Gebakken eieren kun je gewoon invriezen. Sterker nog, ze smaken lekkerder als je ze in de vriezer hebt bewaard dan in de koelkast. Je kunt bijvoorbeeld een ontbijtbroodje met ei in wat folie of een zakje invriezen en deze een nachtje laten ontdooien. Vervolgens heb je een lekker snel ontbijtje.
ð¥ Een gekookt ei 1 week. ð³ Een gebakken ei 2 dagen.
De schil breekt namelijk makkelijk door de kou. Maar je kunt het ei wel breken en klutsen en daarna invriezen. Gebakken ei kun je gewoon invriezen, net als een omelet of roerei. Deze zijn ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar.
Een omelet kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 1 dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. Omdat ei rubberachtig van textuur wordt als je het invriest, kun je een omelet beter niet invriezen.
Wil je het omelet bewaren voor een ander moment? Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren.Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Bij het bereiden van een omelet is ook het type pan belangrijk. Gebruik bij voorkeur een antiaanbakpan met een dikke bodem. Kluts de eieren en kruid met peper en zout en eventueel verse kruiden zoals gehakte peterselie. Voeg een scheutje melk of room toe voor een romiger en zachter resultaat.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Eieren. Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat dit de smaak en aroma niet ten goede komt. Maar het opnieuw opwarmen van eieren kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn. De verbindingen die ze bevatten kunnen giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
Zo start je de dag gezond en stress-vrij. Maak deze omelet in een tot 2 dagen van tevoren en bewaar luchtdicht in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de magnetron. Je kunt met deze omeletjes heel leuk variëren.
Je kunt de omelet zowel warm als koud eten.
Gebakken eieren invriezen
Ze blijven ongeveer 3 maand goed in de diepvries. Warm het ei weer op in de pan. Een roerei laat je best volledig ontdooien. Het invriezen kan een roerei echter droger maken.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Behalve dus tijdens een hittegolf, gewoon voor de zekerheid. Zet je de eieren toch in de koelkast, dan bewaar je ze beter in hun kartonnen doosje: zo koelen ze trager af en lopen ze minder kans op beschadiging (en dus contaminatie).
Frittata is een gerecht dat je prima kunt bewaren in de koelkast. In de koelkast blijft de frittata 2 dagen goed te eten. Let er wel op dat je het gerecht goed afsluit in een bakje bijvoorbeeld.
Er zitten 110 kilocalorieën in 1 van ei (50 gram) gebakken ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gebakken ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Buiten de koelkast
Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Wil je ze tóch opnieuw opwarmen? Doe dit dan op een minimale temperatuur van 70 graden Celsius. Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Over foe yong hai met ei, rijst en edamame boontjes
Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houd wel rekening met een dubbele opwarmtijd. Wil je de hele week onze maaltijden eten? Dan kun je beter voor twee bezorgmomenten per week kiezen. Zo eet je elke dag lekker vers!