Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Bewaar je confituur in brandschone, gesteriliseerde potten die je afsluit met een deksel of met. Op een donkere, koele plaats kan je het maanden bewaren.
Zelfgemaakte jam bewaren
Als jam bestaat uit meer suiker dan fruit (ongeveer 40% fruit en 60% suiker), dan is deze in gesloten pot onbeperkt houdbaar.
Jam kan zowel binnen als buiten de koelkast bewaard blijven.
Aangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje prima (tijdelijk) buiten de koelkast bewaren. Zelfs als het potje al open is, blijft-ie lange tijd goed.
Bewaar maximum 1 jaar op een koele, donkere en droge plaats.Confituur zonder suiker kan je maximum 5 dagen bewaren in de koelkast.
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Doe de lege potten (en deksels) in een pan met kokend water (haal ze er pas uit als je ze gaat vullen met jam). Vul de potten met de jam, draai de deksels er op en zet de potten op de kop. Omdat de jam nog heet is verdwijnt de overtollige lucht. Laat een minuut of vijf zo staan en laat de jam rustig afkoelen.
Bewaar je confituur steeds op een donkere, droge en koele plaats. Een kelder of donkere gang is hiervoor de perfecte plaats. Eens de pot confituur geopend is, is het belangrijk om die te bewaren in de koelkast. Als je al deze tips opvolgt, kan je makkelijk 1 jaar genieten van je zelfgemaakte confituur.
Jam met minder suiker is op een koele, donkere plek (zoals in een kelder of kast op een koele plek in de keuken) 3 tot 6 maanden houdbaar. Je kunt jam ook invriezen, waar je hem tot 1 jaar kunt bewaren. Doe dit in kleine porties, zodat je die per keer kunt ontdooien.
Sluit je bokaaltjes luchtdicht af.
Vul de bokaaltjes tot net onder de rand. Om dit zonder morsen te doen, kun je best een trechter gebruiken. Zorg ervoor dat de randen van de potten na het vullen helemaal schoon zijn. Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur helemaal afkoelen.
Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Omwille van het lage aanbod aan vitaminen, mineralen en vezels en het hoge suiker, behoort confituur tot de restgroep van de gezonde voedingsdriehoek. Je eet er dus het best met mate van. Een goede regel is om voor één snede brood met hartig beleg, één snede met zoet beleg te nemen.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Zo doe je het:
Schep met een houten lepel een klein beetje van de hete confituur op het deksel van de confituurpot (of op een ander schaaltje). Wacht drie tellen. Als de confituur meteen stolt, is hij klaar om in de pot gegoten te worden.
' Alle confituren, geleien en konfijten worden in open, koperen ketels bereid. De kooktijd in een koperen ketel is kort, zodat de smaak van de vruchten en groenten beter bewaard blijft.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
U mag confituur pas invriezen wanneer die volledig is afgekoeld. Bokalen zijn ideaal, omdat ze extreem hittebestendig zijn en beter bestand tegen spanning, maar in principe kunt u elk recipiënt gebruiken.
Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Is jam gezond? Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker.
Heb je geen geleisuiker en ben je bang dat de jam niet voldoende bindt? Voeg dan het sap van 1 of 2 citroenen op 1 kilo fruit toe. Het zuur proef je niet of nauwelijks en het sap zorgt voor de binding.
Om jam te maken wordt er vaak geleisuiker gebruikt. De suiker zorgt ervoor dat de jam langer goed blijft. Er zijn verschillende geleisuikers te koop, maar ik vind zelf de halfzoete geleisuiker het lekkerst. Deze is iets minder zoet dan de normale geleisuiker, omdat er minder suiker in de jam gaat.
TIP 10: CONFITUUR ONDERSTEBOVEN AFKOELEN
Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt.
Bewaar verse producten op een koude en droge plaats. Verse groenten en vers vlees in de koelkast en producten als kruiden en brood op een droge plaats. Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.