Voor een ideale bewaring (en dat geldt voor alle wijnen) moet de keldertemperatuur constant zijn en rond de 12° bedragen. Bruuske temperatuurschommelingen moeten kost wat kost vermeden worden. Bij een te hoge temperatuur rijpt de wijn te snel.
Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn snel verouderen en bederven. Als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Een vochtigheidsgraad tussen 60% en 80% is ideaal voor het bewaren van wijn.
De algehele temperatuur en klimaatbeheersing van de ruimte hebben een aanzienlijke impact op de kosten van het onderhouden van uw kelder. Idealiter wilt u uw wijnkelder op de koelste, meest vochtige plek in uw huis plaatsen. Daarom is de kelder vaak de meest geschikte locatie om uw wijncollectie op te slaan .
Volgens ANDREW JEFFORD is een kelder de perfecte plek om een wijncollectie te bewaren, zolang het er maar droog en koel is.
Wijn moet koud, donker en stabiel bewaard worden.
Dus doe het rustig aan - het komt wel goed. Als je de beschikking hebt over een kamer of zelfs een kelder, behoor je tot de gelukkigen die een echte wijnkelder kunnen inrichten met wijnrekken en alles erop en eraan.
Kelders zijn bijzonder geschikt voor het opslaan van voedselvoorraden in blik, fles of pot. Zolang het er droog is, is het ook een prima plek om aardappels en andere houdbare verse etenswaren te bewaren. Maar eigenlijk is het af te raden om een depot of archief in een kelder in te richten.
Het ontbreken van een kelder betekent niet dat er geen geschikte opslagplekken zijn. Vermijd plekken met grote temperatuurschommelingen.Denk aan donkere kasten, voorraadkasten of opslagruimtes onder de trap.Houd wijn uit de buurt van direct zonlicht en warmtegenererende apparaten .
Verbeter de ventilatie in de kelder en houd de luchtvochtigheid rond de 50%. Zorg ervoor dat er zowel een aanvoer als afvoer van lucht aanwezig is bij het ventileren van de kelder. Dit zorgt voor een optimale luchtcirculatie, waardoor vocht geen kans krijgt om zich op te hopen.
Echter, uw wijn en wijnflessen zullen het prima doen bij een luchtvochtigheid tussen de 55% en 85%. Dat gezegd hebbende, alles lager of hoger dan 55% tot 85% luchtvochtigheid kan onomkeerbare effecten op de wijn veroorzaken , waarvan sommige zo schadelijk kunnen zijn voor de wijn dat deze ondrinkbaar kan worden en zijn waarde kan verliezen.
Ventileren is één van de belangrijkste oplossingen. Door voldoende te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten getransporteerd en komt er schone droge lucht de ruimte binnen. Een luchtontvochtiger kan zeker in een kleinere ruimte, zoals een vochtige kelder, hierbij helpen.
Gelukkig hebben we een lange weg afgelegd sinds de Romeinen hun wijn begroeven in ondergrondse begraafplaatsen. Tegenwoordig worden technologisch geavanceerde wijnopslagkelders gebruikt om over de hele wereld fijne wijnen perfect te bewaren, zowel thuis als in commerciële settings .
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Over het algemeen kun je een witte wijn met een schroefdop maximaal 2-3 jaar ongeopend bewaren, afhankelijk van het type wijn en de omstandigheden waar je ze in bewaart. Het beste voor je wijnen is om de omstandigheden waar ze in liggen, optimaal in te stellen.
Ideaal is een luchtvochtigheid van 75%, maar tussen 50% en 90% is al voldoende. Een kurk die niet voldoende vocht krijgt, zal zijn vocht halen uit de wijn. Een te droge kurk krimpt waardoor er lucht in de fles kan sluipen. Door die lucht zal de wijn oxideren wat de wijn slechter maakt, met bederf tot gevolg.
Wijnkelders beschermen alcoholische dranken tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf, door duisternis, constante temperatuur en constante vochtigheid te bieden . Wijn is een natuurlijk, bederfelijk voedingsproduct dat ontstaat door fermentatie van fruit.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen.Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
De meest effectieve manier om de luchtvochtigheid en temperatuur te regelen, is met een wijnkelder-airconditioner, zoals Wine Guardian, die is aangesloten op uw luchtkanalen of ventilatiesysteem .
De aanbevolen luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn op de lange termijn ligt tussen de 60% en 86% - maar veel wijnkoelers bieden een bereik van 55% tot 85%. Als de luchtvochtigheid te laag is, wordt de lucht te droog en droogt de kurk uit.
Een kelder ontvochtiger is het beste in te zetten in combinatie met een condenswater afvoerpomp, sommige van de toestellen (zowel professioneel als voor de consument) zijn voorzien van deze pomp (Bijv, de Heylo KT 20 Bouwdroger of de Gobi 35 CTH).
Instellingen voor kelderontvochtiger
Stel uw luchtontvochtiger in op 40% - 50% in uw kelder. Idealiter zou de relatieve vochtigheid (RH) in uw huis rond de 50% of lager moeten blijven. De RH van uw huis zou niet boven de 65% moeten komen. U zou ook niet onder de 15% relatieve vochtigheid moeten gaan, zodat uw kamer niet te droog wordt.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
Wijn kan het beste worden bewaard uit de buurt van directe UV-straling en de meeste lichtbronnen . Hoewel gloeilampen de wijn waarschijnlijk niet zullen beschadigen, kunnen wijnetiketten hierdoor vervagen. Vochtigheid is belangrijk voor de conditie van de wijn; het is raadzaam dat de luchtvochtigheid niet hoger is dan 70%.
Helaas is dat vaak niet het geval , vooral als u van plan bent de wijn voor langere tijd te laten rijpen. Deze plekken kunnen gevoelig zijn voor wisselende temperaturen (met name garages), overmatige trillingen en vochtigheid – die allemaal een nadelig effect hebben op de manier waarop een wijn rijpt.
Blootstelling aan licht, met name UV-licht, kan chemische reacties veroorzaken die de wijn bederven, wat leidt tot wazigheid en ongewenste smaken. Zelfs fluorescerend en gloeilamplicht kunnen uw flessen op den duur beschadigen. Om deze reden is het het beste om wijn op een donkere, koele plaats te bewaren, uit de buurt van ramen en direct zonlicht.