Als uw tand breekt en u het afgebroken stukje nog hebt, bewaar deze dan in melk of water. Mocht u geen melk of water bij de hand hebben kunt u het stukje tand ook bewaren in uw speeksel. Maak hierna zo snel mogelijk een afspraak bij uw tandarts om uw gebit te herstellen.
Bij een losse kroon of noodkroon kan altijd gewacht worden tot ofwel het spreekuur van de weekenddienst of kan worden gewacht tot de reguliere tijden van uw eigen tandarts. Wanneer zoals in dit geval sprake is van een esthetisch probleem dan kan met tandpasta de (nood)kroon tijdelijk vastgezet worden.
Eet met een noodkroon geen hard of kleverig voedsel! Ook kunt u beter even geen stokers of floss gebruiken bij uw nood- kroon. Het is belangrijk dat de noodkroon twee weken blijft zitten! Mocht de noodkroon los gaan dan kunt u hem proberen terug te plaatsen met eventueel wat tandpasta of vaseline.
Een kroon is dan niet meer mogelijk, maar een brug kan soms hiervoor een oplossing zijn. De omliggende kiezen worden dan omslepen, zodat hier een kroon op kan.De ruimte ertussen kan opgevuld worden door middel van een dummie of dummies.
De tandarts zal u hierover adviseren. Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact met ons op en bewaar de losgekomen kroon of brug goed. De tandarts kan uw kroon dan opnieuw vastmaken.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
In veel gevallen kan in één dag de keramische restauratie worden gemaakt.Geen noodkroon meer nodig en vaak maar een keer verdoven!
Als een kroon afbreekt is dat meestal vanwege een ongelukje, zoals ergens te hard op gebeten. Ook kan de kroon hierdoor los komen te zitten en zelfs uitvallen. Mocht dit bij u het geval zijn, neem dan contact op met uw tandarts in Rotterdam of in Den Haag. Neem de uitgevallen kroon mee naar uw afspraak bij de tandarts.
Als er een gaatje ontstaat dan zullen schadelijke producten van de bacteriën via het poreuze tandbeen (dentine) de pulpa bereiken, dit kan tevens optreden bij lekkende vullingen/kronen etc. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie in de pulpa, waardoor deze eerder pijnlijk zal reageren op prikkels.
Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen. Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk.
Cementeren / vastzetten van de kroon
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon enige tijd stevig aan.
Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren bij uw controles. Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee.
– Loskomen: Een kroon, brug of facing kan loskomen door falen van het cement of door falen van de tand/kies eronder. In de meeste gevallen kan het werkstuk weer terug geplaatst worden. Als de tand/kies eronder ernstig beschadigd is door breuk of cariës zal er naar een andere oplossing gezocht moeten worden.
Hoe vaak kun je een kroon vervangen? Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u ervan uitgaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Een implantaat onder een kroon of brug zit verankerd in het bot. Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad.
Garantie op kronen, bruggen en implantaten
Maar gemiddeld genomen wordt vaak één jaar garantie op prothesen gegeven en 3 tot 5 jaar op kronen, bruggen en implantaten. Vaak staat dit al aangegeven op de website. Maar je kunt het ook aan je tandarts vragen.
Een kroon kan zodoende ook geplaatst worden bij beschadigingen, na een wortelkanaal behandeling of bijvoorbeeld als een kies afgebroken is. Uw tandarts bevestigd de kroon vast, zodat deze net zo stevig voelt als de oorspronkelijke tand of kies.
Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.
Een tijdelijke kroon PLAATSEN
Hier gaat meestal een of twee weken overheen. Deze noodkroon zit niet al te stevig vast, omdat deze weer verwijderd moet worden wanneer de definitieve kroon geplaatst wordt.
Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op met uw tandarts. Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast.
Wanneer uw kroon zijn levensduur heeft bereikt, of wanneer de kroon beschadigd of afgebroken is, kan de kroon vervangen worden. Een kroon vervangen gaat grotendeels volgens dezelfde procedure als de eerste plaatsing van de kroon.
Om de wortelkanaalbehandeling goed te laten verlopen kan de tandarts proberen de kroon of brug te verwijderen zonder deze kapot te maken. Daarvoor is deze toeslag bedoeld.
Bewaar het stukje afgebroken tand goed
Spoel de tand schoon met volle melk. Bewaar de tand vervolgens in de volle melk, in kokosmelk of in groene thee. Als je dit niet in huis hebt kan je de tand ook bewaren in de mond (niet bij kleine kinderen) of in wat speeksel.
Dit kapje dient voornamelijk om deze tand te beschermen maar ook om deze er weer mooier te laten uitzien. Een kroon is een permanente tandvervanging die rust op de afgeslepen eigen tand en zich uitstrekt vanaf de rand van het tandvlees. Zo is er geen grens zichtbaar tussen de kroon en de oorspronkelijke tand.