Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. En dat doen de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels eveneens.
Bij een 'normale' inname van soja, zo ongeveer 3 of 4 porties per dag zijn er geen schadelijke effecten voor je gezondheid. Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol.
Sojasaus wordt gebruikt als smaakmaker in Oosterse recepten. Sojasaus staat niet in de Schijf van Vijf.Het bevat erg veel zout. Sommige soorten, zoals ketjap manis, bevatten daarnaast ook veel suikers.
Sojasaus voldoet niet aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf. De sauzen bevatten suiker, maar ook veel zout. Ook de sojasauzen 'met minder zout' bevatten nog steeds veel zout. Het advies is om niet te veel saus per dag binnen te krijgen.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
In soja zitten isoflavonen, fyto-oestrogenen en andere antinutriënten. Deze stofjes zouden onder andere invloed hebben op (borst)kanker, een verstoorde hormoonhuishouding en borstgroei bij mannen. Een ander mogelijk probleem zou zijn dat soja genetisch gemodificeerd wordt en daarmee ook schadelijk is.
Volgens Australische studies namen proefpersonen veranderingen waar in de slijmproductie na het drinken van melk en sojadranken. Deze effecten waren echter niet specifiek voor koemelk, omdat de sojamelk met vergelijkbare sensorische kenmerken dezelfde veranderingen teweegbracht.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Behoud van smaak
Zout is een belangrijk ingrediënt van sojasaus, hoewel Japanse sauzen zoals Kikkoman meestal minder zout bevatten dan de Chinese varianten. Wanneer u sojasaus als smaakmaker gebruikt, hoeft u echter geen extra zout aan uw eten toe te voegen, waardoor uw totale zoutconsumptie niet stijgt.
Voeg citroensap, azijn of suiker toe
Veel koks bestrijden een zout gerecht met een scheutje citroensap of azijn. Je kunt ook proberen om er een zoetstof als witte suiker, bruine suiker, honing of agavesiroop doorheen te mengen. Het doel is om de sojasaus te verdunnen en een harmonieuze mix van smaken te creëren.
Sommige versies zijn gezonder dan andere. Hoewel sojasaus een heerlijke toevoeging kan zijn aan een gezond, uitgebalanceerd dieet, is het te zout om dagelijks te eten . Zorg ervoor dat u een natriumarme variant kiest als u niet genoeg kunt krijgen van deze unieke smaakmaker. Sojasaus is een gefermenteerd sojaproduct dat 2200 jaar geleden in China is uitgevonden.
Uit het onderzoek bleek dat vier van de vijf flesjes sojasaus, met daarin de kankerverwekkende stof 3-MCPD, nog voldeed aan de maximaal toegestane hoeveelheid. Dat is binnen de wettelijke vastgestelde norm van 0,02 mg per kilogram.
Soja-olie is rijk aan linolzuur, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. De heilzame olie bevat de vitamines B, E en K, waardoor het haar sterk en gezond wordt. De lipiden in soja helpen de voedingsstoffen diep in het haar door te dringen.
Kan de gezondheid van de darmen verbeteren
Onderzoek heeft uitgewezen dat gefermenteerde voedingsmiddelen zoals sojasaus helpen de balans tussen nuttige en schadelijke bacteriën in uw darmen te verbeteren . 11 Deze balans, of uw darmmicrobioom, is cruciaal voor de gezondheid van uw darmen. De nuttige darmbacteriën helpen u voedsel goed te verteren.
Bovendien bevat lichte sojasaus minder calorieën en vet dan andere sauzen, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde levensstijl. Het is ook een goede bron van eiwitten en aminozuren, die essentieel zijn voor een gezond dieet.
Een soja allergie kan zowel lichamelijke als mentale symptomen geven.Zo kun je last krijgen van darmproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook kunnen er klachten zijn met de mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan minder focus, stemmingswisselingen en vergeetachtig zijn.
Is sojasaus gezonder dan zout? Ondanks dat sojasaus veel natrium bevat - ongeveer 870 mg per eetlepel - is het nog steeds aanzienlijk minder dan de 6.976 mg natrium in een eetlepel zout , wat de reden is dat sommige mensen sojasaus gebruiken als zoutvervanger.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen.Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen.
Naast het kruiden, voegt sojasaus een sterke umami-smaak toe aan gerechten die een onmiskenbare laag van rijkdom toevoegt. Het geeft ook een gouden tint aan eten waardoor het er nog smakelijker uitziet (naar mijn mening), zoals het geval is met gebakken rijst, gemarineerde kip, roergebakken noedels en ga zo maar door.
Naast fytinezuur zitten er in soja veel fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die op menselijke hormonen lijken, maar het niet zijn. En van deze stofjes wil je niet te veel binnenkrijgen want dit kan onder andere zorgen voor stemmingswisselingen, disbalansen in de hormoonhuishouding en onvruchtbaarheid.
Houd het bij 1 tot 2 porties hele sojaproducten (1 portie = 1 kop sojamelk, ½ kop gekookte sojabonen, ½ kop edamame, 1 ounce sojanoten of 2 ounce tofu). Vermijd sojasupplementen. De meeste experts raden af om sojasupplementen te nemen totdat er meer onderzoek is gedaan.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Sommige mensen kunnen een ernstige reactie op soja krijgen, anafylaxie genaamd , wat potentieel levensbedreigend is als het niet wordt behandeld. Bespreek symptomen en behandelingsopties met uw arts. Bel 112 als ademhalen moeilijk wordt.
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Eet en drink die als je last hebt van slijmvorming zo min mogelijk. Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel.
De sojaboon bevat hoogwaardige plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, ijzer, vitamine B1 en calcium.Het is ook een bron van bioactieve stoffen zoals lecithine, saponinen en isoflavonen (een fyto-oestrogeen of soort van plantaardig oestrogeen met een zwakkere werking).