 0,75 tot 3 kilowatt per uur, afhankelijk van de grootte en het vermogen van het apparaat. Enkele factoren die het energieverbruik kunnen beïnvloeden zijn: Grootte van het apparaat: Hoe groter het apparaat, hoe hoger het vermogen en dus het stroomverbruik.
Voor één airco is er geen aparte groep nodig. Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden: een 2,5kW airco heeft ongeveer 700 Watt nodig, een 3,5kW airco ongeveer 900 Watt en een 5kW airco ongeveer 1,4kW. Zorg ervoor dat de elektrische groep minimaal deze hoeveelheid stroom kan leveren om problemen te voorkomen.
Mijn airco stopt af en toe bij verwarmen en dan gaat het tempratuur lampje knipperen, is dit normaal? Dit is normaal, bij verwarmen bevriest na een tijd de condensor, de airco gaat de cycles op dat moment omdraaien en de condensor ontdooien. zodra de condensor ontdooit is zal de airco weer gaan verwarmen.
Bij een goed onderhoud gaat een airco die enkel in de zomer gebruikt wordt gemiddeld 20 à 30 jaar mee. Een airco die daarentegen ook in de winter wordt gebruikt, zal een levensduur van gemiddeld 15 jaar hebben. De levensduur van een mobiele airco ligt ook tussen de 10 en 15 jaar.
Als je slechts één of twee ruimte wilt verwarmen, kan een airco dus een goede optie zijn. Maar je hele huis verwarmen doe je beter met een lucht-water-warmtepomp zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt.