Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
In een airfryer bereik je het beste resultaat, de gegrilde kip wordt weer lekker knapperig (160°C, kip uit de zak). Ook in een oven (bij voorkeur combinatiestand hetelucht + grillen, 160°C, kip uit de zak) of magnetron (één na hoogste stand, kip in de zak) zijn onze kiplekkernijen weer prima te verwarmen.
Voor het beste resultaat warm je ze in 10-15 minuten op in de airfryer of oven, op 180 graden. Onze gegrilde kippenpoten zijn direct na aankoop in te vriezen, of blijven 3-4 dagen goed in de koelkast.
Als je kip hebt ingeslagen voor een later moment, vries het dan in. Dan kun je het vlees tot wel negen maanden later gebruiken. Heb je je kip al gebakken of op een andere manier bereid? Dan kun je dit maximaal drie maanden bewaren in de vriezer en twee dagen in de koelkast.
Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Kan ik de kalkoen of kip al eerder bereiden en dan later weer opwarmen? Dat is geen enkel probleem.
De winkelproducten (zoals onze gegrilde producten en maaltijden) zijn over het algemeen zeker 3 dagen houdbaar vanaf het moment van afhalen, mits je ze goed gekoeld (onder de 7 graden Celsius) bewaard. Als je ze meteen invriest kun je het voor een langere tijd bewaren.
Opwarmen van een gegrilde kip
Geen nood, wij helpen je ook wanneer je thuis bent! Gebruik je een microgolf? Gewoon zak dichthouden en kort maar krachtig opwarmen! 750 – 900 watt gedurende 3 minuten! (kleine stukken ga je uiteraard korter moeten opwarmen).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Eet ze meteen of eet ze koud. Kip. De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Lage baktemperatuur. Wat ook helpt om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het verlagen van de baktemperatuur. Hoe hoger de temperatuur van de pan of oven, hoe sneller het vocht uit de kip gaat en hoe ongelijkmatiger het vlees gaart.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
"Kip in het bijzonder is een product waar bacteriën graag op zitten, daar zitten alle voedingsstoffen in waar bacteriën van houden" zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. "Kip bederft snel, het is meestal maar een paar dagen goed.
Tip 2: laat hapjes of vlees niet te lang buiten de koelkast
4°C is ideaal. Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Vooral bij vlees en vis is dit belangrijk. Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën sneller groeien.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
Vooral kipfilet droogt snel uit als je het opnieuw opwarmt. Daarom is het slim om wat druppeltjes water of kippenbouillon over de kip te sprenkelen. Zo voorkom je dat de kip droog is én spijsverteringsproblemen.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling.Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Kip en pluimvee bewaren doet u in de koelkast of diepvries. Leg verse poeliersproducten na thuiskomst altijd direct in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de -2 en +4°C.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimiaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
Laat het gevogelte, wanneer het een dag op voorhand gebakken is, eerst op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 180°C en gaar de kipfilets dan, afhankelijk van de grootte en de dikte 10 à 15 minuten.