Bewaren: De truffels bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast en kun je maximaal een week bewaren.
De truffel is een bijzondere paddenstoel die van oorsprong ondergronds groeit. Ze worden gezien als een extreme delicatesse en zijn behoorlijk zeldzaam. Door die zeldzaamheid zijn ze ook duur! Wilde/echte truffels worden gebruikt in verschillende soorten producten.
De kok van de 17e eeuwse gravin Auguste Escoffier zou de eerste geweest zijn die een balletje van chocolade bedacht en hem in de cacao dompelde. Maar ook Louis Dufour, een patissier uit Chambery wordt aangewezen als de bedenker van deze heerlijkheid eind 19e eeuw.
Een romige binnenkant van slagroom en roomboter welke smelt op je tong en een krokant dun laagje chocolade en cacao. Dit recept moet je echt eens proberen!
In de vriezer
Je kunt truffels zowel met, als zonder chocoladelaagje invriezen. Verpak ze goed luchtdicht, dan blijven ze tot wel 3 maanden goed. Als je ze met chocola invriest zou door condensvorming (=vocht) de chocola een beetje wit uit kunnen slaan.
om te beginnen bevatten truffels weinig calorieën (90% is water), 100 gram truffel heeft een energiewaarde van slechts 34 kilocalorieën. Verder zit er 1 gram koolhydraten in, geen suikers en slechts een halve gram aan vet.
Bewaar ze in de koelkast of doe ze meteen in de vriezer als je ze langer wilt bewaren.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
Wat je wel kunt doen is volledig gedroogde paddo's of truffels invriezen. Dan verliezen ze in vergelijk met kersverse paddo's of truffels een beetje potentie, maar ze zijn praktisch een mensenleven houdbaar. Dus: oogsten, direct drogen, vacuüm verpakken (met silicagel) en direct invriezen (diepvries -18º C).
Bonbons invriezen is mogelijk, maar hangt van de vulling af. Als je deze lekkernij zelf maakt is het beter om de vulling die je wilt bewaren in te vriezen, en na het ontdooien van de vulling de bonbons pas te maken.
Paddo's en truffels zijn onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Die stof wekt bij mensen een trip op. Ze ervaren de werkelijkheid dan op een andere manier. Paddo's worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt in verschillende culturen.
Smelt 400 gram pure chocolade au bain marie en schep een mooi laagje in een bonbonvorm. Laat de chocolade in de bonbonvorm hard worden. Vul dan een slagroomspuit met het slagroommengsel en en spuit dit in de bonbonvorm. Maak er met gesmolten chocolade een 'deksel' over en laat de chocolade weer hard worden.
De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. Er ontstaat een symbiose (samenwerking): de truffel wordt door de boomwortels gevoed met organische stoffen en de boom krijgt door de truffel water en voedingstoffen.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Bewaren van de truffel
Het beste is om ze ieder afzonderlijk te omwikkelen met een stukje bleekvrij papier (tork of bleekvrije keukenrol) en ze ruim te plaatsen in een goed afsluitbaar bakje in de groentelade van uw koelkast. Hierdoor wordt het rijpingsproces vertraagd.
Witte truffels zijn slechts 7 dagen houdbaar. Een zwarte truffel is wel 14 dagen houdbaar. Snijd er dan dunne plakjes van of schaaf de truffel.
Dankzij de vacuümverpakking zijn de truffels, als ze worden bewaard in een koelkast, tenminste 2-3 maanden houdbaar. Bewaar je de truffels buiten de koelkast dan wordt de houdbaarheid verkort tot enkele weken tot een maand.
Direct na de trip voelen mensen zich vaak uitgeblust. Alle nieuwe indrukken moeten rustig verwerkt worden en daar is tijd voor nodig. Soms komt hoofdpijn voor. De dag na gebruik voelt een deel van de mensen zich opgelucht, energiek en vrolijk.
Psychedelische truffels hebben voornamelijk geestelijke effecten en hebben een bewustzijnverruimende werking. Het zorgt ervoor dat in je hersenen zintuigelijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Deze ervaringen en waarnemingen kunnen mooi zijn en helpen met het veranderen van je eigen perspectief.
De stoffen die voor het psychedelisch effect zorgen zijn psilocybine, psilocine en baeocystine, dat ook in paddo's voorkomt. De truffels zorgen voor een verandering van de waarnemingen zoals: kleuren feller zien, geluiden intenser beleven, hallucineren.
De beste temperatuur om chocolade en bonbons te bewaren is tussen de 13 en 18 graden Celsius. Het is goed om hier rekening mee te houden. Het klinkt misschien wat gek, maar het is niet goed om chocolade in de buurt van kaas te bewaren. Chocolade absorbeert namelijk vet-oplosbare stoffen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.