Het paard zet af met zijn benen en heeft een zweefmoment waarbij alle hoeven van de grond zijn. Net als bij de draf. Een paard heeft een linker galop als het linksom loopt (het linker voorbeen grijpt voor) en een rechtergalop als het rechtsom loopt (het rechtervoorbeen grijpt voor).
Nooit is duidelijker getoond hoe paarden zich bewegen dan in dit boek. Op de huid geschilderde spieren en skeletdelen geven verbluffend helder weer hoe bewegingen tot stand komen en wat er binnen het paardenlichaam gebeurt. Dat geeft de ruiter uiterst waardevolle informatie over trainingsaanpak en vereiste rijstijl.
In de bewegingsleer, oftewel biomechanica, van het paard worden de bewegingen van het paard bestudeerd. Hoe beweegt het paard, waarom beweegt het paard zoals hij/zij doet en hoe zou hij/zij idealiter moeten bewegen? En hier komt dan de anatomie in beeld.
Het paard heeft ongeveer 700 (skelet)spieren; dit is zo'n 40-50% van zijn totale lichaamsgewicht! Deze skelet/lichaamsspieren van het paard zijn van groot belang. Deze zorgen er namelijk voor dat het paard zichzelf kan voortbewegen.
Het eigenlijke kniegewricht is een gewricht van het achterbeen. Het paard heeft dus net als de mens twee knieën (knieschijven) en geen vier! Evenals bij de mens vormt het kniegewricht de verbinding tussen dijbeen en scheenbeen (bij het paard gewoonlijk schenkelbeen genoemd).
Vaak wordt er aanbevolen om het paard minimaal 2 uur vrije beweging te geven na de training, om het risico op verwonding bij vrije beweging te voorkomen. Het blijkt echter dat paarden beter bewegen als ze vóór de training minimaal 2 uur vrije beweging krijgen en de wil van het paard om te trainen is dan meer aanwezig.
Er is een richtlijn opgesteld door de Sector Raad Paarden, dat paarden in een box, minimaal 4 uur dagelijkse beweging buiten de box moeten krijgen. Uitzondering hierop geldt voor paarden welke ziek zijn of een gebrek hebben. Hoe deze 4 uur aan dagelijkse beweging ingevuld moet worden is aan de eigenaar zelf.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Paardrijden is net als velen andere sporten fysiek. Je gebruikt je lichaam en stimuleert daarbij niet alleen je motoriek maar ook je lichaamsbeweging en je traint een hoop spiergroepen waaronder je bil- en beenspieren maar ook je core. Wanneer je een uur in stap, draf en galop rijdt verbrand je ongeveer 250 calorieën.
Hoe vaak heb je al wel niet gehoord dat "paardrijden slecht is voor je rug"? Héél vaak, ongetwijfeld. In werkelijkheid is paardrijden echter uitstekend om net die lichaamsspieren goed te trainen. Door te leren hoe je goed rechtop moet zitten en je te ontspannen, ontwikkel je een evenwichtige houding.
Het is belangrijk om je af te vragen hoeveel tijd je vrij kunt maken voor je paard. De verzorging van je paard kost gemiddeld twee uur per dag, en dat 7 dagen in de week. En niet alleen wanneer het mooi weer is maar ook in de koude winter, in de regen en storm, maar ook in de vakanties en in het weekend.
Het lopen van een paard wordt de “gang” genoemd. De drie meest bekende gangen zijn: stap, draf en galop. Stap is de langzaamste gang. Bij de stap hoor je de vier hoeven van het paard duidelijk één voor één op de grond landen.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Paarden dienen dagelijks buiten de box te komen tenzij ziekte van het dier dit belemmert. Naast de training of ander gebruik dient het paard zoveel mogelijk beweging te krijgen afhankelijk van de mogelijkheden. Inclusief training of ander gebruik, minimaal 4 uur per dag.
Om aan te galopperen ga je vlak voor de wending doorzitten. Leg je buitenbeen iets naar achteren. Je binnenbeen houd je op de plaats en je binnenheup is naar voren gericht. Neem een beetje stelling naar binnen en geef met beide benen een hulp.
In reactie op jouw actief voorwaarts drijvende hulp brengt hij zijn hoofd en hals meer naar voren. Als jij dit zacht opvangt met een weerstand biedende hand en hij aanvaardt dat met een ontspannen rug, dan zal hij gaan nageven. Nageeflijkheid en aanleuning zijn een gevolg van op de juiste manier rijden.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Ondanks dat paardrijden zielig is valt het in Nederland allemaal wel mee. Het Nederlands paard heeft een vrij rustig bestaan. Hij hoeft maar een uurtje per dag te werken, de rest van de tijd brengt hij in de weide of op stal door. Er is geen gevaar van roofdieren en voedsel wordt zelfs naar het paard toegebracht.
Toch blijkt uit onderzoek dat de paardensport niet zonder leed gepaard gaat. Dwangmiddelen zoals een bit tasten het dierenwelzijn ernstig aan. Al duizenden jaren wordt er om een paard te berijden, gebruik gemaakt van het bit.