Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Een tabletje Steradent (jawel, zo'n tabletje dat normaal wordt gebruikt om een kunstgebit mee te reinigen) bijvoorbeeld. Stop het tablet gewoon tussen het wasgoed. Ook een schepje soda doet wonderen: je witte was wordt weer extra wit – en vet en kalk verdwijnen meteen uit je wasmachine.
Laat je witte was weken in een bad met kokend water. Voeg hier wat citroensap aan toe. Citroensap maakt witte was weer wit en laat vlekken verdwijnen. Ossengalzeep helpt uitstekend tegen gele (zweet)vlekken op witte T-shirts.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
2. Omo Wit Waspoeder. Het Omo wasmiddel is volgens ons het best getest wasmiddel voor de witte was. Het beste waspoeder voor de witte was wast zelfs op 30 °C door en door schoon en pakt hardnekkige vlekken zoals bloed, gras en vet diep aan.
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
Steradent tabletten- De bruistabletten zijn effectief tegen bruine (hardnekkige) aanslag. Niet vaker dan 1 x per week gebruiken; als de tabletten vaker gebruik worden, kunnen ze het oppervlak van het kunstgebit ruw maken.
Neem een emmer heet water en voeg daar een kopje baking soda aan toe. Roer het even door en stop je witte textiel er in. Zorg dat het helemaal onder water staat en laat dit lekker een nachtje intrekken. Na dat nachtje haal je je textiel uit de emmer, je knijpt het een beetje uit en kiept het in de wasmachine.
Gebruik dan 2 vaatwastabletten om vetluis tegen te gaan. Je stopt ze in het zeepbakje en je draait vervolgens een programma (geen was erbij!) op 90 graden. Het anti-vetmiddel van de vaatwastabletten gaat ook in de wasmachine vet tegen.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Schoonspoelen wasmachine
Voeg azijn of bleekwater toe in plaats van waspoeder. Dit maakt de binnenkant van de wasmachine schoon en zorgt weer voor een frissere geur. Er zijn ook commerciële producten beschikbaar voor stinkende sluitringen.
Baking soda
U kunt soda ook toevoegen aan de witte was. De kleding krijgt zo weer een frisse kleur. De baking soda kan, samen met het wasmiddel, gewoon in het bakje van de wasmachine of in de trommel.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Dit vloeibare wasmiddel van Robijn is speciaal gemaakt voor bonte en gekleurde was. Het motto van Robijn `Wat mooi is, moet mooi blijven´ is zeker van toepassing bij dit middel. Hij heeft een frisse geur en behoud de kleur van de kleding. De klanten zijn zeker tevreden, dit kun je wel zien aan de 4,9 sterren!
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
De combinatie van zweet en deodorant is de boosdoener wanneer het om gele vlekken in witte kleding aankomt. Vaak zijn die vlekken ook nog eens ontzettend hardnekkig. Je kunt wassen tot je een ons weegt, maar die vlekken gaan nergens heen.
Los een aspirine op in heet water en zet hiermee je witte t-shirt een nacht in de week. Knijp een tube tandpasta uit, meng het met een kopje zuiveringszout, een kwart kopje zout en 500 ml witte azijn en week je witte shirt 3 tot 4 uur in dit brouwsel. Spoel het daarna uit met koud water.