Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast. In de koelkast droogt cake uit. Invriezen voor een later moment kan ook, al wordt de kwaliteit van de cake daardoor wel minder.
Veel baksels, zoals koekjes en cakes, kun je prima op kamertemperatuur bewaren. Bewaar ze goed verpakt in plasticfolie of in een afgesloten doos om uitdroging te voorkomen. Bewaar ze op een droge koele plek, bijvoorbeeld in de kelder of voorraadkast.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt. Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Een cake bewaar je het beste buiten de koelkast, op kamertemperatuur, want als je hem in de koelkast bewaart drogen cakes uit en wordt de topping te stevig. Verpak de cake bijvoorbeeld in aluminiumfolie of onder een taart stolp en en laat hem op het aanrecht staan of zet hem in een keukenkastje.
Je hebt geen speciaal vervaardigde taartstandaard nodig om je dessert goed te bewaren. Leg de taart op een bord of bakplaat, wikkel hem in aluminiumfolie en zet er een omgedraaide kom bovenop als provisorische bewaarcontainer . Zo blijft je taart drie tot zeven dagen vers.
Cake buiten de koelkast kun je luchtdicht verpakt een kleine week bewaren. Cake in de vriezer kun je (luchtdicht verpakt) ongeveer 3 maanden bewaren.
Onze aanbeveling over hoe lang je een cake moet laten afkoelen voordat je hem glazuurt, is om 2-3 uur te wachten tot je cake helemaal is afgekoeld. Voeg vervolgens een crumb coat toe en zet de cake tot 30 minuten in de koelkast.
Als de cake eenmaal gaar is, haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, en wacht even met de cake lossen, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Hoe lang kan cake ongekoelde blijven? Als je cake is bedekt met botercrème, blijft hij afgedekt bij kamertemperatuur tot vier dagen goed . Het is echter het beste om cakes te koelen met andere glazuursoorten zoals roomkaas of ganache. Een volledig bedekte ongekoelde cake blijft tot 2 dagen goed bij kamertemperatuur.
Ongeglazuurd: Wikkel de cake of cakelagen in plasticfolie voordat u ze in de koelkast zet om ze te beschermen tegen uitdroging of het absorberen van koelkastgeuren . Geglazuurd: Koel de cake 15 minuten onbedekt om het glazuur te laten harden en wikkel hem vervolgens losjes in plasticfolie.
Draai de cakevorm zelfverzekerd en snel om op plasticfolie zodat de cake eruit valt. Ik haal de pan eruit en vouw de plasticfolie voorzichtig om de nog warme cake. Ja, dat is wat ik doe . Ik laat het niet afkoelen tot kamertemperatuur, ondanks de populaire wijsheid.
Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen. Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast. In de koelkast droogt cake uit.
Taarten: Beste bewaarmethode voor een evenement: Koelkast [35-38°F (1,6-3,3°C)] of vriezer [0°F (-18°C)] Aanbevolen MAXIMALE bewaartijd: Koelkast [5 dagen] of vriezer [14 dagen]
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je ze in de koelkast bewaart, wikkel ze dan in plastic om ze te beschermen tegen vreemde koelkastgeuren en om ze te beschermen tegen uitdroging. Haal ze vervolgens uit de verpakking en laat ze opwarmen op het aanrecht voordat je ze serveert. Voor gefroste cakes, laat je de cake 15 minuten onafgedekt afkoelen om het glazuur te laten harden. Wikkel ze vervolgens in plasticfolie.
Cake en biscuit
Super fijn als je een stapeltaart wilt maken, maar geen tijd hebt om alles een dag van tevoren te maken. Cake en biscuit bewaar je buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel. Cake blijft zo wel een week goed.
Wikkel in seran en laat afkoelen in de koelkast . Je kunt het ook invriezen, zolang het maar tijd heeft om te ontdooien voordat je het eet.
Om frosted cakes in de koelkast te bewaren, laat u de onbedekte cake minstens 15 minuten in de koelkast afkoelen, zodat de frosting iets harder wordt, en dek u deze vervolgens af met plasticfolie . Laat de cake voor het serveren ongeveer 30 minuten op het aanrecht staan.
De meest aantrekkelijke eigenschap van versgebakken cake (of brood) is precies die heerlijke korst. Na verloop van tijd verdwijnt ze. Er bestaan geen wondermiddelen om ze lang te behouden. Je zou de cake eventueel kunnen instrijken met een dun laagje water en hem dan kort in een hete oven stoppen.
Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen. Hierdoor wordt de buitenkant te droog. Daarnaast zal de cake ook niet meer rijzen omdat het rijsmiddel is uitgewerkt.